Araştırma sonucu şaşırttı! Uzmanlar koronanın en çok bulaştığı yeri açıkladı GALERİNİN DEVAMI
















Hürriyet gazetesi muharriri Abdülkadir Selvi, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca'ya aşıyla ilgili merak edilenleri sordu. Selvi'nin bugünkü köşe yazısı şöyle: 

 

 

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca ile yerli aşı çalışmalarını yapan bilim insanlarımızla görüşmesi ile Bilim Heyeti toplantısı ortasında konuştuk. Yüklü olarak aşı çalışmalarını sordum. Aşı öncelikle iktidara yakın olanlara yapılacak formundaki akla ziyan yorumlara da değinmeden geçemedim. Birinci olarak önlemlerin tesirini gösterip göstermediğini sordum.

Sıhhat Bakanı Koca, “Alınan önlemlerin tesirini bu hafta sonu ve gelecek hafta göstermesini bekliyoruz. Son devirde Ankara ve İstanbul’da düşüşü gördük. Hatay, Adana, Maraş, Samsun, Ordu, Karadeniz bölgesi, Antalya, Akdeniz bölgesinde artış suratı biraz düşmeye başladı. Lakin bariz bir düşüş daha görmüş değiliz” diye cevap verdi.

 

 

YILBAŞINDA NE YAPACAĞIZ

Birinci sefer koronavirüs tedbirleri kapsamında bir yılbaşı geçireceğiz. Sıhhat Bakanı’na, “Yılbaşında nasıl eğleneceğiz” diye sordum. “Bu hastalığın beşerden beşere geçen bir enfeksiyon olduğunu biliyoruz. O nedenle yılbaşında da kapalı ve kalabalık ortamlardan bilhassa kaçınmak gerekiyor. Yılbaşında  dört günlük sokağa çıkma yasağı olacak. Aile içi bulaşlar yüksek olduğu için, bu periyotta aile içi bir ortaya gelmelerin olmaması lazım. Mümkün mertebe çekirdek aileyle bu devri geçirmenin, dört şahıstan daha fazla bir ortaya gelmelerin olmamasını sağlamak son derece değerli olacak” diye karşılık verdi.

OTELLERDEKİ YILBAŞI KUTLAMALARI

Yılbaşında 4 gün kısıtlama nedeniyle otellerde ve tatil merkezlerinde rezervasyonlar daha da ehemmiyet kazandı. Otellerde ve cümbüş merkezlerindeki yılbaşı cümbüşlerini sordum.

Fahrettin Koca, “Yılbaşı yeni bir virüs patlamasına neden olmasın” diye uyardı. Akabinde ekledi: “Otellerde de cümbüş şeklinde rastgele bir tertip olmamalı. Kalabalık bir ortaya gelişlerin olmadığı, dar en fazla iki, üç kişinin bir ortaya geldiği bir durum olmalı. Onun dışında enfeksiyonun, salgının seyri açısından oteller kaynak olabilir; bu türlü bir duruma müsaade verilmemeli.”

AŞIDA BEYİN YAKAN SORULAR

Koronavirüs için umutlar aşıya bağlanmışken, birileri ise aşı üzerinden algı operasyonu yapmaya çalışıyor. Hiç sağa sola sapmadan aşı konusunda akla gelen her şeyi sordum.

SORU: AŞIDA SEÇKİNLER VE HALK AYRIMI OLACAK MI? SORU 1- Pfizer ve BioNTech aşılarının seçkinlere yapılacağı, Çin’den gelecek aşıların olağan halka yapılacağı halinde değerlendirmeler yapılıyor, o denli mi olacak?

YANIT- Ben şunu çok rahat söyleyebilirim, bilim insanlarımız aşıların menşeine bakmadan teknolojisini vatandaşımıza anlattığı sürece, birçok kimse Sinovac ya da inaktif dediğimiz aşıyı yapmayı daha çok tercih edecek.

SORU 2- Yani Çin aşısını.

YANIT- Çin aşısını. Yani inaktif dediğimiz, bizim mukaveleyi imzaladığımız aşıyı. Vatandaşımız teknolojisini ve kısa, orta ve uzun periyot sağlam bir aşı olduğunu öğrendikçe, birçok kimse bilhassa o aşıyı tercih edecektir. Ben dünyada da birçok ülkenin imkan bulabilirlerse inaktif aşıyı daha çok; süreçte önemseyecekleri kanaatindeyim.

VATANDAŞIN SINIFINA NAZARAN AŞI YAPILMAYACAK SORU 3- Seçkinler ve halk diye bir ayrımınız olacak mı?

YANIT- Bu türlü bir ayrım kelam konusu değil, bu türlü bir ayrım asla kelam konusu olamaz. Zira bu aşıyla ilgili Bilim Kurulu’nun belirlediği stratejiyi açıklamış olduk. Onu ayrıntılandıracağız. Vatandaşın riskine nazaran, yaşına nazaran, hastalık durumuna nazaran aşıyı yapacağız. Sınıfına nazaran değil. Bu türlü bir şey asla kelam konusu olmayacak.

İKTİDARA YAKIN OLANLAR

Koca koca beşerler, CHP’ye yakın TV kanallarına çıkıp, ‘aşıların geldiğini ve iktidara yakın insanlara uygulandığını’ tez edebiliyorlar. Sıhhat Bakanı’na bu iddiayı da sordum. “Bunu daha evvel de söylemiştim. Bu türlü bir durum kelam konusu olamaz. İki, bir aşının Türkiye’de uygulanabilmesi için demin de bahsettiğim üzere her gelen partinin 14 günlük minimum Titck ve Halk Sıhhati laboratuvarlarında incelemeden geçmedikçe kullanılması kelam konusu olamaz” dedi.

DETAYLI AÇIKLADI

Sıhhat Bakanı açıklama yaptı lakin benim bakışlarımdan biraz daha detay vermesi gerektiği sonucunu çıkarmış olmalı. “Hangi aşı olursa olsun, eczanede satılabilirliği dahil olmak üzere bu aşıların, hatta bir kere değil parti parti geldiğinde de her gelen partiyi başka ayrı 14 günlük süreçte tetkiklerden geçirdikten sonra uygun ise müsaade vermiş oluyoruz. O tetkiki yapmadan uygulamıyoruz” diye ekledi.

SIHHAT BAKANI BİRİNCİ AŞIYI OLACAK

Sıhhat Bakanı aşı konusunu o denli anlattı ki, “İlk aşıyı siz mi olacaksınız” diye sormadan edemedim.

“Strateji gereği öncelik sıhhat çalışanları olduğu için ben de sıhhat çalışanı olduğum için birinci aşı olanlardan olabilirim” karşılığını verdi.

AŞI NE VAKİT GELECEK?

Bakan Koca, şunları söyledi:

“11 Aralık’tan sonra gelecek demiştim. Aşı şu an depolarda hazır bekliyor. Bununla ilgili onay süreçleri başlamıştı. Çin devleti tarafından onay verilmiş oldu. Birkaç günlük bir prosedür kelam konusu. Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum. Birinci parti 3 milyon. 14 günlük bir incelemeden geçmiş olacak. Muhtemelen ay sonu yahut yılın birinci haftası uygulama başlayabilir.” UMUTLAR AŞIDA

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’ya aşıyı neden çeşitlendirmiyoruz diye sordum. O kadar detaylı bilgiler verdi ki, başlı başına bir yazı konusu. En güzeli ben bir cümleyle özetleyeyim. Aşının çeşitlendirilmesi için birinci andan itibaren harekete geçilmiş. Temaslar devam ediyor. Bir mühlet sonra sonuca ulaşılacak.

Pekala aşı olmadan dünyada koronavirüsten kurtulamayacak mıyız? Umutlar büyük ölçüde aşıya bağlanmış durumda. Sıhhat Bakanı da, “Bir halde ülkelerin hepsinde yaygın aşılanma yapılmadıkça bu salgın, bu enfeksiyon dünyada azalmadıkça, Türkiye’de bitme bahtı olamaz” diyor.

Lakin biz tekrar aşı bulunmamış üzere maske, uzaklık ve temizlikten şaşmayalım.

TAMAM mı?

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ