Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Böbrek Taşına Ne İyi Gelir?

Yayınlama: 11.01.2021
Düzenleme: 11.01.2021 21:09
26
A+
A-

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Böbrek taşı ile ilgili merak edilen konulara açıklık getiren Prof. Dr. Tibet Erdoğru tedavi süreci ve sonrasında uygulanması gereken adımları açıkladı. Ortalama her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğu Türkiye’de farkındalığın önemine vurgu yapan uzmanlar erken tedavinin iyileşme sürecini etkilediğinin altını çizdi. “Böbrek taşı neden oluşur?” sorusu ile ilgili değerlendirmede bulunan Erdoğru, hastalığın oluşumunun ardından yapılması gereken işlemleri ve ses dalgası tedavisinin bilinmeyenlerini anlattı. Peki, böbrek taşı ağrısı nasıl geçer geçer ve cerrahi müdahalede dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? İşte, detaylar

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?
Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür, Böbrek Taşına Ne İyi Gelir, Böbrek Taşı Nedir, Şiddetli Ağrıyı Nasıl Düşürebiliriz, Böbrek Taşı Ağrısını Nasıl Azaltabiliriz, Doğal Yollarla Böbrek Taşı Düşürme, Şifalı İlaçlar Nelerdir, Böbrek Taşına Sebep Olan Yiyecekler Nelerdir

Böbrek taşına ne iyi gelir?

Böbrek taşı kalsiyum ve protein ağırlıklı besinlerin az tüketilmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla böbrek taşını düşürmek için protein ve kalsiyum ağırlıklı beslenmeniz gerekmektedir.

Süt: Süt kalsiyum ve protein bakımından en zengin gıdalardan biridir. Böbrek taşının düşmesine yardımcı olan süt oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Kalsiyum ağırlıklı beslenerek böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Her derdin çaresi olarak elma sirkesi görülüyor. Elma sirkesi böbreklerdeki taşın düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Bir bardak suyun içine iki yemek kaşığı elma sirkesi ilave ederek tüketebilirsiniz. Böbrek taşından kaynaklanan ağrılarınızın da böylece önüne geçebilirsiniz. Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir. Elma sirkesi var olan böbrek taşının da erimesini sağlar.

Isırgan Otu: Isırgan otu böbrek taşının oluşumunu engelleyen bitkilerden biridir. Isırgan otu oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İdrar yollarında oluşan iltihapların atılmasını sağlar ve böbrek sağlığına karşı etkilidir. Böbreklerin sağlığını olumlu yönde etkiler böbrek taşının düşmesini sağlar. Böbrek taşlarının vücuttan atılmasını sağlar. Isırgan otunun böbrek taşı rahatsızlığı olan kişiler için tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Nar: Nar böbrek taşı oluşumunu engelleyen en etkili meyvelerden biridir. Nar sahip olduğu besin değerleri ile oldukça zengin bir meyvedir. Adeta bir şifa kaynağı olarak bilinir. Nar suyu ve nar tohumu böbrek taşı tedavisinde kullanılmaktadır. Eğer böbrek taşından kaynaklanan ağrılarınız varsa böbrek taşını düşürmek ve ağrılarınızı dindirmek için mutlaka nar suyu tüketmeniz gerekmektedir.

Nasıl geçer?

Böbrek taşını geçirmek için öncelikle böbrek taşına neden olan faktörlerin üzerinde yoğunlaşmak gerekiyor. Böbrek taşına neden olan gıdalardan uzak durarak böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Böbrek taşı ağrıya neden olmaktadır. Bitkisel yöntemlerle birlikte böbrek taşınızı geçirebilirsiniz.

Kara Hindiba: Kara hindiba kökü böbrek taşınızı düşüren ve oluşumunu engelleyen bitkisel yöntemlerden biridir. Kara hindiba kökünün mutlaka organik olmasına dikkat etmelisiniz. Böbrek taşından kaynaklı olan ağrıları kara hindiba kökü ile birlikte önüne geçebilirsiniz. Ayrıca böbreklerde ki yararlı enzimleri de hareket geçiren kara hindiba kökü böbrek taşı oluşumunu engeller ve böbrek sağlığına olumlu katkı sağlar.

Fesleğen: Fesleğen insan vücudu sağlığı için oldukça yararlıdır. Vücudun gerekli besin ihtiyacını karşılayan fesleğen böbrek sağlığı için de önemlidir. Fesleğen tüketerek böbrek taşı oluşumunu geçirebilirsiniz. Ayrıca böbrek taşının vücuttan atılması için de yine fesleğen tüketmeniz önerilmektedir Dilerseniz salatalarınız da kullanabilir ya da fesleğen çayı yaparak fesleğen tüketebilirsiniz. Fesleğen çayı 4-5 ay kullanılması önerilir. 5. aydan sonra böbrek taş problemleriniz geçecek ve daha sağlıklı böbreklere sahip olacaksınız.

  Konuşanlar 115.Bölüm 3.Sezon 5.Bölüm Full izle

Kırkkilit Otu: Böbrek taşınızı hemen geçirmek ve düşürmek için kırkkilit otunu tüketebilirsiniz. Kırıkkılit otunu bir bardak sıcak suyun içine ilave ederek tüketmeniz önerilir. Böylece kısa süre içerisinde böbrek taşı şikayetlerinizden kurtulacaksınız. Böbrek taşı için en etkili bitkisel yöntemlerden biri olan kırkkilit otu böbrek taşı rahatsızlığı olan herkes tarafından tüketilmesi önerilir. Kırkkilit otu ayrıca vücuttaki kalsiyum ihtiyacını da dengeler ve böbrek sağlığına olumlu katkıda bulunur.

Böbrek taşına faydalı, eriten veya düşüren yiyecekler var mı?

Böbrek taşına faydalı olan pek çok besin vardır. Öğünlerinizde bu besinleri tercih ederek böbrek taşınızı eritebilir ve bu rahatsızlıklarınızdan kurtulabilirsiniz.

Pirinç: Pirinç tüketmeniz durumunda böbrek taşınızı düşürebilirsiniz. Pirinç lifli gıdalar arasında yer almaktadır. Dolayısıyla Bulgar pilavı, pirinç pilavı öğünlerinizde tercih edebilir ve böylece böbreklerinizi daha sağlıklı bir konuma getirebilirsiniz. Böbrek sağlığı için olmazsa olmaz gıdalardan olan pirinç oldukça faydalı ve besleyicidir.

Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği de tüketerek böbrek taşlarınızı eritebilirsiniz. Kabak çekirdeği böbrek sağlığı açısından çok faydalıdır. Böbrekleri her türlü serbest radikallerden koruyan kabak çekirdeğinin tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketerek böbreklerinizdeki taşları vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz. Kabak çekirdeği besin değeri bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Maydanoz: Salatalarda oldukça sık kullandığımız maydanoz böbrek sağlığı içinde önemlidir. Maydanoz böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır. Böbrekleri her türlü zararlı enzimlerden korur ve düzenler. Böbrek taşı tedavisinde maydanoz oldukça yoğun tüketilmelidir. Çünkü sahip olduğu besin değerleri ile böbrek taşlarını kısa sürede döker ve vücuttan uzaklaştırır.

Çavdar: Çavdar tüketerek böbrek taşının yok olacağını biliyor muydunuz? Çavdar ekmeği beyaz ekmeğe göre daha yararlıdır. Dolayısıyla öğünlerinizde çavdar ekmeği tercih edebilir bu şekilde böbrek taşınızı düşürebilirsiniz. Çavdar lif bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Sindirim sistemini düzenler ve iltihaplanmaların önüne geçer. Çavdar ekmeği ayrıca metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Bu şekilde böbreklerin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. 

BÖBREK TAŞI NEDEN OLUR ?

Bunu anlamak için basitçe biraz da böbrek yapısından ve fonksiyonundan başlamak lazım.

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Sağ ve sol böbrekte toplam ikişer milyon tane süzgeç bulunduğunu hayal edin. Kandaki zararlı maddeler bu süzgeçten su ile beraber süzülür. Süzgeçten geçen maddeler (tuzlar, kimyasal maddeler) yanında süzülen su o kadar fazladır ki, günlük bu sıvı miktarı yaklaşık 100 litredir. Süzgeçlerden sonra küçük kanallardan bu sıvı ve tuzlar geçerken bir denge içinde tekrar vücuda emilir. Bu geri emilme olmasa idi, vücudumuzdan atılan 100 litre idrar için bizim her gün 100 litre su içmemiz gerekirdi. İşte tüplerden, vücuda geri emilen sıvı yanında tuzlar da vücudumuzda bir denge içinde tutulur. Emilmeden atılan fazla madde ve tuzlar ile toplam , böbrek toplayıcı havuzuna günde yaklaşık 1-2 litre idrar adı verilen sıvı gelir.

Kanda, aşırı alınan ya da vücutta oluşan maddeler çok yüksek miktarda olursa ya da az su içilmesine bağlı az miktarda idrar sıvısı olursa, bu maddeler daha yüksek yoğunlukta (konsatrasyonda) idrar ile atılır . Yoğun olan maddeler belirli bir eşik yoğunluk değerini aşınca kristalleşir ve bu kristallerde birbirine yapışarak kumları ve bunlar da birleşerek taşı oluşturur.

  Aknetrent ile antidepresan kullanılır mı?

Böbreklerin toplayıcı sisteminde taşların oluşması için birkaç neden tek başına ya da birlikte olmalıdır, ki böbrekte yoğun maddeler kristalleşsin ve birleşip taşı oluştursun. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:
1. Ağızdan yüksek miktarda o maddenin alınması ve kanda miktarının çok artması ve idrara da bu nedenle çok geçmesi,
2. Maddeyi metabolize eden organda, maddenin fazla yapılması ve kana fazla salınması ve idrara bu nedenle çok geçmesi,
3. İdrarda maddenin yoğunlaşmasına neden olacak az miktarda idrar oluşması (mesela az su içme, çok su kaybı)
4. İdrarda maddelerin birbirine yapışmasını ve dolayısıyla taşın oluşmasını önleyen koruyucu maddelerin çok azalması

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Böbrek taşının en sık rastlanan belirtisi böbreğin olduğu bölgedeki ağrısıdır. Bu ağrı bazen hafif olduğu gibi bazen çok şiddetli kriz şeklinde olabilir. Hastalar tarafından tarif edilen yaşanabilecek en şiddetli ağrılardan birisidir.
Ayrıca taş bir yabancı cisim olduğundan idrarda infeksiyon yaparak böbrek iltihabına ve dolayısı ile yüksek ateşe neden olabilir. Eğer böbrekte iltihap olmazsa ve sadece dirar yolunda infeksiyon mevuctsa, bu da idrar yaparken yanmaya neden olabilir.

İDRAR KANALINDAKİ (ÜRETERDEKİ) TAŞ NASIL DÜŞER ?

Böbrek havuzunda oluşup, üreter denilen idrar kanalına düşen taşlara üreter taşı denilmektedir. Üreter taşının teşhisinde günümüzde kullanılan en gereli tanı yöntemi damardan ilaçsız (kontrastsız) üriner sisteme yönelik bilgisayarlı tomografidir.
Ağır nedeniyle başvuran bir hastada şiddetli ağrı, ağrı kesicilerle, giderildikten sonra, en basit tanı yöntemi tam idrar tahlilidir. İdrar tahlilinde yüksek miktarda kan hücreleri (eritrosit) olması durumunda, Prof. Dr. Tibet Erdoğru tarafından önerilen ilk teşhis yöntemi, üriner sistem ultrasonografisi değil, yukarıda sözü edilen bilgisayarlı tomografidir. Bunun birkaç nedeni vardır.

1. Ultrasonografi sadece böbrek taşlarının varlığında ya da dikkatli bir gözlemle idrar kanalının idrar kesesine açıldığı noktadaki taşları görebilir. Ayrıca böbrek havuzundaki genişlemeyi gösterebilir. Üreter kanalı içindeki taşları, barsakların arkasında olması, leğen kemiği bölgesinin ve barsak gazlarının engellemesi nedeniyle göremez. Şiddetli ağrı ile başvuran böbrek ağrılarında çoğu kez taş üreter kanalına düşmüş olduğundan, ultrasonografi bu taşın gösterilmesinde yetersiz kalır.
2. Ultrasonografik değerlendirme, yapan kişinin deneyimine göre yorumlanmasında farklılık gösterbilmektedir.
3. İlaçsız (yani damardan kontrast madde verilmeden) çekilen üriner sistem bilgisayarlı tomografisinde, taş protokolüne göre çeklidi için alına ışın çok düşüktür ve çok hızla çekilir (1 dakikadan kısa.
4. Böbrek, üreter, mesanede ve diğer böbrek ve üreterdeki taşların varlığını da, çeken kişiye bağlı olmaksızın homojen nitelikte gösterir.
5. Sadece üreterdeki taşın varlığını değil, taşın boyutlarını ve hatta taşın kalsiyum yoğunluğunu ölçerek, “taş ilaç tedavisi ile ne kadar olasılıkta düşürülebilir, ilaç tedavisi ile düşme olasılığı yok mudur, taş kırma tekniği yani ses dalgaları ile kırılabilir mi?” gibi konularda da bilgi sahibi olmamız ve hastamızı daha nitelikli yönlendirmemizi sağlar.

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür, Böbrek Taşına Ne İyi Gelir, Böbrek Taşı Nedir, Şiddetli Ağrıyı Nasıl Düşürebiliriz, Böbrek Taşı Ağrısını Nasıl Azaltabiliriz, Doğal Yollarla Böbrek Taşı Düşürme, Şifalı İlaçlar Nelerdir, Böbrek Taşına Sebep Olan Yiyecekler Nelerdir

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat