Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehirlerinden. Tarihi geçmişi de hayli eskilere dayanan bu şehir, büyükşehir olmanın hakkını veren gezi duraklarına sahip. (Samsun gezilecek yerler)
Samsun Nerede?
Tarihi değerleri, müzeleri ve doğal güzellikleri ile hayranlık uyandıran bir şehir olan Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin orta kısmında yer alıyor. Bölgenin en önemli ticaret limanına ev sahipliği yapan Samsun’un kuzeyde Karadeniz’e kıyısı bulunuyor. (Samsun gezilecek yerler)
Samsun’a Nasıl Gidilir?
Verimli bir delta ovası üzerinde bulunan Samsun’a kara yolu ve hava yolu ile ulaşım sağlanabiliyor. “İstanbul – Samsun arası kaç saat?” diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim. İstanbul – Samsun arası yaklaşık 740 km ve İstanbul’dan bu mesafeyi özel aracınızla E-80 yolu üzerinden 8 saate yakın bir sürede alabilirsiniz.
Samsun’da Gezilecek Yerler
Zengin kültürel dokusu ve temiz doğasıyla Karadeniz’in önemli güzergahlarından biri olan Samsun’da görülmesi gereken yerler şu şekilde:
- Amisos Tepesi
- Onur Anıtı
- Amazon Köyü
- Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Amisos Tepesi
Şehrin ilk yerleşim noktası olan Amisos Tepesi, Baruthane olarak da bilinen bir durak. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin uğradığı güzergahta enfes bir manzara sizi bekliyor.
Samsun’un güzelliğini kuş bakışı şekilde izledikten sonra Amisos Antik Kenti’ni de ziyaret edebilir ve tarihi kral mezarlarına ulaşabilirsiniz.
Amisos Tepesi’ne Nasıl Gidilir?
Samsun’un en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan Amisos Tepesi, Atakum ilçe merkezinde yer alıyor. Şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan tepeye, 100. Yıl Bulvarı üzerinden 20 dakikada ulaşmak mümkün.
Samsun’un Simgesi: Onur Anıtı
“Atatürk Anıtı” olarak da bilinen bu değerli eser, 1931 yılından beri Samsun il merkezindeki Atatürk Parkı’nda yer alıyor. Avusturyalı sanatçı Heinrich Krippel tarafından yapılan eserde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bir at üzerinde duruyor. Samsun’a gelip de bu anıta uğramamak olmaz.
Samsun Onur Anıtı’na Nasıl Gidilir?
Samsun’n simgelerinden birisi olan anıt, İlkadım ilçesinde bulunan Atatürk Parkı’nda yer alıyor. Merkezde bulunan bu esere şehrin her noktasından kolayca ulaşabilirsiniz.
Tarihi Bir Yolculuk: Amazon Köyü
Amazonlar, klasik Yunan mitolojisinde yer alan ve tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. Thermedon Çayı yöresinde kurdukları Terme’de yaşadığı belirtilen Amazonlar, Eflatun ve Sokrates’in eserleri ile Homeros’un İlyada’sında da geçiyor.
Samsun’un tarihinin ve kültürel değerlerinin önemli bir parçası olarak kabul edilen Amazonlar için Batı Park’ta kurulan bir köy bulunuyor. Burada Amazonların temsili heykelleri, kabartmaları ve eşyaları yer alıyor.
Amazon Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Şehrin merkezi duraklarından biri olan Baruthane’de yer alan Amazon Köyü, Samsun’un en güzel yerlerinden. Amazonların izini sürmek isterseniz şehrin merkezindeki Batı Park’a gelmeniz yeterli.
Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Bafra Ovası’nı meydana getiren Kızılırmak Deltası’nda yeryüzünün en verimli doğal alanlarından biri bulunuyor. Muhteşem bir biyolojik çeşitlilik barından ve büyük bir bölümü “milli park” statüsünde olan Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti eşine az rastlanır bir doğal güzellik.
Jeolojik açıdan bin ila iki bin yıllık geçmişi bulunan bu deltada Liman, Balık, Uzun, Cernek, Gıcı, Tatlı, Karaboğaz ve Mülk Gölleri gibi göller de bulunuyor. Samsun’a geldiğinizde bu deltayı mutlaka görmenizi öneririz.
Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne Nasıl Gidilir?
’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası, şehir merkezinden yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunuyor. Göz alıcı güzellikte bir köşe olan Kızılırmak Deltası’na ulaşım için D010 yolunu takip ederek yaklaşık 80 dakika yol almanız yeterli.
Samsun Yemek Rehberi, Samsun'da ne yenir ?
Samsun’da ne yenir? Samsun’da yenebilecek yöresel lezzetler:
- Bafra / Samsun Pidesi – Karadeniz Pidesi
- Baklalı Sarma
- Nokul
- Oymaağaç Kebabı
- Kaz Pilavı
- Haluçka
- Mısır Çorbası
- Turşu Kavurması
- Katık Sündürmesi