Bebeklerin Kafasında Şekil Bozukluğu Varsa

Yayınlama: 09.01.2021
Düzenleme: 01.12.2021 14:36
164
A+
A-

Bebeklerin kafasındaki kıkırdakların, olması gereken zamandan erken kapanmasıyla oluşan kafatası şekil bozukluklarına “kraniosinostoz” adı veriliyor. Kraniosinostoz, beynin büyümesini engelleyerek gelişim problemlerine ve fonksiyon kayıplarına yol açabiliyor. Bu tablonun erken dönemde fark edilerek gerekli müdahalelerin yapılması, çocuğun zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Mahmut Demirci, kraniosinostoz ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kafatası şekil bozuklukları, bebeklerde kafatası şekil bozukluğu nedir? Plagiosefali nedir, Trigonosefali nedir, Kraniosinostoz nedir? Yazımızda okuyun...
Kafatası şekil bozuklukları, bebeklerde kafatası şekil bozukluğu nedir? Plagiosefali nedir, Trigonosefali nedir, Kraniosinostoz nedir? Yazımızda okuyun…

2 bin canlı doğumda 1 görülüyor

Bebekler doğduklarında kafatası içerisindeki sütür adı verilen kıkırdak yapılarda belli oranda açıklık bulunmaktadır. Bebek 3’üncü ayına geldiğinde bu sütürler yavaş yavaş kapanmaya başlar ve 18’inci ayda hepsi tamamen kapanmış olur. Bebeklerin beyni doğduklarında fiziksel olarak küçüktür ve vücutla birlikte zaman içerisinde büyür. Sütürler arasındaki bu esneklik beynin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için gereklidir. Kraniosinostoz durumunda bu sütürlerden bazıları erken kapanır ve beynin kapandığı bölgeye denk gelen kısmı büyüyemez, baskıya maruz kalır. Beyin, baskıya maruz kaldığı bölgenin karşı istikametine doğru büyür ve kafatasında şekil bozuklukları oluşur. Ortalama 2 bin canlı doğumda 1 görülen bu durum bebekte gelişim bozukluklarına yol açabilmektedir. Kraniosinostoz sadece şekil bozukluğuyla yani kıkırdakların kapanmasıyla meydana gelmeyebilir. Apert sendromu, crouzon sendromu gibi bazı genetik sendromlarda da oluşabilmektedir. Bu hastalarda kafa şekil bozukluğu dışında birçok organda ya da dokuda da bozukluk görülmektedir. Bu nedenle kraniosinostozun sebebi eğer sendromikse mutlaka genetik araştırma yapılmalıdır.

Kraniosinostozun daha sık görüldüğü gruplar şöyle sıralanmaktadır:

  • İleri anne yaşı,
  • Annenin sigara kullanması(özellikle gebelik döneminde kullanıma devam edilmesi),
  • Annenin beyaz ırktan olması,
  • Annenin yüksek rakımda yaşaması durumunda
  • Erkek çocuklar
  • Gebe kalmak için görülen fertilite tedavisi
  • Babanın bazı tarım, ormancılık işleri gibi organik maddelerle temas halinde olması durumlarında daha sık görülmektedir.

Bebeğinizi sürekli aynı pozisyonda yatırmayın

Beynin baskıya uğradığı bölgelere göre isimlendirilen birçok doğuştan kraniosinostoz türü bulunmaktadır. Bunun yanında bazen normal doğumda forseps kullanıldığı durumlarda oluşabilir. Bazen zor doğum olup fetüsün geliş pozisyonuna bağlı olarak oluşabilir. Pozisyonel deformasyon bunların doğuştan olmayan ve en sık görülen türüdür. Çocuk özellikle 3 aya kadar çok fazla hareket etmeyip hep aynı pozisyonda yatırılırsa kafanın yastığa geldiği yer düzleşir, tam karşı istikamette alın bölgesi şişer. Bu sorunla çok sık karşılaşılır. Aileler özellikle bu konuda çok tedirgin gelirler. Bu hastalarda kafa yapısı genellikle ilk 2 yıl içinde çocuk sağa sola dönmeye, yürümeye başladıktan sonra hep aynı yere bası durumu ortadan kalkınca kafatası tekrardan orijinal şeklini almaktadır.

 Kraniosinostoz oluşum sebepleri şöyle sıralanmaktadır:

  1. Mikrosefali (küçük beyinli doğma): Küçük beyinli doğumlarda beynin büyüyememe durumu vardır. Beyin büyüyemeyince kemikleri dışa doğru itemediğinden kafatası dışa doğru büyümez ve kıkırdaklar devamlı hareket etmediği ve dışarı iten bir güç olmadığı için erken dönemde kaynayıp sabitleşir.
  2. Bazen çocuklar doğduğu zaman hidrosefali adı verilen kafa içinde su artışı sorunu oluşur. Hidrosefali ameliyatlarında takılan şantın gereğinden fazla su boşaltması da beynin içeri doğru büzüşerek genişlemesini engellediğinden yine kafatasındaki sütürlerin erken kapanmasına neden olabilir.
  3. Hipertiroidi, fosfat eksikliği, mukolipidoz gibi metabolik hastalıklarda da kraniosinostoz gelişimi olmaktadır.
  4. Apert sendromu, crouzon sendromu gibi gen mutasyonlarında kraniosinostoz gelişimi olmaktadır.

Mental gerilik varsa vakit kaybeden cerrahi müdahale gerekir

Kraniosinostozdan şüphelenildiği durumlarda düz kafatası röntgeni, 3 boyutlu beyin tomografisi ve daha sonra MR çekilmektedir. Ancak eğer kraniosinostoz oluşum nedeni sendromikse mutlaka genetik araştırma yapılmalıdır. Eğer beynin maruz kaldığı bası sonucu çocukta bazı nörolojik defisitler görülüyorsa yani beynin bası altında kalan bölgesinin vücutta yaptığı fonksiyon kayıpları mevcutsa bu bebeklere zaman kaybetmeden cerrahi müdahale gerekmektedir. Bazense herhangi bir fonksiyon kaybı olmasa da ileri derece şekil bozukluklarında yalnızca estetik amaçlı cerrahi de istenebilir. Çocukta beyin gelişimi iyi, herhangi bir basınç yoksa ve çocuğun nörolojik gelişiminde bir sıkıntı yoksa yani emmesi iyi, çevre ile iletişimi iyi, kol bacak hareketleri iyiyse acil ameliyat yapılması gerekmez. 18. aya kadar beklenebilir. Geç kalan vakalarda da ameliyat yapılabilir ancak o zaman Beyin ve Sinir Cerrahi ekibi yanında Plastik Cerrahi desteği de gerekmektedir. Bunun yanında çocuk örneğin 3 yaşına kadar fark edilmeden gelmişse zaten çocukta herhangi bir nörolojik defisit yani mental gerilik yoktur demektir. Gelişim bozukluğu daha erken yaşlarda fark edilmektedir. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu

Pozisyonel deformiteler kask takılması ile ameliyatsız tedavi edilebiliyor

Ameliyatta kafatası yeniden şekillendirilmektedir. Kapanmış kıkırdaklar tekrar açılarak yeni kıkırdaklar oluşturulur ya da kafatasının bir bölümü çıkarılarak farklı şekillerde plak vidalarla şekil verilir. Ameliyattan sonra belli bir süre kask takılabilir. Ameliyatta oluşturulan yeni eklemlerin kemikleşmesi tamamlanana kadar kask takması çocuğun kafatasını koruması için gereklidir. Kask ayrıca pozisyonel deformitelerde de önerilmektedir. Pozisyonel deformiteler kask takarak ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Bazı bebeklerde çok belirgin şekil bozukluğu olmaz. Bu durumda ameliyata gerek kalmaz. Ancak gözle görülür şekil bozuklukları varsa işin ehli ellerde ameliyat kararı verilmesi önemlidir çünkü henüz bebek yaşta olan hasta için anestezi süreci, ameliyatın yönetimi ve ameliyat sonrası takiplerine kadar tam donanımlı bir merkez ve deneyimli uzman bir ekip gerekmektedir.

Kraniosinostoz Tipleri (Çeşitleri)

Kraniosinostoz, sütürlerin kapandığı bölgelere göre çeşitlenmektedir:

Sagital Sinostoz

Kraniosinostoz tipleri arasında en sık görülen sagital sinostoz, skafosefaliye neden olmaktadır. Skafosefali; önden arkaya doğru uzayan bir kafa, çıkık alın ve yan kafa kemiklerinde (sagital) çıkıntılarla karakterizedir. Ön ve arka kafatası kemikleri ise sivri bir görünüm oluşturmaktadır. Kafatasının orta bölümünde ise köprü şeklinde bir çukur bulunmaktadır.

Metopik Sinostoz

Triganosefali ya da üçgen kafa olarak da bilinen metopik sinostozda kafa yüksekliği normalden daha fazladır. Bebeklerde gözler arasındaki mesafe azken kafa ve alın oldukça sivri bir görünüme sahiptir.

Koronal Sinostoz

Koronal sütürün erken kapanmasıyla oluşan koronal sinostoz tek taraflı ya da çift taraflı olabilmektedir. Tek taraflı koronal sitostozda etkilenen tarafta bulunan göz ve kaş diğer tarafa göre daha yüksekte durmaktadır. Aynı zamanda burun ve kulakta da kayma görülmektedir. Brakisefali olarak da bilinen çift taraflı vakalarda ise alın çıkıntılı, kafa kenarlardan geniştir. Kafanın yüksekliği artarken gözler birbirinden uzaklaşmaktadır.

Lambdoid Sinostoz

Kraniosinostoz çeşitleri arasında oldukça nadir görülen lambdoid sinostozda ön ve arkadan gözle görülebilen kafatası asimetrisi mevcuttur. Sağ ya da sola eğik kafatasıyla karakterize olan bu türde, etkilenen tarafın arkasında düzleşme görülmektedir. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu

Kraniosinostoz Tedavisi

Kafa grafileri ve 3D beyin tomografisi (BT) gibi görüntüleme yöntemleri sayesinde teşhis edilen kraniosinostoz doğumdan sonra tedavi edilmektedir. Kraniosinostoz tedavisi hastalığın türüne ve altında yatan sebeplere göre planlanmaktadır. Sütürlerin kapandığı fakat kemiklerin kaynamadığı ya da semptomların çok hafif olduğu vakalarda genellikle kask kullanımı önerilmektedir. Yaş ilerledikçe ve kafatası üzerinde saç oluşumu arttıkça şekil bozukluğu gözle görülmemeye başlamaktadır.

  Lyrica (Lirika) nedir, bağımlılık yapar mı, kan testinde çıkar mı?

Kemiklerin kaynadığı ve farklı sağlık problemleri ile gözle görülür şekil bozukluklarına yol açtığı durumlarda ise sütürlerin açılması için cerrahi yöntemlerden faydalanılmaktadır. Ameliyata karar verirken bebeklerin yaşı, kozmetik problemlerin seviyesi, baş çevresi ölçüsü, gözlerde problem olup olmadığı ve bebeklerin genel sağlık durumları göz önünde bulundurulmaktadır.

Trigonosefali

Trigonosefali (trigonocephalia; trigonocephaly), metopik suturanın erken kapanmasına bağlı bir kraniyosinostozis türüdür. Sendroma-özgü ya da izole olgular biçiminde görülür. İzole olgularda, kraniyosinostozise neden olan faktörlerin etkisi görülür; metabolik (tiroid bezi sorunları) ve ilaçlar (epilepsi tedavisi-valproik asit) başlıcalarıdır. İzole olguların bazılarının oluşumu, fetüsün kafasının doğum yolundan geçerken sıkışmasına ya da beyin ön bölümünün (frontal loblar) hipoplazisine bağlanmaktadır. Trigonosefalilerin bir bölümü gen mutasyonlarından kökenlidir; 9p22–24, 11q23, 22q11, FGFR1 mutasyonu belirlenen genlerdir.

Tipik bir yüz görünümü vardır: Mikrosefalik izlenim vardır. Alın üçgen biçimindedir ve orta çizgi belirgin biçimde çıkıntılıdır, kafatası ön boşluğu (fossa cranialis anterior) ve etmoid kemik hipoplazisi saptanır. Hipotelorizm belirgindir. Alt gözkapakları “S” biçimindedir. Kaşlararası bölge kıllı olabilir. Zeka düzeyi normaldir.

Trigonosefali nedir, kraniosinostoz nedir, Plagiosefali nedir

Trigonosefali görülen sendrom örnekleri: Münke sendromu, Jacobsen sendromu, Baller-Gerold sendromu, Baraitser-Winter sendromu, Bohring-Opitz sendromu, C sendromu, Greig sefalopolisindaktili sendromu, Potocki-Lupski sendromu, Short-rib thoracic dysplasia 9. Say-Meyer sendromu, trigonosefali bulguları içeren çok ender bir tablodur.

Kafatasında Şekil Bozukluğu ve Trigonosefali Nedir, Kafamın bir Kısmında Kemik Yoksa ne Yapayım?

Kafatasındaki şekil bozuklukları kimi zaman o denli rahatsız edici bir görüntü oluştururlar ki, bebek daha çok küçükken bile hemen dikkat çekerler. Bu gibi şekil bozuklukları ve de bunlara eşlik eden bıngıldak değişiklikleri, çekilen röntgenler ve bilgisayarlı tomografi ile de detaylı olarak incelenir tabii ki… Tüm kafatası şekil bozuklukları, deneyimli çocuk beyin cerrahi hocaları tarafından ameliyatla düzeltilebilmektedir. Burada verilmesi gereken en önemli mesaj ise şudur: Bu ameliyatların asla 1 yaşından sonraya bırakılmaması gerekir. Yoksa hem çok riskli olacaklar ve hem de sonuçlar istenilen gibi olmayacak. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu

Kafatası şekil bozukluklarından biri olan trigonosefalide, alnın orta kısmında yukarıdan bakıldığında üçgen şekilli bir çıkıntı vardır. Henüz anne karnında iken ortaya çıkan bu anormallik o denli rahatsız edici bir görüntü oluşturur ki, bebek henüz doğduğunda bile hemen dikkat çeker. Bu şekil bozukluğunun ve buna eşlik eden bıngıldak değişikliklerinin çekilen röntgenler ve bilgisayarlı tomografi ile detaylı olarak incelenmesi gerekir. Kafatasındaki diğer tüm şekil bozuklukları gibi trigonosefali de deneyimli çocuk beyin cerrahi hocaları tarafından ameliyatla düzeltilebilmektedir.

    Kimi zaman kafatası kemiğinin kırılıp parçalandığı travmalardan sonra yapılan ameliyatlarda, kimi zaman da beyin ödemi nedeni ile beyni rahatlatmak için yapılan dekompresyon ameliyatlarında; kafatası kemiğinin bir kısmı yerinden çıkarılabilir. Böyle hastalar iyileştikten sonra, yapılacak ikinci bir ameliyatla; kafatası kemiğindeki eksik kısım kimi zaman hastanın kendi kemikleri ile, kimi zaman da kemik çimentosu ve benzeri malzemelerden üretilen yapay bir kemikle kapatılabilmektedir.

Düz Kafa Sendromu (Plagiosefali) Nedir?

Düz kafa sendromu, bebeklerde kafanın arka kısmında ya da yan kısımlarında pozisyona bağlı olarak gelişen düzleşmeye verilen addır. Tıbbi olarak plagiosefali olarak tanımlanır. Genellikle bebeğin anne karnındaki pozisyonu ya da doğum sonrası yatış pozisyonu ile ilgili bir durumdur. Yenidoğan bebeğin kafatası kemikleri ince ve esnektir. Kafası yumuşaktır ve kolaylıkla şekil değiştirebilir durumdadır. Bu nedenle başın aynı bölgesine uygulanan basınç, o bölgede düzleşmeye yol açabilir.

Bebekler doğumdan sonra ilk zamanlarda geniş hareket kabiliyetine sahip değildir. Uzun süre sırtüstü bıraktığınızda o şekilde yatmaya devam edebilirler. Böyle durumlarda plagiosefali, yani kafanın arkasında düzleşme gerçekleşmesi mümkündür. Bebeğin başındaki asimetrik şekil bozukluğu doğumdan hemen sonra ya da ilk aylarda kendini hızla belli eder. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu Johns Hopkins Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Uzmanları düz kafa sendromunun bebeğin beyin gelişimini etkilemediğini söylüyor. Bu sendrom genellikle cerrahi müdahale gerektirmiyor. Bebeğin uyku pozisyonunu değiştirmek, bebeği daha sık kucağa almak, karınüstü faaliyet süresini artırmak gibi kolay egzersizlerle üstesinden gelinebiliyor.

Düz Kafa Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin ilk 1 yıl sırtüstü uyumaları ani bebek ölümü sendromunu (ABÖS) önlemek açısından önemlidir. Zaten bu nedenle Amerikan Pediatristler Akademisi 1992 yılında “Bebekler Sırtüstü Uykuya” kampanyasını başlattı. Bu kampanya ABÖS oranlarında ciddi bir düşüşe yol açtı. Ani Bebek Ölümü Sendromu ile ilgili detaylı bilgiyi ilgili yazımızda bulabilirsiniz. Ne var ki sürekli sırtüstü yatmak bazı bebeklerde düz kafa sendromuna neden olabilir. İşte bu yüzden karınüstü aktivite zamanları çok önemlidir.

Şimdi madde madde düz kafa sendromuna yol açabilecek koşullara göz atalım:

• Bebeğin uyku pozisyonu: Bu en yaygın neden. Bebekler uzun sürelerle sırtüstü uyuduklarında, kafaları belli bir noktada düzleşmeye başlayabilir. Çünkü son derece yumuşak haldeki kafatasına hep aynı noktadan basınç uygulanır. Bu da zamanla şekil bozukluğu yaratabilir. Uzmanlar bebeği oto koltuğu, puset, ana kucağı gibi araçların içinde uzun süre uyutmanın da bu soruna zemin oluşturabildiğini söylüyor.

• Prematüre doğum: Johns Hopkins Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi uzmanları prematüre bebeklerin düz kafa sendromuna daha yatkın olabildiklerini belirtiyor. Bunun nedeni kafataslarının, zamanında doğan bebeklere göre daha yumuşak olması. Ayrıca çoğu prematüre bebek doğum sonrası tıbbi ihtiyaçları ve son derece kırılgan olmaları nedeniyle kuvözde ya da yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde uzun süreyle sırtüstü yatmak durumunda kalabiliyor. Bu durum da düz kafa sendromuna yol açabiliyor.

• Anne rahmindeki pozisyon: Bazı bebeklerde düz kafa sendromu doğumdan önce başlayabilir. Amniyon sıvının azlığı ya da rahim bozuklukları, bebeğin anne rahmindeki pozisyonu temel etkenlerdir. Kimi zaman annenin pelvisi bebeğin kafatası üzerinde baskı oluşturabilir. Bebek kafasında şekil bozukluğuyla doğabilir.

• Doğum şekli: Sezaryen ya da normal doğum düz kafa sendromuna neden olabilecek etkenlerdir. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu Aletli doğumda kullanılan forseps, vakum gibi araçlar bebeğin kafasının şeklinde bozulmaya neden olabilir.

• Çoğul gebelikler: Çoğul gebeliklerin büyük bölümünde de bebekler kafalarında düzleşmiş noktalarla doğar. Çünkü karındaki diğer kardeş ya da kardeşler rahim içindeki pozisyonlarından dolayı birbirlerinin kafasına basınç uygulayabilir.

• Tortikolis: Eğri boyun anlamına gelen tortikolisin bebeğin anne karnındaki duruş bozukluğuna bağlı olarak oluştuğu düşünülür. Tortikolisi olan bebekler başlarını sağa sola çevirmekte zorluk çekebilir çünkü bir yöndeki boyun kasları sertleşmiş ve kısalmıştır. Bu nedenle bebek başını hep aynı pozisyonda tutma eğilimindedir. Düz kafa sendromu da bu şekilde ortaya çıkar. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu

Düz Kafa Sendromu Ne Derece Endişe Vericidir?

Dünyaca ünlü tıp kurumu Mayo Klinik uzmanları düz kafa sendromunu daha çok kozmetik bir sorun olarak değerlendiriyor. Basınç nedeniyle başın arkasında ya da yanlarında oluşan düzleşme herhangi bir beyin hasarına yol açmaz ya da bebeğin gelişimi üzerinde engel oluşturmaz. Mayo Klinik uzmanları doğumdan sonraki birkaç ay içinde bebeğin daha iyi baş ve boyun kontrolü sağlayacağını ve kafa üzerindeki basıncın daha dengeli dağılacağını söylüyor. Siz yine de doktorunuzla düz kafa sendorumunu enine boyuna değerlendirin ve yapılması gerekenler üzerinde konuşun.

  Mança (Munchies) düşmek ne demek?

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde okuyacağınız önlemleri, dikkat edilmesi gerekenleri hayatınıza almaya gayret edin.

Düz Kafa Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Düz kafa sendromu doktorun yapacağı gözle muayenede kolaylıkla teşhis edilebilir. Sendromun etkileri her vakaya göre farklıdır. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu

Genel olarak kafatası şekil bozuklukları hafiften daha ciddi vakalara doğru bir seyir gösterir. Doktorunuz düz kafa sendromunun aşağıdaki belirtilerine bakarak bebeğin durumuyla ilgili bir karara varır:

• Genellikle kafanın arka bölümünde, kimi zaman da yanlarda düzleşmiş bir bölge/bölgeler
• Belli bir noktada saç kaybı
• Kafada şekil bozukluğu
• Kulaklarda orantısızlık ve farklılık

Trigonosefali nedir, kraniosinostoz nedir, Plagiosefali nedir

Kafatası Şekil Bozukluklarının Çeşitleri Nelerdir?

Kafatası şekil bozuklukları arasında en yaygın karşılaşılan ve en çok bilinen düz kafa sendromudur. Genellikle alınan basit önlemlerle ortadan kalkar, cerrahi müdahale gerektirmez. Ancak daha ciddi sonuçları olan şekil bozuklukları da var. Şimdi bunlara kısaca göz atalım.

• Brakisefali: Kafanın arkasının tamamen düz olmasıdır. Kafa orantısız biçimde geniştir. Alın genellikle şişiktir ya da iki yönden de ileri doğru çıkıktır. Kafa yukarı doğru uzundur. Yüz, kafanın büyüklüğüne göre küçük kalmıştır.

• Dolikosefali: Dar ve orantısız uzunluktaki kafa yapısını ifade eder. Genellikle prematüre doğan bebeklerde görülür. Bazı vakalarda deformasyon cerrahi yöntemlerle tedavi edilirken bazılarında yatma pozisyonunu değiştirmek ya da kafa bandı kullanmak yeterlidir. Burada kilit nokta mutlaka uzman bir doktora görünmektir. Bebek özelinde bir tedavi uygulamak ve düzenli takibini yapmak çok önemlidir.

• Kraniyosinostoz: Kafa kemikleri arasındaki eklemlerin erken kapanmasını ifade eder. Bu eklemlerin hepsi birlikte kapanırsa küçük kafa olur; biri kapanır biri açık kalırsa kafa şekil bozukluğu olur. Kraniyosinostoz vakalarında beyin gelişimi etkilenir, ortaya ciddi sonuçlar çıkar. Bebeğin vakit kaybetmeden mutlaka bir beyin cerrahına götürülmesi gerekir. Kraniyosinostozu olan bebekler genellikle 3.–9. aylar arasında ameliyat edilir. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu

Düz Kafa Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Düz kafa sendromunu doktorlar genellikle bebeğin kafasına bakarak teşhis edebilir. Tortikolis teşhisi için doktorun bebeğin boyun hareketlerini gözlemlemesi gerekir. Genellikle laboratuar testlerine, röntgen ve tomografi gibi görüntüleme tekniklerine ihtiyaç duyulmaz. Doktor bebeğin kafa şeklindeki değişimi takip edebilmek için hastayı belli aralıklarla görmek ister.

Uyku pozisyonunu değiştirmek kısa zamanda bebeğin kafa şeklinde de olumlu yönde değişim yaratır çünkü bebek düz kafa sendromundan (plagiosefali) muzdariptir. Bebekte düz kafa sendromundan daha ciddi bir durum varsa, o zaman pozisyonel değişiklik pek bir etki yaratmaz. Bu durumda doktor kraniyosinostoz ya da bir başka durumdan şüphe duyar. Aile, pediyatrik beyin ve sinir cerrahı ya da konusunda uzman bir başka doktora yönlendirilir. Bu durumda röntgen ya da tomografi gibi görüntüleme tekniklerine ihtiyaç duyulabilir. Trigonosefali nedir, kraniosinostoz nedir, Plagiosefali nedir

​Düz Kafa Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

​Düz kafa sendromu tedavisi bebeğin semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlıdır der Johns Hopkins Tıp Fakültesi uzmanları. Ayrıca vakanın şiddeti de tedavide en belirleyici unsurdur. Aşağıdaki yöntemler hafif ve orta dereceli vakalarda uygulanabilecek kolay yöntemlerdir. İleri vakalarda bu yöntemlerin yanı sıra başka müdahaleler de gerçekleştirilir. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu

 Uyku sırasında bebeği yeniden pozisyonlamak: İlk 1 yıl bebeklerin ani bebek ölümü sendromu nedeniyle sırtüstü yatırılmaları tavsiye edilir. Ancak bu durum düz kafa sendromunun da en yaygın nedenlerinden biridir. İşte bunu önlemek için yapabileceğiniz çok basit birşey var: Bebeğin başını belli aralıklarla diğer yöne çevirmek. Böylece bebeğin kafasına hep aynı noktadan basınç gelmesini engellemek. Buna yeniden pozisyonlama terapisi deniyor. Ve çoğu bebekte işe yarayan bir yöntem.

• Karınüstü aktivite süresini uzatmak: Bu yöntem en basit haliyle, bebeğin uyanık olduğu zamanlarda karınüstü pozisyonda zaman geçirmesini sağlamak. Minik oyunlarla bu süreyi uzatıp bebeğin kafasının arkasına gelen basıncın etkisini azaltabilirsiniz. Bu arada bebeğin oto koltuğu, ana kucağı gibi araçlarda daha az zaman geçirmesini sağlamak da bir diğer etkili yöntem.

• Bebeği kucaklamak: Bebeğinizi ana kucağı, puset gibi araçlarda sırtüstü yatar pozisyonda uzun süre bırakmak yerine kucağınıza alabilirsiniz. Kucakta sık sık yapacağınız pozisyon değişiklikleri de bebeğe iyi gelecektir.

• Özel yastık kullanmak: Ortası delik yastıklar düz kafa sendromu riski taşıyan bebekler için rahatlatıcı bir seçenek olabilir. Ancak bunun için mutlaka doktorunuzla iletişimde olun.

• Fizik tedavi: Doktorunuz gerek gördüğü takdirde fizik tedavi de bebeğin boyun kaslarının kısalıp sertleşmesinden kaynaklanan düz kafa sendromu belirtilerinden kurtulmasını sağlar. Sorun düz kafa sendromundan (plagiosefali) daha ilerideyse ve bebek 6 aylık olduğu halde kafasının şeklinde herhangi bir düzelme olmuyorsa doktorunuz mutlaka farklı bir tedaviye gidecektir. Bebeğin kafatası boyutlarına ve şekil bozukluğuna uygun “kask” bu tedavilerden biridir. Doğru kullanıldığı takdirde çok etkili olduğu söylenen kask tedavisinin süresi bebeğin durumunun ciddiyetine bağlıdır.

Karınüstü Aktivite Zamanının Düz Kafa Sendromu Üzerindeki Etkisi

Karınüstü aktivite zamanı bebeklerin henüz baş ve boyun kontrollerini tam sağlayamadıkları ilk aylarda ebeveynlerin imdadına yetişen bir yöntemdir. Bebek uyanık olduğu zaman diliminde karınüstü pozisyona getirilir. Bu şekilde sırtüstü yatmaktan dolayı kafasının arkasında oluşan basıncın etkisi hafifletilir. Bebek farklı bir pozisyonu deneyimler, farklı yetenekler geliştirme imkanı bulur. Trigonosefali nedir, kraniosinostoz nedir, Plagiosefali nedir

Burada kilit nokta, karınüstü aktivite zamanında bebeği hiçbir koşul altında yalnız bırakmamaktır. İlk aylar bebeğin dünyaya alışma ve hızla büyüme süreci. Bu sürece en güzel şekilde eşlik etmek bakım veren yetişkinin en önemli görevi. Bebeklerin kafatasında şekil bozukluğu Yere ya da uygun bir alan örtü serin. Gereken güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. Bebeği örtünün üzerine yüzüstü bırakın ve gözlerinizi ondan ayırmayın. Bebeğin gelişim dönemine bağlı olarak farklı oyunlar oynayabilir, paylaşımlarınızı çeşitlendirebilirsiniz.​

Trigonosefali nedir, kraniosinostoz nedir, Plagiosefali nedir

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat