Günümüzde her alanda sık bir şekilde kullanılan oksijen kesimi çok fazla kullanıma sahip. Bu kesme yöntemi yüksek kalınlığa sahip olan çelikler için çok zor kesim olduğu için yoğun bir şekilde kullanılan kesme yöntemiydi.
Aynı zamanda oksijen kesim yöntemiyle pek çok farklı çelik kolay bir şekilde kesiliyordu. Bu konuda farklı olan kalınlıklara sahip, malzemeler oksijen kesim yöntemiyle zorlanmadan kesiliyordu.
Oksijen Kesim Nasıl Yapılır?
Bu kesin yöntemi çelik ısıtılarak, yapılıyordu. Kısacası, oksijen kesim yapılacak olan malzemenin yanıcı ya da yakan bir gaz kullanımı ile kesilmesi işlemi oluyordu. Yakıcı olan gaz içeriğinde; asetilen ya da propan kullanılıyordu.
Kesimde çoğu zaman tüpler kullanılıyordu ve tüplerin de hem yanıcı hem de patlayıcı özellikleri bulunuyordu. Bu yüzden işinde uzman olan kişiler tarafından oksijen kesimi yapılıyordu. Çoğu kişi bu konuya dikkat ediyordu.
Bu işlemde çeliğin ilk başta tavlanması gerekiyordu. Tavlama işleminden sonra da basınçlı oksijen gönderilip, kesim işlemi gerçekleştiriliyordu. Bu işlem süresinde de ısının artması ve kesim sürecinde ortaya çıkan curufun malzemeden uzaklaştırılması sağlanıyordu.
Oksijen Kesim İşlemi Süreçleri
Genelde oksijen kesim yöntemin yüksek sıcaklıklara bağlı olarak çalışıyordu. Buna bağlı olarak da işlem çok büyük bir dikkat ve titizlik ile yapılıyordu. Bu süreçte kesim aletinin hem ısı hem de basınç ayarlamaları, düğmeler sayesinde yapılıyordu. Düğmeler sayesinde ısı ve basınçlar ayarlanıyor ve kesim işlemi gerçekleşiyordu. Bununla birlikte oksijen kesim 65 mm kalınlığa sahip olan kalıpların kesilmesi ya da şekillendirilmesinde kullanılıyordu.
Bu kesim yöntemi 10 mm’ ile 200 mm arasında olan sac kalıplarının kesilmesini sağlıyordu.
Oksijen Kesim İşleminde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Oksijen kesim işleminde hem dikkatli hem de özenli davranmak gerekiyordu. Bu iş tamamen uzman ve işi bilen kişilere bırakılmak zorundaydı. Yanıcı özelliğe sahip olan gazların ya da tüplerin kullanılmasında en küçük hata kabul edilmiyordu.
Buna bağlı olarak da çok dikkatli bir çalışma yapılıyordu. Kesme işlemine başlamadan mutlaka gaz kaçağının kontrolü yapılıyordur. Kesimin yapıldığı alanında da mutlaka yangın söndürme cihazı bulunduruluyordu.
Bunun yanında oksijen kesim işlemini yapacak olan kişiler gerekli olan tüm güvenlik önlemlerini alıyordu. Kesim işleminde ateşe dayanıklı olan eldivenler, iş önlükleri, ayakkabı ya da uygun gözlük kullanılıyordu.
Oksijen Kesimini Etkilene Faktörler
Günümüzde oksijen kesim işleminde kullanım sağlanan kesme üfleçleri bulunuyordu ve bunlar, 2 tane hortum girişine sahipti. Genelde bunların birinde oksijen diğerinde de gaz gönderiliyordu.
Oksijen ve de gazın basınçlı bir şekilde hareket etmesiyle oksijen kesim işlemi yapılıyordu. Ayarları yükseltilmek veya düşürülmek istendiğinde düğmeleri ile ayarlanabilmektedir. Oksijen kesme işleminde ortaya çıkan kimyasal reaksiyonlar çeliğin çok hızlı bir şekilde oksitlenmesinde kaynaklanıyordu.
Bu durumda işlem ilk başta ısıtma sonra delme sonra da kesme şeklinde ilerliyordu. Oksijen kesme işleminde pek çok etken rol oynuyordu. Hız, kesme, oksijen basıncı, alev ayarı, kesmenin yüksekliği ve de plakanın sıcaklığı da bu etkenler arasında yer alıyordu. Bunlar; kesmede nihai kaliteyi etkiliyordu ve oksijenli yakıt ile kesme de işlemin başarısını da belirliyordu.