Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir

Yayınlama: 23.03.2021
Düzenleme: 23.03.2021 20:04
56
A+
A-

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS geçiş bölümleri nelerdir.  Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümü ile sınavsız geçiş yapılacak bölümler nelerdir. DGS ile Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon mezunları hangi bölümlere geçebilir, 2 yıllıktan 4 yıllığa nasıl geçiş yapılabilir, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS bölümleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık. 2019,2020,2021,2022

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS Geçiş Bölümleri
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS Geçiş Bölümleri

Herhangi bir üniversitenin önlisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumdaki öğrencilerin katılabildiği, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınavdır.

Dgs’ye Girerek Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Mezunları Hangi Bölümleri Tercih Edebilir, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Dgs Bölümleri

DGS aracılığıyla adaylar 2 yıllık bölümlerden 4 yıllık bölümlere geçiş hakkı kazanmaya çalışırlar ve 2 yıllık bir önlisans bölümü olan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümünden mezun olan adaylarda bunu yapmak istediklerinde girebilecekleri belli bölümler vardır.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS bölümleri şunlardır:

ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANITercih Yapılabilecek Lisans Programları
Bilgisayar Destekli Tasarım ve AnimasyonÇizgi Film (Animasyon)
Çizgi Film ve Animasyon
Fotoğraf ve Video
Görsel İletişim
Görsel İletişim Tasarımı

Bunlara ek olarak Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) İle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecek Ön Lisans Programları (Programların 5. Yarıyılına Fark Dersleri Almadan Kayıt Yapılabilecektir) na DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler ise şöyle;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler
  • İşletme
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümünden mezun olan adaylar bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve yerleşebilmek için de bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Mezunları Geçiş Hakları Olan Bölümleri Nasıl Tercih Edebilir

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon bölümünden mezun olarak bahsedilen bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir özel şart veya koşul yoksa adayların sadece tercih etmeyi düşündükleri bölümün tercih edilmesini sağlayan DGS puan türünden yeterli puanı alması gerekmektedir.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon mezunu olarak girilebilecek bölümlerin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.

  • Çizgi Film (Animasyon) –> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Çizgi Film ve Animasyon –> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Fotoğraf ve Video –> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Görsel İletişim –> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Görsel İletişim Tasarımı –> Sözel yani SÖZ puan türü

Açıköğretim Bölümleri

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İktisat –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Kamu Yönetimi –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Maliye –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Uluslararası İlişkiler –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İşletme –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Konaklama İşletmeciliği –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık –> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım –> Sözel yani SÖZ puan türü
  Beylikdüzü'nde öğretmen dehşeti: Öğrencisini kitapla dövdü

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) nedir? Yatay ve dikey geçiş nedir?

Birkaç saat ile geleceğimizi belirlediğimiz üniversite sınavı, pek çoğumuz için dönüm noktası niteliğindedir. Uzun yıllara dayanan bir hazırlanma süreci, denemeler, testler, ölçümler, seviye tespitler derken tüm hazırlıklar o birkaç saate bağlıdır. Kimimi heyecanımızı yenip bu sınavdan başarıyla çıkarız kimimizin umutları ise bir sonraki seneye kalır. Emeklerimiz kadar şansımızın da yaver gitmesinin önemli olduğu bir sınavdır üniversite sınavı. İlerleyeceğimiz kariyer yolcuğunun ilk adımlarının oluşmasını sağlar. Puanların istediğimiz gibi gelmemesi durumunda 4 senelik yerine 2 senelik yüksekokulları tercih edebilir ve mezun olduktan sonra bir sınav ile 4 senelik üniversiteye geçiş hakkımız olabilir. İşte bugün konumuz, üniversiteler arası geçişte en merak edilenlerden biri olan DGS yani dikey geçiş sınavıdır. Öncelikle dikey geçiş sınavı nedir kısaca göz atalım.

Dikey geçiş sınavı nedir?

DGS’nin açılımı dikey geçiş sınavıdır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi için düzenlenir. Dikey geçiş sınavıyla ön lisans programlarından mezun olan kişilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapma olasılığı vardır. Dikey geçiş sınavı, ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılan bir sınav türüdür. DGS sınavının amacı, sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir çünkü lisans öğretiminde başarının en önemli anahtarlı bu sayısal ve sözel becerilerdir. Dikey geçiş sınavı sadece 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar içindir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuruda bulunacak adaylara meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olma koşulu aranmaktadır.

Yatay ve dikey geçiş arasındaki fark nedir?

En çok karıştırılan ve merak edilen konulardan biri ile devam edelim. Yatay ve dikey geçiş arasındaki farktan kısaca bahsedelim. Lisans ya da ön lisans programlarında farklı üniversitede aynı programa geçiş yapmak isteniyorsa bu yatay geçiştir. Ön lisans programından lisans programına geçiş yapmak isteyen adaylar ise dikey geçiş sınavına girmelidir. Yatay geçiş nedir kısaca anlatalım. Üniversitelerin lisans ya da ön lisans programlarında okuyan öğrenciler, farklı bir üniversitede bulunan aynı programa geçmek istiyorsa buna yatay geçiş denir. Örneğin Anadolu Üniversitesi’nde okuyan bir kişi gerekli geçiş şartlarını tamamlarda İstanbul Üniversitesi’ne geçebilir. Tabi bu noktada aynı program olması ya da aynı puan türündeki bir programa geçiş yapması koşulu aranır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler isterse yıl içerisinde derslerinden aldığı notların ortalaması ile yatay geçiş sağlayabilir. Gelelim dikey geçişe. Dikey geçiş nedir kısaca bahsedelim. Dikey geçiş ön lisans okuyan öğrencilerin eğitimlerini 4 yıllık programa tamamlayabilmelerine olanak sağlayan bir sınav sistemidir. Teknikerlik okuyan bir öğrenci, dikey geçiş sınavına girerse ve yeterli puanı alırsa mühendislik alanına geçiş yapabilir.

DGS’ye kimler girebilir?

DGS’ye kimler girebilir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Yukarıda da tanımladığımız üzere herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınav türüdür. Yükseköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler bu sınava başvurabilir. Sınava ön lisans programlarından mezun olan adayların yanı sıra son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuru yapabilir. DGS’ye yurt dışından da başvuru yapmak mümkündür. Birtakım nedenlerden dolayı başvuruların yapılacağı tarihlerde yurt dışında bulunmak durumunda olan ve başvuru merkezine gidemeyecek durumda olan adaylar için de başvuru imkânı vardır.

  Konuşanlar Edebiyat Öğretmeni Binnur Katırcıoğlu Kimdir?

DGS soruları

DGS’nin sınav kapsamı ile devam edelim. DGS’de 60 matematik, 60 Türkçe olmak üzere toplam 120 soru yer alır. Sınav sırasında adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanır. DGS sınav süresi 2 saat 30 dakikadır. DGS’de çıkmış sorulara internet üzerinden ulaşılabilir. DGS, 1 yıl geçerli bir sınavdır. Ancak sınava sadece bir kere girilme şansı yoktur. Sınava giriş sınırsızdır. Dikey geçiş sınavının pek çok avantajı vardır. En önemlisi şüphesiz 4 yıllık lisans programına geçiş yapmaktır. Avantajları kadar dezavantajları da vardır elbette. DGS’nin dezavantajlarından biri sınav süresinin kısa olmasıdır. Aslında uzun gibi görünse de 150 dakika içinde tüm soruları yanıtlamak zor olabilir bu nedenle sınavı tamamlamak çok kolay olmayabilir. DGS sınavına hazırlanırken daima süre ile çalışmakta fayda var bu nedenle. DGS’de çıkmış soruları çözerken bu süre dahilinde çalışmak gerekir bu sayede pratiklik kazanılmış olur. DGS tercih işlemleri sınavdan hemen sonra yapılır. DGS sonuçları açıklandıktan sonra 4-5 gün sonra tercih işlemleri başlayabilir.

Lisans mezunları DGS’ye girebilir mi?

Dikey geçiş sınavına yalnızca iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları ya da mezun olabilecek şartları yerine getirmiş adaylar başvurabilir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş yapabilmek için meslek yüksekokulları ve açık öğretin ön lisans programlarından mezun olma şartı vardır, lisans programlarından mezun kişiler için bu durum geçerli değildir. Eğer ön lisans programında son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız DGS’ye giriş hakkınız olacaktır.

DGS puan hesaplama

Son olarak DGS puanı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı ile yapalım yazımızın finalini. Dikey geçiş sınavı puanları sınav sonucunda hesaplanan sözel ve sayısal puanların hesaplanmasıyla oluşur. Ön lisans eğitiminden elde edilen akademik not ortalaması bu noktada önemlidir. Hesaplanan başarı puanları belli olan kat sayılar ile çarpılır ve bunun neticesinde toplam puan elde edilir.

DGS 2021 ne zaman yapılacak?

2021 DGS sınavına ilişkin araştırmalar geçtiğimiz Aralık ayında başlamıştır. 2020-2021 eğitim yılında DGS’ye girecek adayların en merak ettiği konulardan biri 2021 DGS sınavı ne zaman yapılacak sorusudur. Dikey Geçiş Sınavı’nın 2021 takvimi henüz belirlenmedi. 2020 DGS sınavı 9 Ağustos’ta gerçekleşmişti. Korona virüs pandemisi nedeniyle pek çok sınav tarihi netlik kazanmadı. Ancak eğer şartlar uygun olursa 2021 DGS oturumunun yine Ağustos ayı içerisinde yapılabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu durum net değildir. Bu nedenle en doğru bilgi için mutlaka ÖSYM tarafından yapılan açıklamaları takip etmelisiniz.

Dikey geçiş sınavı zor mu sorusu da adayların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Aslında bu sorunun yanıtı tamamen kişiye bağlı olarak değişecektir. 150 dakikalık sınav yalnızca iyi bir hazırlık sürecini kapsamaz aynı zaman da iyi bir zaman yönetimini de beraberinde getirir. DGS’ye nasıl hazırlanılır sorusunun en önemli yanıtları da planlama ve düzenli çalışmadır.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon DGS Geçiş Bölümleri nelerdir

Fotoğrafçılık Ve Kameramanlık Bölümü DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir?

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat