Son dakika haberi: 1 Ocak 2012 tarihinde ülkemizde Genel Sıhhat Sigortası (GSS) hayata geçti. Bu tarihten itibaren Türkiye'de ikamet eden bütün vatandaşlarımız genel sıhhat sigortasının kapsamı içerisinde yer alıyor. Kapsamdaki şahıslardan sigortalı çalışanlar ve sigortalı bir çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsündekiler GSS'den yararlanabiliyorlar. Hiçbir toplumsal teminatı olmayanlar ise gelir testi yaptırmalı.
Gelir testi yaptırmayan bireylerin ismine her ay sıhhat sigortası prim borcu birikiyor. Yeni durumda, bu kapsamdakiler, 31 Mart 2021'e kadar gelir testi yaptırabilecekler.
Yapılan test sonucunda yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelir minimum fiyatın üçte birinden düşük çıkarsa bu durumda bu bireylerin geriye dönük bütün prim borçları silinecek. Böylelikle bu bireyler geç de olsa gelir testi yaptırarak borçlarından kurtulacaklar.
BORCUN FAİZİ SİLİNECEK
GSS prim borcu olan bireylerden borçlarını ödeyememiş olanlar ise yapılandırma kapsamında borçlarının gecikme artırımı ve cezalarını sildirebilecek.
Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine nazaran; Borcun ana para meblağı Yİ – ÜFE ile güncellenecek ve sonrasında belirlenen taksit sayısına nazaran vadelendirilerek ödenebilecek. Bu şahıslar taksitlendirme sonrası sıhhat hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Bu nedenle bu süreçte müracaat yapılması çok değerli.
MÜRACAATLAR E–DEVLETTENYapılandırma kapsamında borcu olup olmadığını denetim etmek isteyen bireyler e-devlet üzerinden borç denetimi yapabiliyorlar. Yapılandırma da online oluyor. Genel Sıhhat Sigortası prim borcu ekseriyetle part–time çalışanlar, vefat aylığı kesilenler, eğitimine devam etmekle bir arada yaş hududunu aşıp istisna kapsamı dışına çıkanlar için çıkıyor.
Bu durumdakiler GSS primi ödemeleri gerektiğini bilmedikleri için ödemiyorlar. Bu süreçte hastaneye de başvurmamışlarsa borçları olduğunun farkına varmıyorlar. Öbür yandan hala yıl sonuna kadar prim borcu olsa da sıhhat hizmetlerine erişmek konusunda sorun yaşanmadığı için bu bireylerin karşısına borç çıkmıyor. Bu nedenle de bu bireyler borçlarını ödemiyorlar.
OTOMATİK YAPILANDIRMAAğustos 2020 ve öncesine ilişkin GSS borçlarını SGK otomatik yapılandırıyor. Vatandaşların müracaat yapmasına gerek yok. Bu bireyler 30 Nisan 2021'e kadar borçlarını öderlerse gecikme artırımı ve cezasından kurtulmuş olacaklar. Bunun için de e–devlet'ten denetim gerek.