Murat Göğebakan'ın ilk yılları

9 Ekim 1968 tarihindeüAdana’da doğdu. Anne ve babasıüAlmanya'da çalışmakta olduğundan 7 yaşına kadar Adana-Almanya arasında yaşadı. İlk, orta ve lise öğrenimini Adana'da tamamladı. Ardından 1986 yılındaüHacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdi. Tamamladığı üniversite eğitiminden sonra daüÇukurova Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak yer aldı. Bu yıllarda dergah eğitimi aldı, gitar dersleri verdi ve bar çalışmaları yaptı. 1995 yılına kadar Adana’da yaşadı.

1995 yılında, hayallerini gerçekleştirmek ve bir albüm çıkarmak içinüİstanbul'a geldi. Yaşadığı her türlü zorluğa rağmen 1996 yılında "Ben Sana Aşık Oldum" isimli albümünü çıkardı ve bu albümü ile büyük bir çıkış yaptı. Kral TV Video Müzik Ödülleri töreninde "Yılın Şarkısı" "En İyi Söz" "En İyi Beste" "En İyi Rock" ve "En İyi Çıkış Yapan" kategorilerinde aday gösterildi. "En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı" ödülünü aldı.

Sindoma Müzik şirketinin kurulmasının ardından, bu şirketten "Sen Rahatına Bak", "Tek Suçum Seni Sevmekmiş" ve "Merhaba" ismli albümlerini çıkardı. 2000 yılındaüSema Bekmezüile evlenen Göğebakan, 2002 yılında çıkardığı "Ayyüzlüm" isimli albümüyle MÜYAP'ın "En Çok Satan Albüm Ödülleri"ne layık görüldü. Daha sonra çıkardığı "Yaralı" ve "Sana Olan Aşkım Şahit" isimli albümleriyle başarısını devam ettiren sanatçı, bu süre içerisinde "Hasan'dan Olma Hatice'den Doğma Murat Göğebakan" isimli bir de kitap çıkardı.

Kariyeri

1995 yılındaüİstanbul'a gelen Murat Göğebakan, 90'lı yılların en önemli müzik adamlarından birisi olanüHilmi Topaloğlu'nun sahibi olduğuüPrestij Müzik'ten albüm teklifi aldı. Bu şirketten 1997 yılındaüBen Sana Aşık Oldumüisimli albümünü çıkardı ve bu albümü ile büyük bir çıkış yaptı. Klip çektiğiüBen Sana Aşık OldumKara GözlümÖyle ki Hasretimsinügibi şarkıları yurt genelinde çok sevildi. Murat Göğebakan,üKral TVütarafından düzenlenenüKral TV Video Müzik Ödülleriütöreninde "Yılın Şarkısı", "En İyi Söz", "En iyi beste", "En İyi Rock" ve "En İyi Çıkış Yapan" kategorilerinde aday gösterildi.üEn İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçıüödülünü aldı.

Hilmi Topaloğluüve ortaklarıyla yaşadığı problemler yüzünden Prestij Müzik'ten ayrılan şarkıcı, 1998 yılında Sindoma Müzik'e transfer oldu. Dönemin birçok popüler şarkıcısını da bünyesinde bulunduran bu şirkettenüSen Rahatına BakTek Suçum Seni SevmekmişüveüMerhabaüisimli albümlerini çıkardı.üKara SevdaUnutur muyum SeniMalabadi KöprüsüGöçAnlasanaMerhabaYeminin mi Varüşarkılarına çektiği klipler, dönemin önemli çalışmaları arasında yer aldı.

Sanatçı, kariyerinin en parlak dönemini ise 2002 sonrasında yaşadı. 2002 yılında,üAli Özbir'in sahip olduğu Özbir Müzik Yapım'dan çıkardığıüAyyüzlümüisimli albümüyle büyük beğeni toplayan Murat Göğebakan,üMÜYAP'ın "En Çok Satan Albüm" ödülüne layık görüldü. Yurdun hemen hemen her yerinde konserler verdi.üBora Ayanoğlu'nun efsanevi eseri "Yunus"un üzerineüÖmer Faruk Güney' in yazdığı sözlerle meydana getirilenüAyyüzlümüisimli şarkı ve bu şarkının yer aldığı albüm, Murat Göğebakan'ın kariyerinin en önemli çalışmalarından biri oldu. Yine aynı albümde yer alanüVazgeçilmiyorüveüNamus Belasıüisimli eserler büyük beğeni topladı.

Ardından çıkardığıüYaralıSana Olan Aşkım ŞahitüveüSevgiliyeüisimli albümleriyle başarısını devam ettiren sanatçı, bu süre içerisindeüHasan'dan Olma Hatice'den Doğma Murat Göğebakanüisimli bir de kitap çıkardı. 2010 yılında kan kanserine yakalanan Göğebakan, tedavisi bittikten sonraüAşıklar Yoluüadlı albümü yayımladı. 2012 yılının Mart ayında çıkardığıüAşkın Gözyaşlarıüadlı albümün ilk klibini "Vurgunum", ikinci klibini ise "Unutulan" adlı parçalara çekti.

Müzik kariyeri boyuncaüAhmet Koç, Ali Koç,üTuncer Tunceli,üGrup Çağrışa,üNazmi Sunal, Gece Yolcuları,üEmrah Demiralp,üAli Demirel,üÖmer Faruk Güney,üYıldıray Gürgenügibi önemli müzik adamlarıyla çalışan Murat Göğebakan;üCem Karaca,üBarış Manço,üBora Ayanoğlu,üZülfü Livaneli,üÜnol Büyükgönenç,üCengiz Kurtoğlu,üSinan ÖzenüveüFerdi Tayfurügibi önemli isimlerin eserlerini de albümlerinde yorumlama fırsatı buldu. 1999 yılındaüCansu Koç'la "Kendim Ettim Kendim Buldum", 2004 yılındaüEmir Şaşmaz'la "Gideceksen", yine 2004 yılında "Aynı Mahallenin Çocukları" (Yaşar,üHaluk Levent,üFeridun Düzağaç,üKurtuluş Türkgüven) ile "Akdeniz Akşamları", 2007 yılındaüZeliha Sunalüile "Kara Gözlüm", 2010 yılında iseüÖrge Volkan'la "Karagül" isimli şarkılarda düet yaptı. Kendi albümleri dışında Sindomax, Aynı Mahallenin Çocukları, Geçmişten Geleceğe Yunus Emre ve Bahar gibi projelerde yer aldı.

Sevenleri ona 'Ağabey' diye hitap etmektedir. Murat Göğebakan kendisine "Sevgi Adamı" lakabını takmıştır ve öyle tanınır. Son olaraküRecep Tayyip Erdoğanüiçin bestelediği "Uzun Adam" şarkısıyla gündeme gelmiştir. Şarkı, Recep Tayyip Erdoğan tarafındanü2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimükampanyasında da kullanılmıştır.

Özel hayatı

Murat Göğebakan'ın ilk evliliğinden Bülent isminde bir çocuğu vardır. 1994 yılında ilk eşinden ayrılan Göğebakan, 2000 yılındaüSema Bekmez'le evlenmiştir. Yaklaşık on yıl süren bu evlilik ise 2010 yılında son bulmuştur.

Ölümü

Uzun süre kanser (lösemi) tedavisi gören Göğebakan; 24 Temmuz 2014 tarihinde rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanedeü31 Temmuz 2014 tarihinde vefat etmiştir.üGöğebakan'ın cenazesiüFatih Camii'nde kılınan namazdan sonraüAdana'nınüSarıçamüilçesindeki Buruk Mezarlığı'na defnedildi.

Editör: TUNAHAN ERTAN