Parmak Sıkışınca Nasıl Tedavi Edilir? Hangi Yöntemler Kullanılır?Parmaklar, gün içerisinde en çok kullanılan organlardandır. Parmaklar aracılığıyla gün içerisinde iş yapabilme, yemek yeme gibi daha birçok eylemi de beraberinde gerçekleştirebiliriz. Parmaklarımızı gün içerisinde yoğun bir şekilde kullandığımız için darbeye ve hasara müsait olan bölgelerdir. Parmakların kapı aralığına sıkışması ya da bir eylem sonucunda cisimlerin arasında parmak sıkışması sorunu sıkça karşılaşılan bir problemdir. Parmakların hangi cisim arasında ne kadar süre kaldığı ve bu sürede maruz kaldığıübaskı, sıkışma sonrası ağrının şiddetini de aynı ölçüde etkiler.
Parmak Sıkışınca Nasıl Tedavi Edilir?
Parmağınızın sıkışması ile parmağınızı dik tutmanız, sıkışan bölgeyi sıkıca bastırmanız gerekir. İlk sıkışma anında bu yöntemi uygularsanız ağrınız büyük oranda azalmış olacaktır. İlk müdahale her durum için oldukça önemli olur. İnsan kendi kendinin doktoru olmalıdır. Parmak sıkışmasının ardından parmakta şişlik ve ağrı meydana gelir. Eğer parmakta büyük oranda yaralanma ya da zedelenme meydana gelmedi ise evde uygulanacak olan bazı ilk yardım yöntemleri de bu ağrıyı ve şişliği azaltabilir.
Parmak Sıkışmasına Neler İyi Gelir?
Dolap, kapı, çekmece ve pencere gibi bazı eşyalara parmak sıkışması sıkça karşılaşılan bir problemdir. Bunun sonucunda da parmakta morluk, şişlik ve şiddetli ağrı oluşur. Oluşan morluğun nedeni ise parmağın sıkışması sırasında parmağa aşırı miktarda baskının oluşmasından kaynaklanır.
Parmağa Buz Uygulaması
Parmak sıkışmasının ardından en çok uygulanan yöntemlerden birisi buz uygulamasıdır. Şiş parmak üzerine buz koyulup ağrı hafifletilmeye çalışılır. Bu sayede şişlikte azalma görülür. Fakat parmak üzerine direkt olarak buz konulmaması gerekir. Direkt olarak deri ve buzun temasa girmesi kılcal damarlara zarar verebileceği için bir havlu ya da bez yardımı ile buz tedavisi uygulamak daha sağlıklıdır.üHavlu ya da beze sarılmış buzun, bir süre incinmiş olan parmağın üzerinde bekletilmesi gerekir. Ara sıra buzun parmaktan çekilerek biraz beklenmesi gerekir. Aynı işlemi belli aralıklarla parmağa uygulamanız hissettiğiniz ağrıyı azaltacaktır.
Parmak ucu yaralanmalarında kemik ucu kırıkları çok sık rastlanır. Kapalı küçük kemik ucu kırıkları sadece alttan konan atelleme ile tedavi edilebilir. Eğer kırık beraberinde tırnak yatağı hasarlanması var ise kemik fiksasyonu gerekebilir. Kırıklar çok küçük ise mevcut kırık parçalar daha sonra ağrı oluşturmaması için çıkartılabilir. Kırıklar stabiliteyi etkileyen tarzda gövde kırıkları ise tel ile fiksayonu uygundur.
Parmağa Bandaj Tedavisi
Parmak sıkışması durumunda buz uygulaması yönteminin ardından bandaj tedavisi de uygulanabilecek bir yöntemdir. Elastik bir bandaj ile incinen parmağın üzeri sarılır. Bandajın kan akışına zarar verecek derecede sıkı sarılmaması gerekir. Eğer uyguladığınız bandaj çok sıkıysa ve bu da sizi rahatsız ediyorsa, bandajı muhakkak biraz gevşetin.
En etkili yöntem olan buzun incinmiş olan bölgeye direkt uygulanması, ağrınızın dinmesini ve şişliğin azalmasını sağlayacaktır. Ancak buz ve bandaj yöntemine rağmen parmağınızdaki ağrı ve şişlik devam ediyorsa, en kısa sürede mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekecektir. Bu durum tıbbi bir çözümügerektirebilir.
Parmak Sıkışması Sonrası
El ya da ayak parmaklarımız hayatımız boyunca mutlaka bir yere sıkışır. Mutlaka bir yara, bere alırız. En çok ta el parmaklarımızdan yaralanırız. Parmak uçlarımızda sinir uçları olduğu için bir yere sıkışması sonrasında canımız çok yanar. Parmak uçlarımız tehlikelere karşı tırnaklarımız tarafından korunmaktadır. Öyle bile olsa; kesilme, sıkışma yanma gibi birçok risklerle karşılaşılmaktadır. Hatta parmak kemiklerimiz ince olduğu için kopma riski de vardır.
Özellikle parmağımızın araç kapısına sıkışması durumunda daha çok canımız yanar. Çocukları bu gibi kazalardan korumak çok önemlidir. Çocukların parmakları hassas olduğu içinüparmak sıkışması sonrasıüzor bir süreçtir. Yetişkin olsun, çocuk olsun; parmak sıkışmasından sonra morarma söz konusu olduğunda bir doktorun görmesi gerekmektedir.
- Buz. Buz tedavisi bilinen en klasik olan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Buz paketi ile birlikte parmağın incinen yerine uygulayabilirsiniz. ...
- ParmaküEgzersizleri. Bir takım yapılanüparmaküegzersizleri de yineüparmaküincinmesine karşı oldukça etkilidir.
- Zeytinyağı iyi gelmektedir
Parmak Sıkışması Sonrası Yapılacaklar
Kapı, pencere gibi yerlere sıkışarak yaralanan parmaklarımız için en etkili yöntem, buz koyarak şişmeyi engeller. Kılcal damarlar basınç altında kalarak çıkan kan deri altına oturur ve morarma başlar. Soğuk kompres ilk başta iyi gelir fakat bir hekimin görmesinde fayda vardır. Parmaklarımızın darbe görmesi çok karşılaşılan bir durum olduğu için kalıcı sakatlıklarda söz konusudur.
Kopma durumunda geç kalınmamışsa kopan parça mikro cerrahi yöntemiyle geri dikilir.üParmak sıkışması sonrasıüezilme söz konusu ise, parmağa atel takılarak hareket etmesi önlenir.ü Atel, en az 15 gün gibi bir süre parmakta kalarak darbelere karşı parmağı korur. Ağrı kesici pomatlar ve antibiyotik ile iyileşme sağlanır.
Parmak Ucu Yaralanmaları ve Kopmaları
Parmak ucu, elimizin hemen hemen bütün fonksiyonlarının yapılması için kullanılmakta olan ve dış etkenlerle karşılaşılan kısım olarak bilinir. Parmak uçlarında duyusal uyarıları toplayan sinir uçları bulunur. Tırnak, parmak ucunun üst kısmından gelen travmalara karşı belli bir koruyucu tabaka oluşturur. Parmak ucundaki duyusal verileri toplama işlemleri ve fonksiyonların travma sonrasında tekrardan eski haline dönmesi oldukça zor bir olaydır. Parmak ucu, en çok ezilme, sıkışma gibi olaylara maruz kalan organdır. Parmak kopmalarında parmak uçları en çok zarar gören kısımdır. Kesici aletlerin dikkatsiz kullanılması, sıkışmalar, çarpmalar vb. olaylar sonucunda yaralanmalar meydana gelir. Parmağa alınan travma tipini bilmek, tedavi seçeneğinin belirlenmesi için oldukça önemlidir. Mutlaka böyle bir durumda muayene yapılması gerekir. Parmak ucu ve tırnak altında meydana gelen yaralanmalar kolayca atlatılabilen yaralanmalardır. Parmak ucu hareketlerinin saptanması ve değerlendirilmesi gerekir.
Parmak ucu kopmaları yaşanan olaylarda, kopan parça kesinlikle hasta ile beraber hastaneye götürülmelidir. Mikro cerrahi olarak tekrar yerine dikilemeyecek durumda olsa bile bu parçalar greft şeklinde tekrardan kullanılabilir. Özellikle de 5 yaşın altındaki çocukların parmak uçlarında damar onarımı yapılamasa bile onun yerine greft şeklinde dikmek çocukların daha hızlı iyileşmesini sağlayacağı için başarılı bir işlem olarak değerlendirilir.
Baş Parmak Sıkışması
El bileği ve ön kolun baş parmak köküne yayılan ağrı ve şişlikle kendini gösteren bir tendon ve tendon kılıfı iltihabıdır. Baş parmağı hareket ettiren, onu diğer parmaklardan uzaklaştıran (abduktor pollisis longus) ve geriye doğru büken (ekstansör pollisis brevis) tendonlarımız el bileğinde başparmağın tabanına yakın bölgede bir tünelin altından geçerler. Bu tünelde meydana gelen kalınlaşma ve sertliklerle, tendonların kılıflarında meydana gelen şişlikler başparmak hareketleri sırasında tendonların tünel altından kayarak hareket etmelerini zorlaştırır. Ağrı ve el bileğinde hassasiyet ile karşımıza çıkan bu tablo, ilk defa tarif eden İsviçreli cerrahın adıyla( Fritz de Quervain) anılır.
Nedenleri Nelerdir ?
Kavrama, sıkıştırma, sıkma, burkma, daktilo yazma gibi tekrarlayan aktiviteler, bu iki kasa ait tendonun geçtikleri kanalda sıkışmasına sebep olurlar. Bu hareketler tendon ve tendon kılıflarında yıpranma, yozlaşma, ve inflamasyona yol açarlar. Tendon çevresindeki sinovial dokuda iltihaplanma ve buna bağlı olarak şişlik oluşur. Böylelikle tendonun kılıfı içinde kayması ve hareket etmesi zorlaşır.
Romatoid artrit ve gut gibi bazı iltihaplı romatizmaların başlangıcında veya seyri esnasında da benzer belirtiler oluşabilir. Özellikle yeni annelerde bebeklerini taşırken elin aldığı pozisyon; hamilelik ve emzirme dönemindeki hormonal dalgalanmaların etkileri bu durumun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Geçirilmiş el bileği kırıkları, travmalar, alışık olunmayan kilolarla yapılan ağırlık egzersizleri sonrasında da de Quervain tenosinovitine rastlanabilir.
Klinik Bulgulari Nedir ?
El bileğinin başparmak tarafında görülen ağrı en tipik belirtidir. Ağrı çoğunlukla aşağıda başparmağa, yukarıda ön kola doğru yayılım gösterir. Başparmağın da kullanıldığı güçlü kavrama ve el bileğini döndürme hareketlerinde ağrı artar. El bileğinin ağrı olan bölgesinde şişlik de görülebilir.
Nasıl Teşhis Edilir ?
Finkelstein denilen özel bir test ile başparmak diğer parmakların altına kapatılır. Bilek başparmak tarafına açılandırılarak ağrı provoke edilir. Ağrı tanı için tipiktir.
Nasıl Tedavi Edilir ?
Başlangıç döneminde başparmağın ağrılı hareketlerini devre dışı bırakan splintler kullanarak eli istirahat ettirmek çok önemlidir. Yine bu dönemde nonsteroid antiinflamatuar ağrı kesicilerle destek olunarak tünelin ve tendon kılıflarının şişlikleri azaltılmaya çalışılır. Belirtiler geçmiyor veya şiddetleniyorsa cerrahi olarak tendonları sıkıştıran tünelin açılması gerekir. Tüm kol veya sadece el bileğine lokal anestezi yaparak bu ameliyat gerçekleştirilebilir.
Parmak Sıkışınca Nasıl Tedavi Edilir, Hangi Yöntemler Kullanılır, Baş Parmak Sıkışması, Parmak Sıkışmasına Neler İyi Gelir, Parmak Sıkışınca Ne Yapılır? Hangi Tedavi Yöntemleri Etkilidir?