Güvenlik kaynakları, Suriye'deki Haseke bölgesinin su gereksiniminin Allouk Su Tesisi'ndeki 30 su kuyusundan aktif olan 12’siyle karşılandığını belirtti.

Suyun tam kapasiteyle çalışan 6 pompayla sağlanması gerekirken elektrik gücünün düşüklüğü nedeniyle 3 pompanın çalıştırılabildiğini tabir eden kaynaklar, rejim tarafından elektrik santralinin bakımı münasebet gösterilerek Kasım 2020'de 27 saat mühletle 10 kere, aralık ayının birinci haftasında da 30 saat mühletle iki kere elektrik kesintisi uygulandığını kaydetti.
 
Tel Abyad ve Resulayn kent merkezleri ile köylerinde gereksinim duyulan elektrik gücünün yüzde 29’unun fakat karşılandığı, bunun da sistemsiz formda gerçekleştiğini belirten kaynaklar, rejimin, Tel Abyad, Resulayn ve Haseke’deki insanların hayatını kasti olarak tehlikeye atacak halde 6 Aralık'tan itibaren elektriği kestiğini, bu nedenle de bölgedeki insanların susuz kaldığını bildirdi.

"SORUN TÜRKİYE'DEN KAYNAKLANMIYOR" Allouk Su Tesisi'nde kullanılan elektriğin rejim denetimindeki Derbesiye’de bulunan Tişrin Barajı'ndan geldiği bilgisini paylaşan kaynaklar, rejimin su terfi istasyonuna gelen elektriğin voltajını düşürmesi nedeniyle Haseke ve Tel Tamir’e yeteri kadar suyun gitmediğini söz etti.

Tüm bunlara sebebiyet veren rejimin, suyun az gitmesi ve elektrik kesintisine bağlı olarak su verilememesini propaganda materyali yapmaya çalıştığına işaret eden kaynaklar, rejimin su tesisine elektrik vermemesine yönelik çok sayıda gerçeği yansıtmayan açıklamada bulunduğuna dikkati çekti.

Allouk Su Tesisi'ndeki arızaları gidermekle misyonlu çalışanın de sorunun Türkiye’den kaynaklanmadığını, pompaların kâfi kapasitede çalışması için gerekli elektriğin rejim tarafından verilmediğini beyan ettiğini lisana getiren kaynaklar, "Suriye rejimi ve PKK/PYD/YPG terör örgütü, Barış Pınarı bölgesine gelen enerjiyi daima kesiyor. Daha evvel çizgilerde oluşan hasar da kasıtlı olarak giderilmediği için elektrik verilen günlerde bile beşerler yeteri kadar faydalanamıyor. Bu da hem kent merkezlerinde hem de kırsalda yaşayan insanları olumsuz etkiliyor" bilgisini verdi.

TÜM GERÇEKLERE KARŞIN ŞİKAYET ETTİLER

Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın ise tüm bu gerçeklere karşın Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi’ne mektup göndererek "BM Güvenlik Konseyi’nden derhal mevzuya müdahale etmesini ve Türkiye’yi Allouk Su Tesisi'ni tekrar açmaya zorlaması"nı talep ettiğini belirten kaynaklar, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yetkililerinin Suriye rejimine ilişkin bölgeden Barış Pınarı bölgesine gelen güç nakil çizgisini onaracağını söyleyen Rusya’nın da rastgele bir çalışma yapmadığına yönelik tabirlerini hatırlattı.

Barış Pınarı bölgesinden sorumlu Türk yetkililer de elektrik ve buna bağlı su sorununun tahlili için BM denetiminde oluşturulacak heyetle Tişrin Barajı, Derbesiye Trafo Merkezi ve Allouk Su Tesisi'nin denetlenmesine her vakit hazır olduklarını vurguladı.