ABD'nin Washington eyaletinde ölülerin gübreye dönüştürülmesini öngören yasa tasarısı onaylandı. Washington bu yasa ile ölülerin imhasına müsaade veren birinci eyalet oldu. Yakınlarını kaybedenler dilerlerse sevdiklerinin gömüldüğü toprağı bitki yetiştirmek için kullanabilecekler. 

Eyalet meclis üyelerinin geçen ay kabul ettiği tasarı eyaletin Demokrat Valisi Jay Inslee tarafından imzalanarak maddeleşti.
BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye nazaran, bu metot bilhassa cesetleri yakma idaresine kıyasla daha çevreci bir alternatif olarak görülüyor.

Bu tekniğin destekçilerine nazaran, 'insan gübreleme' mezar yeri sorunu yaşanan bölgeler için de pratik bir seçenek olabilir.

Gübreleme süreci sonunda elde edilen toprak, hayatını kaybeden kişinin sevdiklerine teslim ediliyor ve bu toprakta bitki yetiştirilebiliyor.

Sistemin yasalaşması için lobi çalışması yapan ve 'insan gübreleme' hizmeti vermek üzere bir şirket kurmuş olan Katrina Spade, bu sistemin daha sürdürülebilir olduğunu belirtiyor:

"İnsan vücudunun 'yeniden kullanımı' mumyalamaya, gömme ya da yakmaya nazaran daha doğal, inançlı ve sürdürülebilir bir seçenek. Ayrıyeten karbon emisyonu ve arazi kullanımında büyük tasarruf sağlayabilir."

Pekala süreç nasıl işliyor?

Spade'in şirketinin uyguladığı prosedürde cesetler, içi alfalfa (kaba yonca), odun yongası ve saz dolu çelik bir konteynere koyuluyor.

Konteynerin kapağı kapatılarak 30 gün bekleniyor ve ceset bu müddet içinde doğal yollarla çözünerek sonunda "iki el arabasını" dolduracak ölçüde toprağa dönüşüyor. 

Son yıllarda daha çevreci ceset imha yolları giderek popülerleşiyor.

Geçen mart ayında ölen ABD'li aktör Luke Perry'nin de biyolojik olarak çözünebilen bir "mantardan kefenle" gömüldüğü açıklanmıştı.

Mantardan kefenin dizayncısı Jae Rhim Lee, bu formülün cesedin toprakta çözünmesi ya da yakılması sırasında saldığı zehirli unsurların oranını azalttığını söylüyor.

İnsan gübreleme metodu İsveç'te de yasal. İngiltere'de ise cesedin tabutsuz ya da tabiatta çözünebilen tabutlarla gömülmesi üzere "doğal imha" prosedürlerine müsaade veriliyor.

Editör: TUNAHAN ERTAN