Chandra Mohan Jain (d. 11 Aralık 1931 – ö. 19 Ocak 1990), 1960'lardan itibaren Acharya Rajneesh, 1970'lerde ve 1980'lerde Bhagwan Shree Rajneesh ve 1989'dan sonra Osho olarak bilinen, Hindistanlı mistik guru ve spiritüel.
Hindistanlı mistik bir guru olan Osho 11 Aralık 1931 yılında dünyaya geldi. Gerçek ismi Chandra Mohan jain’dir. 1960 yıllarında Acharya Rajneesh, 1970 ve 1980 yıllarında Bhagwan Shree Rajneesh, 1989 yılından sonra sadece Osho olarak tanındı.
Hindistanın Madhya Pradesh eyaletinde doğdu. Çocukluk yıllarında felsefeye ve Ben duygusu üzerine yoğunlaştı. Başkalarının bilgileri ve öğretilerine değil, kendi içinde gelişen bilgiye ve öğretiye itibar etti, ve bunu savundu.
Üniversiteden mezun olduktan sonra Jabalpu Üniversitesinde felsefe dersleri verdi. Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde felsefe üzerine konuşmalar yaptı.Hiç bir geleneğe bağlı değildi. Gerçek varoluşçu olduğunu iddia etti.
Tutucu din liderlerine karşı cephe aldı. İlgi duyduğu alanda kendini çok fazla geliştirdi. Bu gelişimden sonra tecrübe ve bilgilerini yoğun olarak insanlara aktarmaya başladı.Meditasyonun önemine vurgu yaptı. 1970 yıllarından sonra kendine ait bir meditasyon tekniği geliştirdi. Böylelikle Osho ününü Hindistan dışına taşırmayı başardı.
Hiçbir gelenek ve dine bağlı olmadığını söyledi ve yeni bir din bilinçliliğini temsilcisi olduğunu ve bu din bilincinin başlangıcını ilan etti. Osho 1985 yılında göçmen yasalarını ihlal ettiği gerekçesi ile göz altına alındı. Ünlü düşünür ve guru 19 Ocak 1990 yılında hayatını kaybetti. Ölümünden sonra vefatının doğal olmadığını Amerikalı hükumet tarafından zehirlendiği iddiaları ortaya atıldı.
Osho, ölümünün üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen kitapları ve hakkındaki iddialarla gündeme gelmeye devam ediyor. Dünyanın en sıra dışı filozoflarından olan Osho’nun hayatı kadar gerçek ismi de merak ediliyor. Peki ülkemizde de kitapları büyük ilgi gören Osho'nun kitapları neler? Osho'nun gerçek ismi ne?
Ünlü Osho'nun gerçek ismi Chandra Mohan Jain olan ancak 1960'lardan itibaren Acharya Rajneesh, 1970'lerde ve 1980'lerde Bhagwan Shree Rajneesh, 1989'dan sonra ise Osho olarak tanındı. Osho kitapları ve sözleriyle dikkat çeken biri.
Osho'nun kitaplarından bazıları:
- Kanat Açmış Kuş
- Beden ile Zihni Dengelemek
- Aşk, Özgürlük, Tekbaşınalık
- Çakra Kitabı
- Boşluğun İçine Yolculuk
- Kendini Bulmak
- Uyanışa Üç Adım
- Zihin Kapılarının Ardındaki Sessizlik
Osho'nun Özlü Sözleri
- Şefkat ol. Koşulsuzca, yönetmeden, yönlendirmeden. O zaman bu ıstırablı dünyada bir şifa gücü olabilirsin.
- Güveniyorsan sen savaşmıyorsun demektir. Teslim olmak yaşamı düşman değil bir dost olarak görmek demektir.. Nehre güvendiğin anda, birden tadını çıkarmaya başlarsın..
- Güçlü rüzgârlar seni oraya buraya sürüklüyorsa, onlara direnme: Onlar, sen direndiğin için güçlü görünüyorlar. Rahatla ve bırak seni götürsünler. Onlarla git, bütün olarak git.
- Dünya bir gök kuşağı, zihin bir prizma ve varlık ise beyaz bir ışındır.
- Bilgelik kalpten gelir. Akılla ilgisi yoktur. Bilgelik, varlığının en derin noktasından çıkar. Kafaya ait değildir.
- Aşkın seni harekete geçirdiği şekilde hareket et.
- Anlamak özgürleşmektir. Gerçek asi, bir savaşçı değildir; o, anlayış sahibi bir insandır.
- Zekâ elde edilen bir şey değildir, o doğuştandır, o öze aittir, o hayatın yapıtaşıdır.
- Her şeyi kabul eden insan neşeli olur… Böyle birisi şükran dolu olur; var oluşa şükran duyar, bütünlüğe şükran duyar, bu kişi en üstündür.