Yılbaşının gelmesiyle eğlenmek isteyen kişiler "yılbaşında alkol içmek günah mıdır" diye sormaya başladılar. Kendini kaybetmeyecek kadar yılbaşında içki içmek konusu haberimizin devamında.
Kur'an-ı Kerîm içkiyi yasaklamış ve haram olduğunu bildirmiştir:

"Ey iman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytanın işlerinden bir pisliktir." (Mâide, 5/90).

yılbaşında alkol içmek günah mıdır
yılbaşında alkol içmek günah mıdır

Yılbaşında içki içmek günah mı?

İslâm'dan önce ve İslâm'ın ilk devirlerinde, câhiliye Arapları içki içer ve bunu hayatın bir parçası gibi görürlerdi. İslâm beş şeyin korunmasına büyük önem vermiştir. Bunlar akıl, sağlık, mal, ırz ve dindir. İçki içen kimse bu beş unsuru da koruyamaz duruma düşer. Amerika'da içki aleyhtarlarının kurduğu bir teşkilat yeryüzünde ilk defa içkiyi kimin yasakladığını araştırır. İlk yasağın Hz. Muhammed (s.a.s) tarafından ortaya konulduğu anlaşılınca O'nun hatırasına New York'ta "Muhammed Çeşmesi" adını verdikleri bir âbide yaptırırlar. (Yeşilay Dergisi, sy. 441, Ağustos 1970).

Kur'an-ı Kerîm'de içki yasağı tedrîc prensibine göre gelmiştir. Mekke'de inen ilk ayette yasak hükmü yer almaz:

"Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvelerinden içki yapıyor, güzel rızık ediniyorsunuz; bunda aklı eren bir kavim için elbet bir ibret vardır." (Nahl, 16/67).

İçki içenler için Peygamberimiz ne dedi?

Bundan sonra Hz. Ömer (ra)ü bir gün Resulullah (s.a.s)'a gelerek şöyle dedi:ü"Ya Resulullah! Şarap malı helâk edici ve aklı giderici olduğu malumunuzdur. Yüce Allah'tan, şarabın hükmünü bize açıklamasını iste."üHz. Peygamber;ü"Ey Allah'ım, şarap hakkında bize açıklayıcı beyanını bildir."üdiye dua edince şu ayet indi:

"Sana içkiyi ve kumarı sorarlar, de ki. "Onlarda hem büyük günah hem de insanlar için bazı faydalar vardır. Ancak günahları faydalarından daha büyüktür." (Bakara, 2/219).

Sarhoş olmayacak kadar içki içmek günah mı?

Hz. Peygamber (s.a.s)'in çeşitli hadisleri bu konuda uygulama esaslarını gösterir:

"Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve her sarhoşluk veren şey haramdır. Bir kimse şarabı dünyada içer de ona devam üzere iken tövbe etmeden ölürse, âhirette kevser şarabını içemez." (Müslim, Eşribe, 73).

"Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır." (el-Askalânî, Bulûgu'l Merâm, Terc. A. Davudoğlu, lV, 61 vd.).

Yılbaşında içki içen cennete gider mi?

İslama göre olmayan gerçekliktir. yani alkol tüketen insanlar günahlarının bedelini ödedikten sonra cennete gidecektir. Alkol kullanılmaz içilir. Bir şeyi kullanmak bir araçla olduğundan içki/alkol içmek denilir.
Yılbaşında içki içtiyseniz İçki (Alkol) Kokusu Nasıl Giderilir konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Kuranda alkol haram mi?

“Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur'an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı

Kuran'da Alkol ile ilgili Ayetler

  • Maide Suresi'nin 90. ayeti
  • Bakara Suresi'nin 219. ayeti
  • Mâide / 91. Ayet
  • Muhammed / 15. Ayet
  • Yunus / 4. Ayet
  • Nahl / 67. Ayet
  • Kehf / 29. Ayet
  • Sâffât / 67. Ayet
Editör: TUNAHAN ERTAN