Özel Eğitim Öğretmenliği, herhangi bir zihinsel, duygusal ya da fiziksel engeli olan bireylerin eğitim hayatlarına kesintisiz devam edebilmeleri için kalifiye hale gelmiş öğretmenlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir. Peki Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları ne iş yapar?
Özel Eğitim Öğretmenleri, alışılagelmiş öğretmenlik tekniklerinin yetersiz kaldığı noktalarda almış oldukları eğitimleri ışığında ihtiyaç duyan öğrencilere uygulayarak onların öğrenimlerinde fayda sağlarlar.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Özel Eğitim Öğretmenliği, üniversitelerde Eğitim Fakültesi bünyesinde eğitimi verilmekte olan ve yalnızca Sözel puan türüne göre öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversite eğitimi süresince bu konuya yoğunlaşmayı amaçlayarak tercih listelerinde yer veren aday öğrenciler;
- Eğitim Psikolojisi,
- Zihin Yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu,
- Özel Eğitim,
- Öğrenme Güçlüğü ve Özel Yetenek,
- İşitme ve Görme Yetersizliği,
- Erken Çocuklukta Özel Eğitim,
- Uygulamalı Davranış Analizi,
- Özel Eğitimde Teknoloji Destekli Öğretim,
- Braille Okuma ve Yazma,
- Özel Eğitimde Sanatsal Beceriler,
- Özel Eğitimde Sosyal Uyum Becerilerinin Geliştirilmesi
Başta olmak üzere birçok bölüm dersinden 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Bu süre zarfında derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler “Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır.
Özel Eğitim Öğretmenliği Mezunu Ne İş Yapar?
Özel Eğitim Öğretmenleri, ihtiyaç sahibi vatandaşlara eğitim vererek onlara zihinsel, duygusal ya da fiziksel eksikliklerini hissettirmeden eğitim verebilmektir.
Özel Eğitim Öğretmenliği Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bölüm mezunları için gerek özel, gerekse kamuya ait kurum ve kuruluşlar kariyer fırsatı tanımaktadır.
Özel Eğitim Öğretmenleri;
- Özel Eğitim Merkezlerinde;
- Okullarda,
- Hastanelerde
Çalışma fırsatı bulabilirler. Söz konusu devlet kurumlarında istihdam elde edebilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır. Tüm bunların dışında kişisel eğitim danışmanlığı da yapabilecekleri işler arasındadır.
Rehabilitasyon Merkezleri
Türkiye’de kayıtlı 1500 civarında Özel Eğitim Okulu bulunur. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlardır. Ders programları MEB tarafından belirlenen bu okullara atamalar KPSS ile puan üstünlüğüne göre yapılır. Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları bu okullarda öğretmen ve yönetici olarak çalışır. Ayrıca özel teşebbüsle açılmış rehabilitasyon merkezlerinde Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları öğretmen olarak çalışabilir. Belirlenen yaş grupları ve öğrencinin engel durumuna göre Özel Eğitim Öğretmenleri özel sınıflarda ders yapar. Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları rehabilitasyon merkezlerinde çalışır.
Rehberlik Merkezleri Araştırma (RAM)
Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları rehberlik araştırma merkezlerinde öğretmen olarak bulunurlar. Her ilde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde görev yapan Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları bulundukları ilin özel eğitim rehberlik planını hazırlar ve kurumlarca uygulanmasını sağlar.
Özel Eğitim Sınıfları
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel alt sınıflarda Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları öğretmen olarak çalışır. İlkokullarda ve ortaokullarda bulunan özel eğitim sınıflarında Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları öğretmen olarak görev yaparlar. Bu kurumlarda çalışabilmek için KPSS ile atanmış olmak gerekir.
Sosyal Hizmetler Kurumu
Sosyal hizmetler bünyesinde bakıma muhtaç çocuklar içinde özel eğitim ihtiyacı olanların barınma, okuma gibi sosyal haklarının sağlanmasında organizatör görevini Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları üstlenir. Sosyal hizmetlerin ilgili birimlerinde Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları öğretmen olarak memur kadrosunda çalışırlar.
Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda ve kreşlerde de çalışabilir. Bunun yanında 4 yıllık öğretmenlik eğitimlerini tamamlayan Özel Eğitim Öğretmenliği mezunları yüksek lisans eğitimlerini tamamlamaları halinde üniversitelerin akademik kadrolarında öğretim görevlisi olarak çalışabilirler.