korku anında yüzün beyazlaması, vücudun çok eski savunma mekanizmalarından biridir. Bu durum, hayati organlara daha fazla kan gitmesindendir.
Korku, insanı hayatta tutan temel duygulardan biridir. Tehlike veya tehdit algısı karşısında ortaya çıkan bu duygu, vücudun savunma mekanizmalarını devreye sokarak “kaç ya da savaş” tepkisini harekete geçirir. Bu durumda birçok fizyolojik değişiklik yaşanır ve bunlardan biri de yüzün solması, yani beyazlamasıdır. Peki, korku anında yüz neden beyazlar ve bu durum hangi biyolojik mekanizmalardan kaynaklanır?
Korku hissettiğimizde beynimizin amigdala bölgesi harekete geçer ve sinir sistemi bir dizi tepki başlatır. Bu tepki sırasında stres hormonu olan adrenalin salgılanır. Adrenalin, vücudun hayatta kalma ihtimalini artırmak için belirli sistemleri aktive ederken bazılarını ise baskılar.
Adrenalin salgısı, kan damarlarını daraltarak (vazokonstriksiyon) kanı hayati organlara, özellikle kalp ve kaslara yönlendirir. Bu durum deri altındaki kan miktarını azaltır. Yüz bölgesi ise bu etkiden en fazla etkilenen yerlerden biridir. Kan akışının azalması nedeniyle yüz beyazlar ve solgun bir görünüm alır.
Korku sadece yüz beyazlaması ile sınırlı kalmaz. Aynı zamanda vücutta şu değişiklikler meydana gelir:
Korku, insanoğlunun evrimsel süreci boyunca hayatta kalmasına yardımcı olmuştur. Bir tehdit algılandığında vücudun bu şekilde tepki vermesi, bireyin daha hızlı hareket etmesini, kaçmasını veya savaşmasını kolaylaştırmıştır.
Dolayısıyla korku anında yüzün beyazlaması, vücudun çok eski savunma mekanizmalarından biridir. Bu durum, hayati organlara daha fazla kan gitmesindendir.