Rap sözleri nasıl yazılır? Rap Şarkı Nasıl Yazılır?

Yayınlama: 28.04.2021
470
A+
A-

Bugün, sıkça sorulan ve merak edilen Rap Sözleri Nasıl YazılırRap Şarkı Nasıl Yazılır? gibi sorulara cevap vereceğiz. Rap Sözleri Nasıl Yazılır? hakkında İnternet’de ne kadar araştırma yapsam da güzel anlatımlı bir içeriğe rastlayamadım. Ben de Rap Sözleri Nasıl Yazılır? Sorusuna cevap olabilecek tam kapsamlı bir yazı yazmaya karar verdim. Lütfen yazımın geri kalanını dikkatlice okuyunuz… ERTANHABER

Rap sözleri nasıl yazılır? Rap Şarkı Nasıl Yazılır?
Rap sözleri nasıl yazılır? Rap Şarkı Nasıl Yazılır?

Rap sözleri nasıl yazılır?

Son dönem de Rapin popülerleşmesiyle birlikte Rap dinleyicilerinin sayısının arttığı gibi. Rap türünde müzik yapanların sayısı da arttı.

Bu artış ile Mc ve Rapper (Rap Sanatçısı) olma yolunda ilerlemek isteyen küçükten büyüğe herkesin aklına takılan ve öğrenmelerinin kendilerine çok fazla yarar sağlayacağı bir soru var. Rap Sözleri Nasıl Yazılır?

Rap nasıl yapılır gibi bir konunun başında Rap sözleri nasıl yazılır sorusu gelmelidir. İlk adımı, Rap nasıl yazılır öğrenerek atmalısınız. Hadi o zaman Rap sözleri nasıl yazılır beraber öğrenelim.

Rap sözü yazmak hatta iyi denebilecek derecede Rap sözleri yazmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Ve Rap sözü yazmak istiyorum demek ile herşey bitmiyor. Bu çok farklı bir iş, Ki bu farkı Rap sözlerini yazmaya başladığınız zaman anlayacaksınız.

Rap Şarkı Nasıl Yazılır?

Ama bunu başarabileceğinize inanır ve tekrar tekrar Rap sözü yazmak için kendinizi geliştirmeye uğraşır, öğrenir ve araştırırsanız kesinlikle çok iyi bir Rap sözü yazarı olabilirsiniz.

Rap sözü yazmaktaki başarınızı ölçeklendirmeye Rap camiasında Lirikalite denir. Ne kadar kaliteli Rap sözleri yazarsanız bu sözlerinizin Lirikalitesini gösterir.

Lirikalite ne demek? diye soracak olursanız Lirikalite: Sözlerin birbirleriyle uyumu ve kalitesi, anlam bakımından yeterliliğidir. Genelde Lirikalite, Rhyme (kafiye) kullanımına göre değerlendirilir. Fakat Kafiye düzenine uymadan Lirikalitesi yüksek olan şarkıları da görebilirsiniz.

Peki ya Kafiye Nedir? diye soruyor olabilirsiniz. Kafiye, Rap kültüründe Rhyme yani İngilizce ismiyle kullanılır. Rap’e Ritmik Şiir anlamının katılmasının sebebi Rap sözlerinin şiir şeklinde yazılmasıdır. Bilirsiniz şiirde Kafiye kuralları vardır işte tam olarak bu Rap parçaları içinde geçerlidir.

Kafiye (rhyme) konusu Rap sözlerini yazarken ilk kuralımız olacak. Bu konuya yazımın devamında detaylı olarak değineceğim Yazımı okumaya devam ederseniz göreceksiniz.

Rap sözü nasıl yazılır teknikleri ve Rap sözü yazmanın püf noktalarını. Açıkcası Rap sözü yazabilmek için gerekli olan her şeyi maddeler halinde sizler için derledim. Rap sözü nasıl yazılır öğrenmek için bu maddeleri okumalı ve zamanla uygulamaya geçmelisiniz.

1. ORTAM

Rap sözlerini yazmadan önce Rap sözlerini yazacağımız ortamı belirlemeliyiz. İlk yapmamız gereken Rap sözleri yazacağımız ortamı belirlemek.

Hayal gücünüzü ve duygularınızı en çok kullanabileceğiniz bir yere gidin. Bu yer odanız veya küçükken gittiğiniz bir park bile olabilir. Burada tercih tamamen size kalmış nerede özgür ve özgün hissediyorsanız oraya gidin ve rahatlayın.

2. KONU

Rap Müzik Sözleri Nasıl Yazılır sorusunun içeriklerinden bir diğer önemli başlık ise seçeceğiniz konu ve ne anlattığınızdır.

Seçeceğiniz konu çok önemli ve size rehberlik edecek olan tek şey. Umarım Rap sözü yazmaya başlamadan önce kendinize niş bir konu belirlemişsinizdir. Aslında konu size kalmış popüler bir konu seçebilir ya da daha önce hiç değinilmemiş bir konuya da el atabilirsiniz.

Şunu biliyorum ki kesinlikle duygu yüklü ve insanların dile getirmekten çekindiği genel bir konuyu anlatmanız, hem sizin hem de dinleyicilerinizin yararına olacaktır.

Rap Müzik de insanların dile getiremediği sorunları isyan şeklinde dile getirebilmek için doğmuştur. Buna cesaret etmelisiniz o anki ülkenin durumu, genel insan sıkıntıları, toplumsal sorunlar gibi daha bir çok tartışılması gereken konu hakkında Rap sözü yazabilirsiniz.

Tabiki hep negatif konulardan bahsedin demiyorum diğer konular hakkında da yazabilirsiniz. İnsanların eğlenmeye de ihtiyacı var.

Fakat insanların duygularının sesi olabilecek konulara değinirseniz, bu yolda kolay kolay pes etmezsiniz. En azından Rapin son zamanlarda bireyselleşmesinin aksine genel konuları ortaya koyabilirseniz. Bu sizi değerli kılacaktır.

Seçtiğiniz konuyu anlatırken karşı tarafa en doğru şekilde işlemelisiniz. Farklı farklı konuları işlemeye çalışırsanız anlam kopukluğu olacağı için hoş bir duruş sergileyemezsiniz.

Hangi konu hakkında Rap sözü yazacağınız yine de size kalmış Rap özgürlüktür.

Uzun uzun düşündünüz ve hala hangi konu hakkında Rap sözü yazacağınızı bilmiyorsanız. Hayatınızı anlatarak alıştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Bu Rap tarzına Storytelling denir. Neredeyse bütün Rapçilerin böyle lirik dolu parçaları vardır.

3.TÜR

Evet Rap sözleri yazmak için ortamı hazırladınız Rap sözlerini yazacağınız konuyu seçtiniz sırada ise hangi türde yazacağınız var.

Aslında seçtiğiniz konu size yazacağınız Rap türü hakkında bir fikir verecektir fakat yeterli olmayacak.

  Yüzyüzeyken Konuşuruz 2024 konser takvimi belli oldu

Rap türleri veya Rap Tarzları Rapin sürekli değişim içinde olmasından dolayı sayıları çok fazla. Başlangıçta türler hakkında bir fikriniz yok ise dinlemeyi en çok sevdiğiniz Rap türünde yazmaya ve yapmaya başlayabilirsiniz.

Ne de olsa bi kulak aşinalığınız olacaktır. bu da işinizi kolaylaştıracaktır. Ama bu dinlediğiniz parçalardaki sözleri alıp kullanmanız anlamına da gelmez. Bu durum kalitenizi düşürecektir. Rap yaparken de Söz yazarken de tamamen özgün olmaya çalışın. Birşeyleri alıp değiştirmeyin. Yeni şeyler üretin.

Son zamanlarda Trap ve Mumble Rap popülerliğini arttırdı. Fakat Rap sözleri nasıl yazılır sorusu altında anlatacaklarım bu iki Rap Türünü çok fazla kapsamıyor. Çünkü bu iki tarz genel söz yazma kurallarının dışında kalıyor.

Eğer benim anlattığım kurallar sizin yapacağınız Rap türünün dışında kalıyorsa ve uymuyorsa endişelenmeyin. Diğer Rap türleri hakkında yazılar yakında sitemizde olacak.

Zamanla farklı tarzları da deneyerek sizin kendinize ait hissettiğiniz derdinizi en iyi anlatabildiğiniz türü bulabilirsiniz. Hatta işi daha da ilerleterek kendi tarzınızı bile oluşturabilirsiniz. Bunun örnekleri mevcut.

4. MATERYAL

Rap sözlerini yazarken kullanacağınız araçlar.

Aslında bir kalem ve kağıt bile yeterli olacaktır. Bu tamamen size kalmış. Son zamanlarda telefon kullanımının artışı ile birlikte sözleri telefonuna yazan kişileride görüyoruz.

Fakat ben güzel bir not defteri ve kalemin rap sözlerinizi yazarken size çok daha yardımcı olabileceğini söylemek isterim. Bir çok rapçide sözlerini kalem ve defter kullanarak yazıyor.

Eğer gerçekten bu işi isteyerek yapmak istiyorsanız. Hiç vakit kaybetmeden güzel bir not defteri ve kalem edinmenizi tavsiye ederim.

Size ilham verecek bir objeyi(çakmak, kulaklık, iskambil kağıdı gibi) fotoğrafı veya eşyayı da kullanabilirsiniz.

Eğer sözleri beat üstüne yazacaksanız da beati dolu dolu duyabileceğiniz kulaklık veya hoparlörü yanınızda bulundurabilirsiniz.

RAP NASIL YAZILIR?

Şimdi sırada işi uygulamaya dökme vakti var. Ortamı ayarladık, Konuyu bulduk, Tarzımızdan eminiz ve ilham verecek materyaller yanımızda. Zihnimizde açık ve söz yazmaya hazır ise hadi temel Rap sözü yazma kurallarını öğrenelim.

Rap Sözlerini yazmaya başlamadan önce belirtmek isterim. Yazımdan öğreneceğiniz teknikler ağırlıklı olarak Türkçe Rap yapan arkadaşlar içindir. Farklı tarzlarda farklı kurallar olabilir bunun bilgisini vererek başlamak istiyorum.

RAP SÖZÜ KAVRAMLARI

Öncelikle bazı kavramları bilmeniz gerek bu kavramlara şimdilik küçük bir değinmek istiyorum.Rap terimleri hakkında daha kapsamlı bir yazım yakında sizlerle olacak. Rhyme nedir? Verse Nedir? Nakarat Nedir? Punch Nedir? Bar Nedir? Bridge Nedir? Outro Nedir? Ritim Nedir? Flow Nedir?

Kafiye(Rhyme): Bar sonundaki kelimelerin kurallar dahilinde birbirleriyle uyumu.

Flow: Türkçe karşılığı Akış . Beat in üzerine yazılan sözlerin, hece ve kafiyelerle uyumuna denir.

Verse: Nakaratın arasında bulunan rap sözlerinin işlendiği uzun bölüm.

Nakarat: Genelde şarkının yavaşladığı yerde tekrarlanan sözler.

Punch: Genelde dörtlüklerin sonunda bulunan sert ve bitirici rap sözleri.

Bar: Rap sözlerindeki her bir cümle satır.

Bridge: Bridge nakarattan verse kısmına geçiş bölümüdür her parçada bulunmaz.

Ritim: Düzenli ve akıcı seslerin birbirleriyle uyumu ve sıralanışı sayesinde kulakta oluşturduğu doygunluktur. Bu konu daha çok rap yapmak ile alakalı olduğu için diğer yazımda değineceğim. Biz şimdilik Rap sözleri kısmı ile ilgileniyoruz.

TEKNİK

KAFİYE (RHYME):

Rap sözü yazmanın en önemli noktası Kafiyedir. Peki kafiye(rhyme) nasıl yapılır.

Her barın sonundaki ünlü uyumuna göre yazılan kelimelerin birbirleriyle uyumuna dikkat etmelisiniz.

1-(a/a/a/a) 2-(a/b/a/b) 3-(a/a/b/b) 4-(a/bb/a) 5-(a/a/a/b) 6-(a/a/b/a) = Kafiye Şemaları

Genellikle 1 ve 2. kafiye şemasının kullanımı fazladır. Türkçe Rap sözlerine bakacak olursanız göreceksinizdir.

Dörtlüklerdeki Kafiye dizilimi ve uyumu bu şekilde olmalıdır.

Hem Kafiye, harf uyumuna hem de Kafiye şemasına bir örnek vermek istiyorum. Not:Harf uyumunu kelimelerin yanında belirttim.

RHYME A ÖRNEK:

Ah şu ellerim tırmanıyor sandı gökleri [ö,e,i] a
Oysa diplere doğru kazdık ses etmedi [e,e,i] a
Kendime mahcubum bir tek kendime yetmedim [e,e,i] a
Bitmedi mücadelem bilmedim pes etmeyi [e,e,i] a

Verdiğim dörtlük örneğinde gördüğünüz gibi harf uyumu var ve bu her barın son kelimesinde uyumlu sesli harfler var. Yani bu dörtlük (a/a/a/a) şema kuralı ile yazılmış.

Bir de Double Rhyme tekniği var bunu yeni başladığınız dönem de çok iyi uygulayamayabilirsiniz. Fakat ben göstermek istiyorum

Double Rhyme: Bir Barda iki Rhyme kullanmak.

Double Rhyme a örnek:

Senin düşün kelek ört, üşür bebek[ü,ü/e,e,] a
Örtüşür bir gün verilen bütün emek[ü,ü/e,e,] a
Bilinen her anı yakılan tütün demek[ü,ü/e,e,] a
Hayalleri uçuruma düşürme çek. [ü,ü/e,e,] a
Çünkü tırpanla gelir en dürüst melek[ü,ü/e,e,] a

Evet Kafiye nasıl yapılır öğrendik. Söz yazarken olabildiğince Kafiye kurallarına dikkat etmelisiniz. Söz yazmanın ilk sırrı burada.

  Yüzyüzeyken Konuşuruz 2024 konser takvimi belli oldu

Tabiki Kafiye yapmaya odaklanıp sözlerin anlam bütünlüğünü kaybetmeyin. Hem Kafiyeli hem de anlamlı söz yazmaya dikkat edin.

Diyelim ki Kafiye bulamadınız. Kuralın dışına çıkıp farklı bir kelime yazabilirsiniz. Ama bu kelimeyi söylerken yuvarlamanız gerekir bu sayede kulağa hoş geleceği için Kafiye düzeninden kaçtığınız dikkat çekmeyecektir. Bu konuya bir diğer yazım Nasıl Rap Yapılır konusunda değineceğim.

Şimdi de geçelim diğer bir rap terimi olan verse konusuna

VERSE:

Söylediğim gibi verse nakarat ile bir diğer nakarat bölümünün arasında bulunan uzun konuyu dinleyiciye işlediğimiz bölüm.

4 Bar = 1 dörtlük

Bir verse da genellikle 8-16 Bar bulunur. Bir parça da genellikle 2 verse bulunur bu beatin uzunluğuna ve tarzına göre değişir.

Sizde bir verse de 16 Bar kullanabilirsiniz. Çoğunluk bu yöndedir.

Örneğin yukarıda verdiğim 4lüklerden bir verse de 4 defa kullanırsanız 16 bar uzunluğunda bir verse elde etmiş olursunuz. rap şarkı nasıl yazılır

NAKARAT:

Nakarat Nasıl Yazılır? Versedeki söyleme hızından daha yavaş bir tempoda söylenir. 4-8 bar uzunluğu idealdir. Parça boyunca 2-4 kere söylenebilir. Verse ile aynı konuyu işlemelisiniz.

SIRA SİZDE

Evet Rap Sözleri Nasıl Yazılır hakkında Bütün genel ve teknik konuları neredeyse öğrendik. Şimdi sıra sizde.

Örnek ile yardımcı olmak için bütün adımları sırasıyla yazıyorum.

1-BEAT BULMA

Ortamı hazırladınız, anlatacağınız konu belli, İlham vermesi için materyalleriniz yanınızda. Şimdi sırada seçtiğiniz tarza göre bi beat bulmak var. Nasıl beat bulabilirimBeat bulmak artık çok kolay eğer üretmiyor ya da bir beatmaker ile çalışmıyorsanız beat satın alabileceğiniz siteler mevcut. Veya son olarak Youtube search kısmına Free-Beat-İstediğiniz tarz

Şeklinde arama yaparsanız karşınıza binlerce free beat çıkacaktır.

2-KULAK AŞİNALIĞI

Bulduğunuz beati hissederek defalarca dinleyin. Defalarcadan kastım 3-4 kez değil açın kendinizi tamamen beatin akışına verin ve en az 10 kere tekrar tekrar dinleyin. Bu sırada kafanızda bi ritim ve şablon oluşacaktır. Hem de artık beati tanıyor olacaksınız. rap şarkı nasıl yazılır

Beati dinlerken aklınıza bir kaç kelime veya bar gelmiş olabilir bunlarıda örnek olması için bir kağıdın köşesine not alın.

3-HİSSET

Kağıdın başına oturun kalemi elinize alın. Bütün duygularınız, mantığınız ve zekanız ile kendinizi Rap sözlerini yazmaya odaklayın. Asla kendinize bir zaman sınırı koymayın. Bazen haftalarca uğraşsanız 8 bar yazamazsınız. Bazen de bu 2 saat sürebilir. Süre tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Kendinizi bu işe verin ve duygularınızı kurallar dahilinde kağıda aktarmaya başlayın.

4-YAZ

Genelde beat yavaş bir tempo ile başlar bir giriş bölümü olur. burada intro tekniğini kullanabilir ya da nakarat yazarak başlayabilirsiniz. Nakaratı yazdığınız bar sayısına göre ve beatin giriş bölümünün uzunluğuna göre hatta karar verdiğiniz okuyuş hızına göre tekrarlayabilirsiniz. x2,x4 gibi.

Burada nakarattan hemen sonra Bridge de kullanabilirsiniz. Böylece ilk verse kısmına iyi bir geçiş yapmış olursunuz.

Sıra da 1. verse ü yazma var. Burada Rhyme yaparak söylediğim bar uzunluğu arasında bir verse yazabilirsiniz.

Her dörtlük sonunda Punch kullanabilirsiniz. Eğer yaptığınız rap yeterince sert değilse, Punch tekniği işe yaramayabilir. Çünkü Punch ağırlıklı olarak Free Style tarzında kullanılır. rap şarkı nasıl yazılır

Ayrıca verseleri yazarken iki kurala daha dikkat etmeliyiz.

İlk olarak yazdığınız sözlerin ve kafiyelerin beat e tamamen uyması lazım. Yani burada devreye flow giriyor. Yazdığınız sözleri beat ile beraber akışkan bir hale getirip. Kulağa hoş gelmesini sağlamalısınız. Bu konuya daha detaylı bir şekilde değineceğim.

ikinci yan kural ise, kesinlikle iş Rhyme ve Flow yapmakla bitmiyor. Sözlerinizin bi anlamı olması gerek. Yukarıda bahsetmiştim burada ise devreye Lirikalite giriyor. Sözleriniz insanları ne kadar düşünmeye iter ve ne kadar anlamlı olursa sözlerinizinLirikalitesi o kadar yüksek olur.

Evet ilk Verse ü kurallara uygun bir şekilde yazdık. Şimdi tarzınızın ve beatin çeşitliliğine göre diğer kurallarıda kullanabilirsiniz.

Örneğin tekrar bir nakarat ve bridge ekleyebilir ardından bi verse daha yazıp Outro bölümüne geçebilirsiniz.

Rap sözleri nasıl yazılır konumuzun sonuna geldik umuyorum ki bu konu hakkında en kapsamlı yazı bu oldu. Sizlere de yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. rap şarkı nasıl yazılır

SONUÇ

Yazının tamamını okuyup anlayan ve uygulayan herkes Rap sözü yazabilir gerisi sizin hayal gücünüz ve yaratıcılığınıza kalmış.

Yeni tarzlar keşfedebilir, oluşturabilir, çok iyi işler yapabilirsiniz.

İlk başlarda sözlerinizin Lirikalitesi düşük olabilir, hiç dert etmeyin. Zamanla okuyarak, araştırarak, keşfederek ve bunları sürekli olarak uygulayıp tecrübe ederek bu yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

Başarılı sözler yazmak ve güzel işler çıkarmanın tek yolu özenle çok çalışmaktır.

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat