Endüstriyel işletmeler, okul, hastane, alışveriş merkezleri ve otel üzere ticari hizmet binaları ve kamu binaları için alımı zarurî olan güç verimliliği etüt raporlarının tamamlanarak teslim edilmesi için tanınan müddet 31 Aralık'ta sona erecek.
Binalarda güç verimliliği potansiyelinin gerçekleştirilmesi için gereken çalışma ve tahlilleri içeren güç verimliliği etüt raporunun, yıllık güç tüketimi 500 ton muadili petrol (TEP) yahut inşaat alanı 20 bin metrekarenin üzerinde olan okul, hastane, alışveriş merkezi ve otel üzere ticari binaların yanı sıra yıllık güç tüketimi 250 TEP üzeri olan kamu binalarının da güç verimliliği etüt raporlarını hazırlayarak Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığına teslim etmesi gerekiyor. Yıllık güç tüketimi 5 bin TEP üzerinde olan endüstriyel işletmeler de bu kapsamda yer alıyor.
Ticari hizmet ve kamu binalarının 7 yılda bir, endüstriyel işletmelerin ise 4 yılda bir raporlarını güncellemesi gerekiyor. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş güç verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenen raporlar, işletme ve binalar için güç verimliliğine yönelik tahliller sunuluyor.
Kelam konusu işletme ve binaların güç verimliliği etüt raporlarını tamamlayarak teslim etmesi için tanınan müddet 31 Aralık'ta sona erecek.
Bu tarihten sonra yapılacak kontrollerde güç verimliliği etüt raporu bulunmayan işletme ve binalara 15 gün ek mühlet tanınacak. Bu müddet zarfında da raporlarını hazırlamayanlara 30 bin ila 170 bin lira ortasında idari para cezası uygulanacak.
Yüzde 40 tasarruf sağlanabilirYetkili danışmanlık şirketi RoyalCert Güç Genel Müdürü Serdar Aslan, güç verimliliği etüt raporlarının hazırlanması için gereken maliyetlerin işletme ve binaya nazaran değişkenlik gösterdiğini lisana getirdi.
Yapılacak güç verimliliği çalışmaları sonucunda işletme ve kuruluşların mevcut tüketiminin yüzde 40'ına kadar tasarruf edilebildiğine dikkati çeken Aslan, bu oranın masrafların azaltılması açısından çok kıymetli olduğunu söz etti.
Aslan, işletmelerin güç verimliliği için hayata geçireceği projelerle verimlilik artırıcı proje teşviklerinden yararlanabileceğini belirterek, şunları kaydetti:"Bu projelerin sonuçları ölçülüyor ve hedeflenen tasarruf sağlanmışsa, yatırım bedelinin yüzde 30'u işletmeye hibe olarak veriliyor. Güç verimliliğinin bir zorunluluktan öte sorumluluk olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Güç verimliliği hem ülkemizin cari açığının kapanması için çok değerli hem de tüketicinin cebini direkt ilgilendiriyor. Güç verimliliği etüt raporlarının hazırlanması yaklaşık 2 hafta sürüyor. İşletme ve kuruluşların güç verimliliğini öncelik olarak belirlemesi ve buna nazaran faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini düşünüyorum."