Ativan Nedir, Ne için kullanılır? Ativan Yan Etkileri Neler? | İlaç Rehberi

Yayınlama: 02.01.2021
277
A+
A-
Loprazolam veya Lormetazepam ile karıştırılmamalıdır. Diğerlerinin yanı sıra Ativan markası altında satılan Lorazepam , bir benzodiazepin ilacıdır.
Loprazolam veya Lormetazepam ile karıştırılmamalıdır. Diğerlerinin yanı sıra Ativan markası altında satılan Lorazepam , bir benzodiazepin ilacıdır.

Ativan Loprazolam veya Lormetazepam ile karıştırılmamalıdır. Ativan yan etkileri neler, ativan nedir, ativan ne için kullanılır, ativan kullanıcı yorumları…

Diğerlerinin yanı sıra Ativan markası altında satılan Lorazepam , bir benzodiazepin ilacıdır. Anksiyete bozuklukları , uyku güçlüğü , status epileptikus dahil aktif nöbetler , alkol yoksunluğu ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmayı tedavi etmek için kullanılır . Hafıza oluşumuna müdahale etmek ve mekanik ventilasyon yapılanları yatıştırmak için ameliyat sırasında da kullanılır .  Şiddetli ajitasyon için kullanılabilirken, Midazolam , genellikle tercih edilir. Kokain kullanımına bağlı akut koroner sendrom için diğer tedavilerle birlikte kullanılmaktadır. Ağız yoluyla veya bir kas veya damar içine enjeksiyon şeklinde verilebilir. Enjeksiyonla verildiğinde, etkilerin başlangıcı bir ila otuz dakika arasındadır ve etkiler bir güne kadar sürer. 

Ativan Yaygın yan etkiler arasında zayıflık, uyku hali, düşük tansiyon ve nefes almak için azalan çaba bulunur. Damardan verildiğinde kişi yakından izlenmelidir. Depresyonda olanlar arasında intihar riski artabilir . Uzun süreli kullanımda, aynı etki için daha büyük dozlar gerekebilir .Fiziksel bağımlılık ve psikolojik bağımlılık da ortaya çıkabilir.  Uzun süreli kullanımdan sonra aniden kesilirse, benzodiazepin yoksunluk sendromu ortaya çıkabilir. Yaşlı insanlar daha sık yan etkiler geliştirir.  Bu yaş grubunda lorazepam düşme ve kalça kırıkları ile ilişkilidir .  Bu endişelerden dolayı, lorazepam kullanımı genellikle sadece iki ila dört haftaya kadar önerilmektedir. 

Lorazepam başlangıçta 1963 yılında patentini ve 1977’de ABD’de satışa çıktı edildi  Bu üzerindedir Temel İlaçlar Dünya Sağlık Örgütü’nün List .  Jenerik bir ilaç olarak mevcuttur . 2017’de, on iki milyondan fazla reçeteyle Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık reçete edilen 60. ilaç oldu. 

Tıbbi kullanımlar 

Kaygı 

Lorazepam, şiddetli anksiyetenin kısa vadeli tedavisinde kullanılır. ABD’de FDA, lorazepam gibi benzodiazepinlerin dört haftadan daha uzun süre kullanılmamasını tavsiye ediyor. Hızlı etki gösterir ve hızlı başlayan panik anksiyetenin tedavisinde faydalıdır. 

Lorazepam, ajitasyonu etkili bir şekilde azaltabilir ve uykuyu tetikleyebilir ve tek bir dozun etkilerinin süresi , özellikle şiddetli anksiyete veya gece terörü varlığında, uykusuzluğun kısa süreli tedavisi için uygun bir seçim haline getirir . Oldukça kısa bir etki süresine sahiptir. 

Yedi günlük lorazepam kullanımından sonra geri tepme uykusuzluğu ve geri tepme anksiyetesi gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir. 

Nöbetler 

İntravenöz diazepam veya lorazepam, konvülsif status epileptikus için birinci basamak tedavilerdir . Lorazepam, status epileptikus tedavisinde diazepam ve intravenöz fenitoinden daha etkilidir ve ek ilaç gerektirebilecek nöbetlerin devam etme riski daha düşüktür. Ancak fenobarbital , lorazepam ve diğer ilaçlara göre en azından yaşlılarda üstün başarı oranına sahiptir. 

Ativan Lorazepam’ın antikonvülsan özellikleri ve farmakokinetik profili , akut nöbetleri sonlandırmak için intravenöz kullanımı güvenilir hale getirir , ancak uzun süreli sedasyona neden olur. Lorazepam dahil oral benzodiazepinler bazen dirençli absans nöbetlerinin uzun vadeli profilaktik tedavisi olarak kullanılır ; anti-nöbet etkilerine kademeli toleransları nedeniyle lorazepam gibi benzodiazepinler birinci basamak tedaviler olarak kabul edilmez. 

Lorazepam’ın antikonvülsan ve CNS depresan özellikleri, alkol yoksunluk sendromunun tedavisi ve önlenmesi için faydalıdır . Bu durumda, lorazepam metabolizması için karaciğerde veya başka şekilde oksidasyona ihtiyaç duymadığından, karaciğer fonksiyon bozukluğu lorazepam için bir tehlike oluşturmaz. 

  Arava 20 mg Reçetesiz Satılır mı?

Sedasyon 

Lorazepam bazen mekanik ventilasyon alan kişiler için kullanılır . Bununla birlikte, kritik derecede hasta kişilerde, propofolün hem etkinlik hem de genel maliyet açısından lorazepamdan daha üstün olduğu bulunmuştur; Sonuç olarak, bu endikasyon için propofol kullanımı artık teşvik edilirken, lorazepam kullanımı önerilmemektedir. 

Yeni hafıza oluşumunu önlemedeki göreceli etkinliği, ajitasyon ve anksiyeteyi azaltma yeteneği ile lorazepamı premedikasyon olarak yararlı kılmaktadır . Gerekli anestezi miktarını azaltmak için veya diş hekimliği veya endoskopi gibi rahatsız edici uyanık prosedürlerden önce, anksiyeteyi azaltmak, uyumu artırmak ve prosedür için amneziye neden olmak için genel anesteziden önce verilir. Lorazepam ağız yoluyla işlemlerden 90 ila 120 dakika önce ve intravenöz lorazepam işlemlerden 10 dakika önce verilir. lorazepam, bazen alternatif olarak kullanılır , midazolam içinde palyatif sedasyon. Gelen yoğun bakım ünitelerinde lorazepam bazen üretmek için kullanılır anksiyoliz , hipnoz ve amnezi.

Ajitasyon 

Ativan Lorazepam bazen şiddetli veya ajite bireylerin hızlı sedasyonuna ihtiyaç duyulduğunda haloperidole alternatif olarak kullanılır , ancak daha iyi etkinliği ve lorazepamın solunum fonksiyonu üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle haloperidol artı prometazin tercih edilir. Bununla birlikte, davranışsal disinhibisyon gibi yan etkiler, benzodiazepinleri akut psikotik olan bazı kişiler için uygunsuz hale getirebilir. Akut deliryum bazen lorazepam ile tedavi edilir, ancak paradoksal etkilere neden olabileceği için tercihen haloperidol ile birlikte verilir. Lorazepam, kas içine verildiğinde nispeten yavaş emilir, bu, kısıtlama durumlarında yaygın bir yoldur.

Zyprexa nedir | Zyprexa ne için kullanılır

Diğer 

Konuşma güçlüğü çeken katatoni , lorazepam’a duyarlıdır. Belirtiler tekrarlayabilir ve bazı günler tedavi gerekebilir. Benzodiazepin yoksunluk sendromunun bir parçası olarak benzodiazepinlerden ani veya aşırı hızlı çekilmeye bağlı katatoni de lorazepam tedavisine yanıt vermelidir. Lorazepam paradoksal etkilere sahip olabileceğinden, haloperidol bazen aynı anda verilir. 

Bazen bulantı ve kusmayı tedavi etmek için kullanılan ilaçlara ek olarak kemoterapide kullanılır , yani hasta olma düşüncesine karşı psikolojik duyarlılığın neden olduğu veya kötüleştirdiği bulantı ve kusma.

Olumsuz etkiler 

Ativan Lorazepamın pek çok yararlı etkisi (örn. Yatıştırıcı, kas gevşetici, anti-anksiyete ve amnezik etkiler) istenmeyen etkiler haline gelebilir. Olumsuz etkiler sedasyon ve düşük kan basıncını içerebilir ; lorazepamın etkileri diğer CNS depresan ilaçlarla kombinasyon halinde artar . Diğer yan etkiler arasında kafa karışıklığı, ataksi , yeni anıların oluşumunu engelleme ve akşamdan kalma etkileri bulunur. İle uzun süreli benzodiazepin kullanımılorazepam kullanımı bırakıldıktan sonra bilişsel bozuklukların tamamen normale dönüp dönmediği açık değildir; kognitif bozukluklar geri çekildikten sonra en az altı ay devam eder, ancak bilişsel işlevin iyileşmesi için altı aydan uzun süre gerekebilir. Lorazepam’ın bellek üzerinde diğer benzodiazepinlere göre daha derin yan etkileri olduğu görülmektedir; hem bozar açık ve örtük bellek . Yaşlılarda benzodiazepinlerin bir sonucu olarak düşmeler meydana gelebilir. Olumsuz etkiler yaşlılarda daha yaygındır ve gençlere göre daha düşük dozlarda görülürler. Benzodiazepinler depresyona neden olabilir veya kötüleştirebilir . Paradoksal etkilernöbetlerin kötüleşmesi veya paradoksal heyecan gibi de ortaya çıkabilir; paradoksal heyecanın yaşlılarda, çocuklarda, alkol bağımlılığı öyküsü olanlarda ve saldırganlık veya öfke sorunları öyküsü olan kişilerde ortaya çıkması daha olasıdır. Lorazepam’ın etkileri doza bağlıdır, yani doz ne kadar yüksekse, etkiler (ve yan etkiler) o kadar güçlü olacaktır. İstenilen etkilere ulaşmak için gereken en küçük dozu kullanmak, yan etki riskini azaltır. Lorazepam dahil olmak üzere yatıştırıcı ilaçlar ve uyku hapları, artan ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. 

  Arveles kulak ağrısına iyi gelir mi?

Ativan Sedasyon, lorazepam alan kişilerin en sık bildirdikleri yan etkidir. Anksiyete tedavisi gören yaklaşık 3.500 kişilik bir grupta lorazepamdan en sık şikayet edilen yan etkiler sedasyon (% 15.9), baş dönmesi (% 6.9), halsizlik (% 4.2) ve kararsızlık (% 3.4) idi. Sedasyon ve dengesizlik gibi yan etkiler yaşla birlikte arttı. Bilişsel bozukluk, davranışsal disinhibisyon ve solunum depresyonunun yanı sıra hipotansiyon da ortaya çıkabilir. 

  • Paradoksal etkiler: Bazı durumlarda, benzodiazepinlerde artan düşmanlık, saldırganlık, öfkeli patlamalar ve psikomotor ajitasyon gibi paradoksal etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler, diğer benzodiazepinlere göre lorazepam ile daha sık görülmektedir. Daha önceden kişilik bozukluğu olan kişilerde ve psikiyatrik hastalığı olanlarda daha yüksek dozlarda paradoksal etkilerin ortaya çıkması daha olasıdır . Sinir bozucu uyaranlar, bu tür reaksiyonları tetikleyebilir, ancak ilaç, kişinin bu tür stres ve hayal kırıklığı ile başa çıkmasına yardımcı olmak için reçete edilmiş olabilir. Paradoksal etkiler doza bağlı gibi göründüğünden, genellikle doz azaltıldığında veya lorazepamın tamamen kesilmesiyle azalır. 
  • İntihar: Benzodiazepinler, muhtemelen disinhibisyon nedeniyle artan intihar riski ile ilişkilidir. Daha yüksek dozajlar daha fazla risk veriyor gibi görünmektedir.
  • Amnezik etkiler: Benzodiazepinler arasında lorazepam nispeten güçlü amnezik etkilere sahiptir,  ancak insanlar kısa sürede düzenli kullanımla buna tolerans geliştirirler. Amnezinin (veya aşırı sedasyonun) bir sorun olmasını önlemek için, başlangıçtaki toplam günlük lorazepam dozu 2 mg’ı geçmemelidir. Bu aynı zamanda gece sedasyonu için de geçerlidir. Bir uyku çalışmasındaki beş katılımcıya geceleri lorazepam 4 mg reçete edildi ve ertesi akşam üç denek, beklenmedik bir şekilde o günün bazı kısımları için hafıza boşluklarını gönüllü olarak bıraktı, bu etki iki ila üç günlük kullanımdan sonra tamamen azaldı. Amnezik etkiler mevcut sedasyon derecesinden tahmin edilemez, çünkü iki etki birbiriyle ilişkisizdir.

Ativan Yüksek dozda veya uzun süreli parenteral yoldan uygulanan lorazepam bazen propilen glikol zehirlenmesi ile ilişkilendirilir .

Eylül 2020’de, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) , tüm benzodiazepin ilaçları için, sınıftaki tüm ilaçlarda sürekli olarak kötüye kullanım, kötüye kullanım, bağımlılık, fiziksel bağımlılık ve yoksunluk reaksiyonları risklerini tanımlamak için kutulu uyarının güncellenmesini istedi .

Anahtar kelimeler: ativan nedir, ativan ne için kullanılır,ativan ilaç,psikiyatri ilacı,ativan psikiyatri,ativan yan etkileri

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat