Vatandaşın onayı olmadan gönderilen ticari mesajlarda şikayetlerin 500 bini aşması üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından çalışmalarına başlanan İleti Yönetim Sistemi 1 Aralık itibarıyla uygulamaya girecek ve istenmeyen mesajlar son bulacak.

İleti Yönetim Sistemi A.Ş Genel Müdürü Dr. Tolga Tüfekçi, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında İleti Yönetim Sistemi'ni (İYS)kurma ve kurdurma yetkisine sahip olan Ticaret Bakanlığı'nın, bu doğrultuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) yetkilendirdiğini ifade ederek, İYS A.Ş'nin TOBB'un eğitim vakfı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim Vakfı'nın (TOBEV) yüzde 100 bağlı ortaklığı olarak İYS'nin bilişim altyapısının geliştirilmesi ve işletilmesi faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu dile getirdi.

"İYS 1 ARALIK İTİBARIYLA UYGULAMAYA GİRECEK"

Vatandaşın onayı olmadan gönderilen ticari mesajlarda şikayetlerin 500 bini aşması üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından çalışmalara başlandığını anımsatan Tüfekçi, 4 Ocak tarihinde yayımlanan yönetmelikle birlikte hayatımıza giren İYS 1 Aralık itibarıyla uygulamaya gireceğini ve 1 Aralık itibarıyla istenmeyen mesajların son bulacağını söyledi.

ONAYI OLMAYAN ALICILARA GÖNDERİM YAPILMAYACAK

Yeni dönemle birlikte sistem üzerinde onayı bulunmayan vatandaşlara ticari elektronik iletinin gönderilemeyeceğini ifade eden Tüfekçi, "Ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm firmalar kaydolacağı ve sahip olduğu onayları sürekli güncel tutacağı bu sistemle vatandaşlar ticari ileti izinlerine tek noktadan ve kolaylıkla erişebilecek. Mesaj almak istemediklerini kapatırken diğer taraftan dilerse kampanyalarından haberdar olması istediği markalara da onay verebilecek." ifadelerini kullandı.

"İLETİŞİM KANALINDA TERCİHLER BELİRLENECEK"

Tüfekçi, vatandaşların, onaylarını İYS üzerinden iptal edebileceği gibi firmaların gönderim yaptığı iletişim kanalı bazında (mesaj, arama, e-posta) tercihlerini belirleyebileceğine işaret ederek, vatandaşın markadan e-posta bildirimlerini almaya devam ederken mesaj ve arama kanalı için onayını iptal edebileceğini aktardı.

"BAYİLERDE UYMAK ZORUNDA"

Mevzuat gereğince, vatandaş bir markadan onayını kaldırdığında ilgili markayı satan bayilerin de buna uymak durumunda kalacağına dikkati çeken Tüfekçi, onayı olmayan alıcılara gönderim yapılamayacağını söyledi.

VATANDAŞIN KİŞİSEL BİLGİLERİ GÜVENDE OLACAK

Tüfekçi, yeni sistemle birlikte vatandaşların ileti onaylarına ilişkin kayıtların yurt içindeki güvenlikli veri merkezlerinde saklanacağını, sistemin bakanlığın denetimi altında olacağını belirtti. İzin yönetim sisteminin tek elden yönetilmesiyle birlikte bakanlığın denetim ve incelemeyi hızla yapılabileceğine dikkati çeken Tüfekçi, vatandaşların hakları korunurken elektronik ticaretin yasalara uygun yürütülmesine katkı sağlanacağını vurguladı.

"FİRMALARIN GEÇMİŞTE ALDIĞI İZİNLER İÇİN BEYAZ SAYFA AÇILACAK"

Tüfekçi, mevzuat uyarınca ticari elektronik ileti gönderimi yapan firmaların İYS'ye kaydolacağını ve vatandaşlardan geçmişte almış olduğu onayları 01 Aralık'a kadar İYS'ye aktaracağına işaret ederek, "16 Ocak 2021'e kadar vatandaşlar tarafından reddedilmemiş onaylar geçerli kabul edilecek. Böylece firmaların geçmişte almış olduğu tüm izinler için beyaz bir sayfa açılmış olacak." dedi.

"GÜNCEL TUTULACAK"

1 Aralık itibarıyla işletmelerin, vatandaşlardan aldıkları izinleri 3 iş günü içinde İYS'ye bildireceğini dile getiren Tüfekçi, İYS'ye kaydedilmeyen izinlerin geçersiz sayılacağını ve böylece vatandaşların izin yönetimi yapabildiği İYS'nin devamlı olarak güncel tutulacağını söyledi.