Non Hodgkin Lenfoma
Lenf bezleri, lenf sıvısı, lenf sıvısının dolaştığı lenf damarlarından oluşan lenfoid sistem, vücuda giren mikroorganizmaları filtre ederek, organizmaların vücutta yayılmasını önlemektedir. Beyaz kan hücreleri adı verilen lenfositler, bu mikroorganizmaları tanımak ve yok etmekle görevlidir. Lenfositler, çeşitli sebeplerden dolayı aşırı çoğalırsa ya da normal lenfositlere göre daha uzun yaşarlarsa, lenf sistemine bağlı organlarda; dalak, kemik iliği ve timusta kitle oluşturursa, bu duruma lenf kanseri ya da lenfoma denilir. Lenf kanserinin belirtileri ise şu şekildedir:
- Ateş
- Yorgunluk
- Gece terleme
- Kilo kaybı
- Kemik ağrısı
- Dalakta şişme
- Nefes darlığı
- Deride kaşıntılı döküntü

Bu listelenen semptomlar birçok hastalıkta olabilecek semptomlardır. Bu nedenle gerekli tetkikler yapılarak, lenfomanın erken dönemde teşhis edilmesi, sonuç alabilmek adına önemlidir.
Non hodgkin lenfoma, bir özelliği paylaşan, farklı kan kanserleri gruplarına verilen bir isimdir. Lenfoid sistemin kötü huylu bir hastalığı olan bu lenf kanseri çeşidi, anormal B lenfositler ve anormal T lenfositler kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.
Non Hodgkin Lenfoma Hastalığının Nedenleri
Bir lenfositte DNA değişmesi, malign transformasyona neden olmakta ve bu transformasyon sonucu lenfosit kontrolsüz olarak çoğalmaktadır. Bu DNA hasarı genetik değildir. Doğumdan sonra ortaya çıkmaktadır. Kontrolsüz olarak çoğalan bu hücreler, tümör kitlelerine sebep olmaktadır.
Non Hodgkin Lenfoma Nasıl Tedavi Edilmektedir?
- Kemoterapi
Kemoterapi; ağızdan, damardan ya da omurilik etrafındaki boşluktan verilerek uygulanmaktadır.
- Biyolojik tedavi
Non hodgkin lenfoma hastalığının belirli tiplerine sahip olan hastalar, bu tedaviyi alabilmektedir. Bu tedavi türünde, bağışıklık sistemi kanser ile savaşmaktadır. Monoklonal antikorlar kullanılır.
- Radyasyon tedavisi
Yüksek enerjili ışınlar kullanılarak hastalara radyoterapi uygulanmaktadır. Bu tedaviyle tümör küçültülebilir ve ağrı kontrolü sağlanabilir.
- Kök hücre nakli
Eğer bir tedaviden sonra, non hodgkin lenfoma tekrarlarsa, kök hücre nakli yapılarak tedavi uygulanır.
- Destek tedavisi
Bu hastalıkla mücadele esnasında, destek tedavisi alarak yaşam kalitesini artırmak önemlidir.
Daha fazla bilgi için; https://www.mustafacetiner.com/non-hodgkin-lenfoma/ linke tıklayabilirsiniz.