Ücretli Poşetlere Düzenleme Getirildi, Poşetlerin Satışı Yasaklanıyor mu? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen kriterlere göre plastik poşetlerde kullanılacak logo ve sloganlara ilişkin ayrıntılar belli oldu. Kriterleri sağlamayan poşetlerin satışı 1 Ocak 2022'den itibaren yasaklanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen kriterlere göre, "çevreci slogan" plastik poşetin yüzey alanının en az yüzde 65'ine, "sıfır atık logosu" ise bulundurulduğu yüzey alanın en az yüzde 15'ine yerleşecek büyüklükte olacak.

1 OCAK 2022'DEN İTİBAREN SATIŞI YASAK

Yeni düzenlemelere uygun poşetlerin mevcut uygulamaya dahil edilmesi için 1 Temmuz'a kadar geçiş süreci belirleyen Bakanlıkça, 1 Ocak 2022'den itibaren kriterleri sağlamayan poşetlerin satışı yasaklanacak.

ŞİKAYETLER ALO 181'E

Barkodu olmayan poşet verenler ve farklı ücret talep edenler, ALO 181'e şikayet edilebilecek.

Naylon poşet kullanırsak;

  • Naylon poşetler petrol türevi olan polietilenden üretilir. 
  • Ücretsiz ve kullanışlı olduğu için çok tüketilir ve çöplerle beraber doğaya atılır. 
  • Ortalama 15 dakika kullandığımız bir naylon poşetin doğada tümüyle yok olması için bin yıl gerekir. 
  • Naylon poşetlerin sadece %1'i geri dönüştürülür,%99'u doğada kalır. 
  • Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir. 
  • Denizleri,gölleri,nehirleri kirletir, kanalizasyonları tıkar. 
  • Doğaya atılan naylon poşetler nedeniyle yunus, fok, balina,deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yerler. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden olur. 
  • Naylon posetler şeffaf oldukları için, tıpkı bır sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden olur. 
  • Naylon poşetler dokundukları gıdaların vitaminlerini yok ederler. 
  • Çöplerin % 90'nı naylon ve plastik atıklardan oluşur.  

Dünyayı Kurtaracak 6 Öneri

Dünyayı kurtaracak önerilerin en başında plastik poşetler geliyor. Sadece 10 dakika kullanılan poşetler yüzyıllar boyunca doğadan yok olmuyor ve denizlerdeki hayvanlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu sebepten dolayı, plastiklerin toplanması ve denizlerdeki canlıların kurtarılması için ''Dalgaların mesajı'' adında bir proje gerçekleştiriliyor.

ücretli poşetlere düzenleme getirildi, poşetlerin satışı yasaklanıyor mu?
Ücretli Poşetlere Düzenleme Getirildi, Poşetlerin Satışı Yasaklanıyor mu, poşetler doğaya nasıl zarar veriyorlar,1 ocak 2022'de poşetlerin satışı yasaklanacak mı, poşetlerin satışı nerelerde yasaklanacak, sıfır atık ile dünyayı nasıl kurtarabiliriz, naylon poşet yerine bez poşetler satılacak mı, poşet satışları nasıl engellenecek, torba bezler satışı devam edecek mi

Türkiye temsilcisi Doğaevi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Zora ve Organik Ped Natracare'in kurucusu Susie Hewson'ın da öncüleri arasında olduğu proje 2009 yılında Türkiye'ye taşınmaya hazırlanıyor.ü

Projenin amacı; denizdeki plastik kirlenmesine dikkat çekerek, doğaya yardım etmektir. Bunun için doğayı kurtarmak adına 6 öneri sunuluyor. Bunlar;
1- Marketlerden alışveriş yapılacağı zaman tüketicilerin kendi poşetlerini (file, bez torba) yanlarında götürmeleri, 
2- Sebze, meyve, et ve balık türü yiyecekleri alırken paketlenmiş halde alınmaması, 
3- İçeceklerin cam şişe içerisinde tercih edilmesi, 
4- Plastik oyuncakların alınmaması, 
5- Organik yapılan ped'lerin kullanılması, 
6- Plastik poşetlerin içerisinde satılan ürünlerin satın alınmaması öneriliyor.

Ücretli Poşetlere Düzenleme Getirildi, Poşetlerin Satışı Yasaklanıyor mu, poşetler doğaya nasıl zarar veriyorlar,1 ocak 2022'de poşetlerin satışı yasaklanacak mı, poşetlerin satışı nerelerde yasaklanacak, sıfır atık ile dünyayı nasıl kurtarabiliriz, naylon poşet yerine bez poşetler satılacak mı, poşet satışları nasıl engellenecek, torba bezler satışı devam edecek mi