Her yıl ÖSYM tarafından pek çok sınav yapılıyor. Yeni bir üniversite kazanmak, yüksek lisans ve doktora yapmak, memur olmak için milyonlarca aday bu sınava giriyor. Peki, sınava girecek öğrenciler nasıl hazırlanmalı? Sınava hazırlanırken nasıl bir yol izlenmeli? Sınava hazırlık aşamasında hangi kitaplar çözülmeli? Detaylar haberimizde.
Sınava hazırlanan öğrenciler nelere dikkat etmeli
Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı şeyler vardır:
Sınava girecek adaylar, uyku ve beslenmesini bir düzene sokmalıdır. Yeteri kadar uyuyup sağlıklı bir şekilde beslenmelidir.
Sınav öncesinde endişeli ve tedirgin olmak oldukça normal bir davranıştır. “Kazanamayacağım” kaygısı ve sınav stresinin gereğinden fazla olmadığı sürece bu gayet normal bir davranıştır. Bu hissiyat, adayın kendisini motive etmelidir.
Sınav sonucu her ne olursa olsun hayatın devam ettiğini aday bilmelidir. Sınavlar her yıl yeniden yapılıyor. Bu yıl olmazsa bir sonraki yıl yeniden kazanılabilir. Yalnızca sınav olarak değil hayatta yapılacak daha pek çok şey vardır. Sınavlar, insanın hayatındaki tek şey değildir.
Sınav günü gelmeden önce nefes egzersizleri yapılmalıdır. Burundan alınan derin nefes yavaşça ağızdan verilmelidir. Böylece sınav anındaki stres yenilir.
Deneme çözerken odaklanma sorunu yaşadığını söyleyen adaylar, 5-10 saniye ara verip derin bir nefes aldıktan sonra bir sonraki soruyla devam etmelidir. Özellikle sınav anında bu yöntem hayat kurtarır.
YKS Nedir?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın kısaltması olarak hazırlanan YKS sınavı, her yıl düzenlenir. Üç farklı oturumdan oluşan sınavda: TYT, AYT ve YDT oturumları yapılır.
TYT yani Temel Yeterlilik Testi’ne bütün adayların girmesi zorunludur. TYT oturumu, 135 dakikadan oluşmaktadır. Bu sürede öğrencilere 120 soru sorulur. Bu sorular da Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden oluşur.
AYT yani Alan Yeterlilik Testi, dört yıllık lisans bölümlerine gitmek isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Bu oturumda sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türünü ilgilendiren testler sorulur. Edebiyat, Sosyal Bilimler, İleri Matematik ve Fen Bilimleri testleri adaylara sorulur.
Hangi Kaynaklar Çözülmelidir?
Piyasada binlerce farklı sınava hazırlık için kaynak mevcuttur. Adaylar, hangi kaynağı çözmesi gerektiği konusunda büyük bir şüpheye düşüyor. Bu konuda Üni Yardım öğrencilerin yardımına yetişiyor. Özel öğretmenler tarafından hazırlanan TYT Kitap Önerileri ile öğrencilerin hangi kitapları çözmeliyiz sorularına cevap veriyor.
TYT Konuları ve AYT Konuları
YKS sınavına hazırlanan adaylar, ilk olarak hangi konuları öğrenmeleri gerektiğini bilmelidir. Eğer yeni bir konuya geçtiğinde daha ilk defa görüyorsa bu sınava hazırlık konusunda sıkıntılı durumlara neden olabilir. Üni Yardım ekibinin güncel MEB müfredatından hazırladığı TYT Konuları ve AYT Konuları yazıları öğrencilerin ihtiyacını karşılıyor.