Motorlu kara taşıtlarında can ve mal güvenliği açısından mevsimine göre lastik kullanılması gerekir. Lastikler zor şartlarda çalışır ve özelliklere göre, yakıt ve araç performansını etkiler. Yaz lastikleri kauçuk ve özel alaşımla tel katmanlardan oluşur. Yapısı itibari ile lastik ile jant arasında bulunan havanın etkisi ile yüksek performans gösterir. Yaz lastikleri ebatlarına göre farklı oranda hava basıncı bulundurur.

Yaz lastikleri özellikleri bakımından kış lastiklerinden fiziksel özellikleri bakımından farklılık gösterir. Yaz lastikleri, kış lastiklerine göre daha sert kauçuk ve daha yoğun tel katmanlardan oluşur. Bu durum lastiklerin sürtünme oranını düşürerek, kış lastiklerine göre daha performanslı olarak kullanılmasına olanak verir.

Yaz lastiklerinin derin olukları yola paralel olacak şekilde üretilir. Bu durumda sürtünmesine engelleyerek, virajlarda savrulmasının önüne geçer. Kışlık lastikler 195 55 16 değerleri taşıyorsa, değişimde mutlaka 195 55 16 yaz lastiği ile değiştirilmelidir. Bu durum araç lastiğinin fabrika değerlerine uygun olması durumunda geçerlidir.

Yaz lastikleri normal şartlarda 5 yıllık ömrü olmalarına rağmen, kullanım şartlarının uygun olması durumunda bu süre 8-10 yıla kadar çıkabilmektedir. Bu durum üretici firmanın üretim teknolojisine bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yazlık lastikler belirli periyotlarla kontrol edilmeli ve düzensiz aşınma, şekil bozukluğu oluşmuşsa mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

Yaz Lastiği Özellikleri

Yaz lastikleri ılık veya yüksek ısıya karşı dayanıklı olarak özel olarak üretilir. Yaz lastikleri yüzeyinde bulan bloklar kalın ve daha kısadır. Bütünlüğünü uzunlamasına kanallarla tamamlar. Yaz lastikleri hava sıcaklığının 7 santigrat derece altına düşmesi durumunda yapısında sertleşme gösterir. Bu durum zemine tutunmasını zorlaştırarak, durma mesafesini arttırır. Aynı zamanda kalkışlarda da zorlanmalara, patinaja neden olur.

Yaz lastiklerinde diş deseni, kış lastiklerinden daha azdır. Yaz lastiklerinde yapısından kaynaklı olarak sürtünme azalacağından, aracın seyri sırasında daha az sarsıntı ve gürültü çıkartır. Yaz lastiğinin üzerinde rakam, harf ve semboller barındırır. Üzerinde bulunan rakamsal değerle birlikte isimlendirilerek,205 55 r16 yaz lastiği şeklinde okunur. Rakamsal değerler lastiğin ebatlarını, R harfi radyan lastik olduğunu gösterir. Lastiklerin ebatlarına göre sayısal değerler farklılık gösterir.

Yaz lastikleri üreticinin tercihine göre farklı desenlerde olabilir. Yazlık lastiklerin değişimde mutlaka aynı özellikleri taşına ve aynı desenlere sahip lastiklerin kullanılması gerekir. Yazlık lastiklerde ebatları aynı olsa da, farklı desenlerin kullanılması önerilmez. Bunun nedeni, her üretici farklı özelliklerde lastik üretir ve performans açısından farklılık gösterir.

Duruş, kalkış ve seyir sırasında farklı lastikler, farklı performans göstereceğinden, güvenli sürüş olanağı vermez. Bazı durumlarda dört mevsim olarak tabir edilen lastikler, yazlık lastik yerine kullanılmaktadır. Dört mevsim lastikler yüksek rakımlı, bol yağışlı iklimlerde kullanılabilir. Ancak sıcak iklimlerde yaz lastiğinden beklenen performansı sağlamaz.

Yaz Lastiği Neden Önemlidir?

Araçlarda yaz aylarında kış lastiklerinin çıkartılarak, yaz lastiği kullanılması gerekir. Bu durum aracın daha az yakıt tüketimine, virajların savrulmadan başarıyla geçilmesine, daha sessiz sürüş konforu sağlamasına neden olur. Bu durum konforlu ve güvenli sürüş için gereklidir. Kışlık lastikler havaların ısınmasına rağmen değiştirilmediğinde, daha fazla yakıt tüketimi ortaya çıkar.

Ayrıca kışlık lastikler yaz şartlarına üretilmediğinden, yumuşak kauçuk yapısından dolayı kısa sürede ömrünü tamamlar. Ayrıca sürüş güvenlini de tehlikeye atar. Yaz aylarında, kış lastiklerinin kullanılması aynı zamanda, teker bilyeleri, rot, rotil bağlantıları, ön takım arızalarına neden olur. Bu durumda araç sahibine ekstra maliyet getirir.

Yaz lastiklerinin istenen düzeyde performans sağlaması için, hava basıncının belirli periyotlarla kontrol edilmesi, rot ayarı bozulduğunda gerekli ayarların ve bakımlarının yaptırılması, lastik değişimlerinde mutlaka balans ayarının yaptırılması gerekir. Aksi durumlarda yazlık lastikler dengesiz aşınma göstererek, performansı düşürür ve lastiklerde telafisi mümkün olmayan hasarlar meydana getirir.

Yaz Lastiğini Neden Ve Ne Zaman Tercih Etmeliyiz?

Kış lastikleri için 1 Kasım ve 1 Nisan aralığında kullanım zorunluluğu bulunmasına rağmen, yaz lastiklerinin kullanılmasına yönelik herhangi bir zorunluluk bulunmaz. Ancak zorunluluk bulunmamasına rağmen, 1 Nisan itibari ile havaların ısınmasıyla kışlık lastiklerin çıkartılarak, yazlık lastiklerin takılması gerekir.

Yaz lastikleri performans kayıpları yaşandığında da değiştirilmelidir. Yazlık lastiklerinin normal şartlarda kullanım ömrü 5 yıl olarak öngörülür. Ancak çalışma şartlarının zorlu olması, yaz lastiklerinin ömrünü kısa sürede tamamlamasına ve değişim gerekliliğini ortaya çıkartır.

Yaz lastikleri;

  • Duruş mesafesinde artış görüldüğünde,
  • Desenlerin 1,6 mm altına düştüğünde,
  • Hasar gördüğünde tamir olanağı bulunmadığında,
  • Uzun süre kullanılmasa da, kauçuk özelliğini yitirdiği için performans gösteremediğinde,
  • Kauçuk atması veya tel kırılması yaşandığında,
  • Yüzeyinde çatlaklar meydana geldiğinde,

Mutlaka değiştirilmesi gerekir. Uzman önerilerine göre normal şartlarda hava sıcaklığının 7 santigrat üzerinde olması durumunda yazlık lastiklere geçilmelidir. Belirtilen sıcaklık değeri uzun vadeli mevsim değişikliğini kapsar.

Lastik değişimine ihtiyaç duyan araç sahipleri, lastikborsasi.com yetkili satıcısı iletişime geçerek, 195 65 r15 yaz lastiği fiyat avantajlarından faydalanabilirler. Yetkili satıcının diğer lastik çeşitlerine web sayfasına erişim sağlayarak, istedikleri yazlık lastiklere ve fiyat listesine erişim sağlayabilirler. Lastik alımlarında ücretsiz montaj imkanı bulunmaktadır.

Yaz Lastiği Nasıl Saklanmalıdır?

Yaz lastikleri çıkartıldığında uygun ortamlarda saklanmalıdır. Bu durum lastiklerin özelliğini korumasına katkı sağlar. Yaz lastikleri aşırı soğuklarda kauçuk yapısında bozulmaya neden olacağından, sıcaklık değerinin eksilere düşmediği ortamlarda saklanmalıdır. Yaz lastiklerinin yapısını bozacak yüke maruz bırakılmamalıdır.

Bu durumlar, kauçuk yapısının bozulmasına ve bünyesinde bulunan çelik tellerin özelliğini kaybetmesine, kopmasına neden olur. Yaz lastikleri fazla ısı değişkenliği olan ortamlarda bırakılmamalı, kimyasal çözücülerle teması engellenmelidir. Yaz lastiklerine sağlanan koşullarda aşırı rutubet olamaması gerekir. Bu sayede yaz lastikleri uzun ömürlü olur ve istenen performansı gösterebilir. Yazlık lastiklerin doğrudan güneş ışıklarına maruz kalmaması gerekir.

Editör: TUNAHAN ERTAN