Türkiye ilküyerli otomobilüüretimini gerçekleştirdi. TOGG ismi verilen yerli otomobil, tanıtımının yapılması sonrasında pek çok kişinin ilgisini çekmeyi başardı. İnsanlar tarafından araçla ilgili en merak edilen şeyler ise otomobilin özellikleri ve sokaklarda ne zaman görüleceği oldu. İlk yerli araç TOGG ile ilgili tüm merak edilenlere bu yazımızda yer verdik.

Otomobilin Üretilmesi Kararı

Türkiyenin yerli otomobilini üretmesi ilk olarak 2011 yılının Ocak ayında TÜSİAD toplantısına katılan başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirildi. Erdoğan toplantıda tamamen yerli araç üretilmesinin gerektiğini dile getirerek iş adamlarına çağrı yaptı. Geçen süre içinde bu konuda bazı girişimler olsa da tamamen başarı sağlanamadı.

Daha sonra Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla 2017 yılında katıldığı TOBB toplantısında yerli araç yapımı isteğini gündeme getirdi. Aracın TOBB bünyesinde yapılabileceğini açıkladı. Bunun üzerine talebi olumlu karşılandı ve üretime katkı sağlayacak firma arayışına girildi. Yapılan çalışmalar sonrasında da üretimde yer alan 5 firma belirlendi. Bu firmalar ise Kök, BMC, Zorlu, Anadolu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Turkcell olarak açıklandı.

TOGG’un Kurulması

Yerli araç üretmek için gönüllü olan Zorlu, Turkcell, Anadolu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, BMC ve Kök firmalarının bir araya gelmesiyle bir grup kuruldu. Grubun adı TOGG yani Türkiye Otomobil Girişim Grubu olarak belirlendi. Grubun resmi olarak kuruluşu ise 25 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşti. Grupta yer alan 4 firmanın payları %19 olarak açıklandı ve kalan %5’lik pay Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ait oldu.

Grubun CEO’luğuna ise 1 Eylül 2018’de en iyi 100 yönetici listesinde yer alan Mehmet Gürcan Karakaş seçildi. Grup CEO’su önderliğinde ise yerli araçla ilgili planlamalar yapılarak yerli araç için çalışmalar hız kazandı. Çalışmalar neticesinde de aracın prototip tanıtımlarının 2019 yılında gerçekleşeceği açıklandı. Belirtilen tarihte de araçların prototip tanıtımları yapıldı. Ayrıca yerli araç için yapılacak yatırımın ise 13 yılda 22 milyar TL olacağı açıklandı.

Otomobilin Üretilmesi Planlanan Modelleri

Türkiye’nin yerli araç hayalinin gerçekleşmesini sağlayan Togg otomobillerin 5 modelde üretilmesi planlanıyor. Bu modellerin B-Suv, C-Suv, C-Sedan, C-MPV ve C-Hatchback modelleri olacağı bilgisi bulunuyor. İlk üretilecek olan modellerin ise C-Suv ve C-Sedan olacağı biliniyor. Seri üretime geçilmesi halinde ise yıllık üretim kapasitesinin 175 bin olacağı düşünülüyor. İlk modellerden sonraki planlanan 3 modelin üretiminin ise 2030 yılına kadar tamamlanması planlanılıyor.

Otomobilin Prototip Tanıtımı

Türkiye otomobil girişim grubu tarafından geliştirilen yerli aracın prototibinin basın tanıtımı 27 Aralık 2019 tarihinde Gebze’de bulunun Bilişim Vadisi’nde yapıldı. Prototiplerin tasarlanmasına ise üretici grubun kurulması sonrasında 2018 yılı itibariyle başlanmıştı. Yerli araca ait prototiplerin üretimi ise Togg ve Pininfarina tasarım firmasının ortaklığıyla İtalya’da gerçekleştirildi. Aracın tasarlanması ve üretilmesinde 121 mühendis görev aldı. Tanıtıma aracın yapılmasına öncülük eden cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer aldı. Ayrıca bakanlardan da katılımlar oldu.

İnsanlar tarafından büyük ilgi gören tanıtımda yerli aracın iki modeli tanıtıldı. Bu modeller Sedan ve Suv modelleri oldu. Araçların tanıtımında planlanan test sürüşü ise hava şartlarından dolayı yapılamadı. Tanıtımı yapılan araçların tasarımı tanıtımda yer alan ve sonrasında aracın medyada paylaşılan görüntülerini izleyen kişiler tarafından beğenildi. Özellikle araçların ön ızgaralarında bulunan lale desenleri dikkat çekti.

27 Aralık 2019 tarihinde böylece yerli araçlara dair ilk basın duyurusu yapılmıştı. Daha öncesinde aracın üretilme kararı ve girişimler dair açıklamalar yapılmışsa da detaylar paylaşılmamıştı.

Üretim Tarihi ve Yeri

Yerli aracın üretileceği fabrikanın yapımının 2021 senesinde bitmesi durumunda aracın üretiminin 2021 itibariyle başlayıp 2022 tarihinde ilk serisinin tamamlanması bekleniyor. Yerli araçların üretiminin yapılacağı fabrikanın yapımı ise Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetlere ait alan üzerinde devam ediyor. Fabrikanın arazi üzerinde 1 m²’lik alan üzerinde yer alması planlanıyor.

Fabrikanın tamamlanması sonrası başlayacak üretimle ilk olarak ön sipariş araçların üretimi yapılacak ve ön sipariş veren kişilere üretilen araçları teslim edilecek. Araç için ön sipariş veren isimler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da bulunuyor. Ayrıca yapımı devam eden fabrikanın yapımının tamamlanmasında sonra fabrikada 4323 kişinin istihdam edilerek üretimin başlaması planlanıyor.

Üretilecek ilk yerli araç modelinde ise %51 oranında tamamen yerli parçaların kullanılması düşünülüyor. Bu kullanımda başarılı olunması durumda ise yerli parça kullanımının %68’e çıkarılması planlanıyor. Yerli araçlarda bataryanın çalışmasını sağlayacak pillerin üretimi ise Zorlu Holding tarafından yapılıyor.

Otomobilin Lisansı

Yerli otomobille ilgili merak edilen konular arasında lisans konusu da yer alıyor. Türkiye’nin aracın üretimi için lisans alıp almayacağı merak ediliyor. Bu konuda ise TOGG yönetim kurulu başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yapmış olduğu açıklamalar bulunuyor. Açıklamalara göre grubun araçların üretim için lisans alma değil lisans satma düşüncesi bulunuyor. Ayrıca grup patent içinde kendi patentlerinin üretimi için çalışmalar yapmayı planlıyor. Patent üretimi içinde yabancı mühendislerle çalışılması düşüncesi bulunuyor.

TOGG Otomobilin Genel Özellikleri

Togg otomobil Türkiye’nin ilk yerli ve tamamen elektrikli aracı olma özelliğine sahiptir.üYerli otomobil özellikleriüAracın dahil olduğu sınıf ise orta sınıf c segmentli elektrikli otomobil sınıfıdır. Prototipleri tanıtılan modelleri Suv ve Sedan modelleridir. Suv modeli 5 kapılı Sedan modeli ise 4 kapılıdır. Araçlar 3.seviyede otonom sürüş özelliğine sahiptir.

Otomobilin Teknik Özellikleri

Türkiye Otomobil Girişim Grubu’nun çalışmalarıyla üretilen otomobilin en çok teknik özellikleri merak ediliyor. Tanıtımı yapılan otomobilin bilinen teknik özellikleri şunlardır;

  • Araç gücünü lityum iyon pillerden alıyor.
  • 150 kw’lık çift motor gücünü üzerinde barındırıyor.
  • Aracın 2 çeker modeli 200 beygir gücünde ve saatte 100 km’ye 7,6 saniye de çıkabilme özelliği bulunuyor.
  • Aracın 4 çeker modeli ise 400 beygir gücünde ve saatte 100 km’ye 4,8 saniyede çıkabilme özelliği bulunuyor.
  • Tamamen elektrikli bir araç olduğu için araç elektrikli motorla çalışıyor ve motoru şarj edilebilme özelliğini taşıyor. Şarj edilebilme 30 dk içinde %80 oranında olduğu biliniyor.
  • Sürekli internete bağlı kalabiliyor.
  • Araçta 7 standart hava yastığı ve 2 opsiyonla hava yastığı bulunuyor.
  • Aracın 300 ve 500 km sürüş menzilini sağlayacak 2 pil çeşidi bulunuyor.
  • Tamamen dolu bataryayla 300 ile 500 km aralığında sürüş menzili bulunuyor. Bataryanın dolumu ise 30 dk içinde gerçekleşiyor. Ayrıca batarya dolumu 60 tl oluyor. Bu da aracın 500 km yol için 60 liralık yakıt tüketimi yapmasını sağlıyor.
  • Aracın 500 litrelik bagaj hacmi bulunuyor.
  • Aracın ayrıca otomatik dur kalk yapabilme özelliği bulunuyor. Bu sayede sürücülerin direksiyon kontrolüne gerek kalmıyor.
  • Akıllı ev sahiplerinin araçla bağlantı kurabilecekleri özellikler araçta yer alıyor.
  • Yerli araç elektrikli olmasından dolayı sıfır emisyonlar çalışıyor. Bu sayede de çalışması sırasında çevreye bir zarar vermiyor.
  • Aracın maksimum sürüş hızının ise 180 km/s olduğu biliniyor.

Yerli araçla ilgili üretici grup tarafından açıklanan teknik özellikler arasında bu özellikler yer alıyor. Seri üretime geçilmesiyle de bilinmeyen detayların ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Satış Fiyatı

2022 yılında ilk serinin üretiminin tamamlanarak seri üretiminin başlaması planlanan yerli araçların satış fiyatı merak ediliyor. Ancak üretici grup olan TOGG tarafından araçların satış fiyatıyla ilgili yapılmış bir açıklama bulunmuyor.

TOGG SATIŞ FİYATNIN 250.000TL üzerinde olması bekleniyor.

Editör: TUNAHAN ERTAN