Bir yaratıcının olduğunun mantıki izahını yapmak kimisi için görmediği bir şeye inanmak gibi yorumlayabilir. Örneğin ışınlanma var diyorlar ama mantıklı gelmeyebilir. Allah'ın da varlığı size garip gelebilir. Ancak bu konuyu iki şekilde tartışmak doğru olacak. Allah var mı, Allah yok mu. Gelin hep beraber Allah'ın var olduğunun kanıtını okuyalım. Yazımızın en altında Allah'ın var olduğunu çürüten tezler başlıklı paragrafı okuyabilirsiniz.

Allah var mı yok mu? Allahın var olduğuna kanıt nedir?

Allah var mı?

Allah’ın varlığını inkar etmek bizi rahatlatacak mıdır? Tam tersine bu anlayış bizi bir boşluk içine düşürecektir. Niye, neden, nasıl, kim için yaşayacaksın? Ölümden sonra hayatın ne olacak? Eğer başka hayat yoksa, bize verilen sonsuzluk duygusunun ve ebedi yaşamak arzusunun karşılığını nerede bulacağız? Bu durumda böyle duygular bize niye verildi?

Allah yok mu?

Bir harf bile katipsiz olmaz iken, insanın ve evrenin sahipsiz olacağını nasıl düşünebiliriz? Ayrıca bir şeyi yapan usta bile yaptığı şeyin türünden değildir. Örneğin saatı yapan saat türünden, harfi yazan da harf türünden değildir. Şu halde bizi ve evreni yaratan da bizim ve evrenin türünden olmaması gerekir.

Fenler, Allah'tan nasıl bahseder?

İslam, hiçbir zaman, hiçbir meselede fenne ters düşmemiş, bilakis onu teşvik etmiştir. Dini kaynaklar, bunun güzel örnekleriyle doludur. Allah'ın iki kitabı vardır: biriüKur'an-ı Kerim'üdir ki,ü"kelam"üsıfatından gelir, diğeriükainattır veü“kudret”üsıfatının eseridir.

İlim adamları, dine inansalar da, inanmasalar da kainat kitabını okumakta ve yaratanın eserlerini tefsir etmektedirler. Fabrika sahibini tanımadan çalışan işçiler gibi! Her fen, kendine has bir dil ile mütemadiyen Allah’tan bahsediyor. Mesela,übotanik ilmi,übize bir ağacın özelliklerini anlatır. Ağacın topraktaki gıdaları nasıl aldığını, yapraklara kadar nasıl taşıdığını, meyvelerin nasıl meydana geldiğini, büyümenin ne şekilde olduğunu gösterir. Böylece, karşımıza hücrelerden oluşan, kökü, gövdesi, dalı, yaprağı, çiçeği ve meyvesiyle mükemmel bir makine çıkar. Üstelik de canlıdır.

Tıp Allah'tan nasıl bahseder?

Tıp ilmiyle anlaşıldı ki,üvücudunun dışı gibi, içi de harikalar harikası. Tonlarca kan pompalayan kalbi, yemekleri kolayca sindiren midesi, kan temizleme makinesi olan akciğerleri, kilometrelerce uzunluktaki damarları, daha bilmem nesi ve nesiyle gerçek bir şaheser.üHeykel, heykeltıraşını göstersin de, tıp ilmiyle mükemmelliği anlaşılan insan vücudu ustasını tanıtmasın, mümkün mü?

Allah'ın var olduğunu çürüten tezler

  • Dünyanınü4.5 Milyarüyılüönce oluştuğu saptanmıştır ve ilk din Hinduizm MÖ 2300 yıllarında aktif olmuştur. Dolayısıyla 4000 yıllık din tarihi var. Ve insanlık tarihi %1000’den uzun süre dinsiz yaşamış.
  • İnsanların 200 bin yıl önce Doğu Afrika'da "insanlığın beşiği" olarak tanımlanan tek bir noktadan dünyaya yayıldığı düşünülüyor. 200 binlik insanlık tarihi mevcut. Ancak yine ilk din hinduizmdir.
  • Evrim Allah'ın varlığını çürütür çünkü insanlar eşit değil. 1000 yıl önce yaşayan insanın teknoloji ve tıp deneyimi şimdikiyle kıyaslanamaz. Yer yüzündeki maden ve materyaller aynıyken.
  • Darvin bir gerçek ise din yoktur.
  • Bir bebeğin tecavüze uğraması o bebeğin kaderi midir ya da kötü insan olması mıdır?
  • İnanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.300 adet din olduğu kabul ediliyor.

Bilim Allah'ı, Dini Reddeder mi?

Biliminütanrısal, doğaüstü, metafizik, inançlara dayalı açıklamaları reddediyor olmasının nedeni, ateistik doğası veya dine karşı bir başkaldırı içinde olması değildir. Kanıtlanabilir gerçekler bilimdir. Bilim bir olguyu ya da yaşanmışlığı matematik, fen, felsefe, fizik, kimya gibi dallarla açıklarken din ya da ilim bunu doğaüstü/ispatlanamaz gerçeklerle sunar. Dolayısıyla bilim allahı reddetmez ancak bilimsel kanıtlarla tezlerini çürütebilir.

Din ve bilim çelişir mi?

Bilimüile dininüçelişmesiügerekmez.üBilim, dünya ile ilgili bilgiyi deney ve gözlemlerden edinmektir. Dünya bilgisinin dünyayı gözleyerek edinileceğini kabul eden birüdinüanlayışı elbetteübilimüile çelişmez. Şu şekilde çelişmesi mümkündür; bir din ilk insanı betimlerken (adem ile havva) bilim ilk insanın kemiğini sergiyle ispatlar bilim insanları bu kemiğin hangi yüzyıla ait olduğunu belirler. Bu iki çelişki olabilir. Din dünyanın bigbang patlaması sonucu olduğunu yazmayabilir ancak bilim bunu ispatlar.

Genel terimle inanış türleri:

  • Ateizm
  • Deizmü
  • Teizm
  • Panenteizm
  • Agnostizm

Ateizm nedir:

Ateizm,ütanrınınüya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikir akımına dahil olanlara "ateist" denir.

Deizm nedir:

Deizmüveyaüyaradancılık,üdin,üpeygamberüveyaüvahiyüaracı olmaksızın bireyinüakılüve gözlem yoluyla Tanrı'ya olan inancını esas alan birüfelsefiügörüştür.

Teizm nedir:

Teizmüya daütanrıcılık,ütanrıüveya tanrıların var olduğu inancıdır.

Panenteizm nedir:

Panenteizm,üdiyalektik teizmüveyaükamusal tanrıcılık,üpanteizmdeüolduğu gibiüEvren'in kendisininüTanrıüolduğunu, panteizmden farklı olarak da ilk devindirici olan Tanrının Evren ve tüm varlıklarıüözündenüyarattığını ve Evren'e aşkın, Evren'in bilincindeümutlaküve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır.

Agnosteizm nedir:

Agnostisizmü(Türkçe:üBilinemezcilik),üilahiüveyaüdoğaüstüüvarlıkların bilinmediğini,übilimselüolarak ispatlanamadığı ve gözlemlenemediğini, bu yüzden bilinemez olduğunu savunanüfelsefiüfikir akımıdır.üBu fikir akımının destekçilerineüagnostikü(bilinemezci) denir.

Bunlara ek olarak Bilinmeyen dinler, inanışlar – Farklı dinler yazımızda ilginizi çekebilecek çok ilginç dinlerden bahsettik.

Editör: TUNAHAN ERTAN