meritking meritking giriş kingroyal madridbet madridbet giriş

Miyom Nedir? Rahim Fibroidleri 10 Belirtisi ve Tedavisi

Miyom (rahim fibroidleri), rahminizin içinde ve üzerinde büyüyebilen yaygın bir kanserli olmayan tümör türüdür. Tüm miyomlar belirtilere neden …

Yayınlama: 15.11.2020
10
A+
A-

Miyom (rahim fibroidleri), rahminizin içinde ve üzerinde büyüyebilen yaygın bir kanserli olmayan tümör türüdür. Tüm miyomlar belirtilere neden olmaz, ancak miyom belirtileri arasında ağır adet kanaması, sırt ağrısı, sık idrara çıkma ve seks sırasında ağrı olabilir. Küçük myomlar genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar, ancak daha büyük fibroidler ilaç veya ameliyatla tedavi edilebilir.

Miyomlar veya rahim fibroidleri, rahim duvarının içinde oluşan büyüme veya iyi huylu tümörlerdir. 50 yaşın üzerindeki kadınların yüzde yetmiş ila 80’i miyom hastası olacaktır. Yalnızca yüzde 20 ila 30’unda miyom semptomları olacaktır. Miyomlar ergenlikten önce kızlarda ve menopozdan sonra kadınlarda nadiren büyür. Önceden var olan miyomlar büyümeyi durdurur ve hatta menopozdan sonra kadınlarda küçülebilir.

Miyomlar çoğunlukla herhangi bir soruna neden olmaz, ancak bazen kısırlık, düşük ve erken doğum ile ilişkilendirilirler. Diğer sorunlar ağır, uzun ve ağrılı dönemleri içerebilir. Tedavi miyomların büyüklüğüne, sayısına ve konumuna bağlıdır, ancak ilaç tedavisi, lokal anestezi altında yapılan prosedürler, ultrason prosedürleri ve ameliyatı içerebilir. Miyomlar nadiren kanserlidir. Dilerseniz Miyomlu Hatunlar Kulübü göz atabilirsiniz.

Yazı İçeriği

  • Miyom (Rahim Fibroidleri) Nedir?
    • Miyom Kimler Risk Altındadır?
    • Miyomlar Nerede Büyür?
    • Miyom Çeşitleri Nelerdir?
      • Submukozal Miyomlar
      • İntramural Miyomlar
      • Subseröz Miyomlar
      • Pediküllü Miyomlar
    • Miyomlar kanser midir?
  • Miyomların Belirtileri Nelerdir?
    • Rahim fibroid ağrısı nasıl hissedilir?
    • Miyomlar Zamanla Değişebilir Mi?
    • Miyomum Varsa Hamile Kalabilir Miyim?
    • Miyomlar Anemiye Neden Olabilir Mi?
    • Rahim Miyomları Nasıl Teşhis Edilir?
  • Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?
    • Miyom Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri
      • Doğum kontrol hapı miyom tedavisi
    • Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
      • Ameliyatla çıkarılmadan önce miyomların ne kadar büyük olması gerekir?
      • Myomektomi Çeşitleri Nelerdir?
    • Miyom tedavisiyle ilgili herhangi bir risk var mı?
    • Miyom önlenebilir mi?
    • Miyomlar kendiliğinden kaybolur mu?

Miyom (Rahim Fibroidleri) Nedir?

Rahim fibroidleri (leiomyom olarak da adlandırılır) rahim duvarından kas ve bağ dokusundan oluşan büyümelerdir. Bu büyümeler genellikle kanserli değildir (iyi huylu). Kişisel rahim pelvisindeki bir ters armut şeklinde bir organdır. Normal boyut, uterusunuzun limona benzer boyutudur. Aynı zamanda rahim olarak da adlandırılır ve bir bebeğin hamilelik sırasında büyüdüğü ve geliştiği yerdir.

miyom

Myomlar tek bir nodül (tek büyüme) veya bir küme halinde büyüyebilir. Miyom kümelerinin boyutları 1 mm’den 20 cm’den (8 inç) fazla veya daha büyük olabilir. Karşılaştırma için bir karpuz kadar büyük olabilirler. Bu büyümeler rahim duvarında, organın ana boşluğunda ve hatta dış yüzeyinde gelişebilir.

Miyomlar uterusunuzun içinde ve üzerinde boyut, sayı ve konuma göre değişiklik gösterebilir. Rahim fibroidleri ile çeşitli semptomlar yaşayabilirsiniz ve bunlar fibroidli başka bir kadının yaşayacağı semptomların aynısı olmayabilir. Miyomların ne kadar benzersiz olabileceği nedeniyle, tedavi planınız bireysel durumunuza bağlı olacaktır.

Miyom Kimler Risk Altındadır?

Miyom geliştirme şansınızda rol oynayabilecek birkaç risk faktörü vardır. Bunlar şunları içerebilir:

  • Obezite ve daha yüksek vücut ağırlığı (kişi, sağlıklı vücut ağırlığının% 20’sinden fazlaysa obez kabul edilir).
  • Ailede miyom geçmişi.
  • Çocuk sahibi olmamak.
  • Menstrüasyonun erken başlangıcı (adetinizin genç yaşta olması).
  • Menopoz için geç yaş.
rahim fibroidleri urları tümörleri

Miyomlar Nerede Büyür?

Miyomların büyüyebileceği rahminizin hem içinde hem de dışında birkaç yer vardır. Miyomlarınızın yeri ve boyutu tedaviniz için önemlidir. Miyomlarınızın nerede büyüdüğünü, ne kadar büyük olduklarını ve kaç tanesine sahip olduğunuzu, hangi tür tedavinin sizin için en iyi sonucu vereceğini veya hatta tedavinin gerekli olup olmadığını belirleyecektir.

Miyom Çeşitleri Nelerdir?

Myomlarınızın rahim içinde ve üzerinde bulunduğu yerlere verilen farklı isimler vardır. Bu isimler sadece fibroidin nerede olduğunu değil, nasıl bağlandığını da açıklar.

miyom çeşitleri fibroid

Rahim fibroidlerine sahip olabileceğiniz belirli yerler şunları içerir:

Submukozal Miyomlar

Bu durumda fibroidler, hamilelik sırasında bebeğin büyüdüğü rahim boşluğu (boşluk) içinde büyür. Rahmin ortasındaki boş alana uzanan büyümeleri düşünün.

İntramural Miyomlar

Bu fibroidler rahim duvarının içine gömülüdür. Rahmin yan taraflarını bir evin duvarları gibi hayal edin. Miyomlar bu kas duvarının içinde büyüyor.

Subseröz Miyomlar

Bu sefer rahmin dışında yer alan bu myomlar rahim dış duvarına yakından bağlanır.

Pediküllü Miyomlar

En az görülen tip olan bu fibroidler aynı zamanda rahmin dışında da bulunur. Ancak pedinküllü fibroidler ince bir sapla rahme bağlanır. Genellikle mantar benzeri olarak tanımlanırlar çünkü bir sapları ve daha sonra çok daha geniş bir tepeleri vardır.

Miyomlar kanser midir?

Bir miyomun onu kanserli veya kötü huylu bir tümöre dönüştüren değişikliklerden geçmesi son derece nadirdir. Aslında, fibroidli 350 kadından biri malign tümör (kötü huylu) geliştirecektir.

miyom kanseri belirtileri

Nadir görülen fibroidle ilişkili kanserleri tespit etmede % 100 öngörülebilir bir test yok. Bununla birlikte, rahim fibroidlerinin veya menopoz sırasında büyüyen fibroidlerin hızlı büyümesi olan kişiler hemen değerlendirilmelidir.

Miyomların Belirtileri Nelerdir?

Çoğu miyom herhangi bir belirti vermez ve sağlık uzmanınızın düzenli gözlemi dışında tedavi gerektirmez. Bunlar tipik olarak küçük fibroidlerdir. Semptomlar yaşamadığınızda buna asemptomatik fibroid denir.

miyom belirtileri nelerdir

Daha büyük miyomlar, aşağıdakiler dahil çeşitli semptomlar yaşamanıza neden olabilir:

  1. Adet döneminiz sırasında aşırı veya ağrılı kanama (Menoraji).
  2. Adet dönemleriniz arasında kanama.
  3. Karnınızın alt kısmında şişkinlik.
  4. Sık idrara çıkma (miyom, mesanenize baskı uyguladığında meydana gelebilir).
  5. Seks sırasında ağrı.
  6. Bel ağrısı.
  7. Kabızlık.
  8. Kronik vajinal akıntı.
  9. İdrar yapamama veya mesanenizi tamamen boşaltamama.
  10. Karın şişkinliğini (genişleme) artırarak karnınızın hamile görünmesine neden olur.

Menopozdan geçtikten sonra miyom belirtileri genellikle stabilize olur veya vücudunuzdaki hormon seviyeleri düştüğü için kaybolur.

Rahim fibroid ağrısı nasıl hissedilir?

Miyomunuz varsa yaşayabileceğiniz çeşitli duygular vardır. Miyomunuz küçükse, hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz ve orada olduklarını bile fark etmeyebilirsiniz. Bununla birlikte, daha büyük miyomlar için, durumla ilgili rahatsızlıklar ve hatta ağrılar yaşayabilirsiniz. Miyomlar sırt ağrısı, şiddetli adet krampları, karnınızda keskin bıçak ağrıları ve hatta seks sırasında ağrı hissetmenize neden olabilir.

  Uyuyan sevgiliye uzun anlamlı mesajlar

Miyomlar Zamanla Değişebilir Mi?

Myomlar aslında zamanla küçülebilir veya büyüyebilir. Uzun bir süre boyunca aniden veya sürekli olarak boyut değiştirebilirler. Bu, çeşitli nedenlerle olabilir, ancak çoğu durumda miyom boyutundaki bu değişiklik vücudunuzdaki hormon miktarıyla bağlantılıdır. Vücudunuzda yüksek düzeyde hormon olduğunda, miyomlar büyüyebilir. Bu, hamilelik sırasında olduğu gibi hayatınızın birkaç belirli zamanında olabilir.

Vücudunuz, bebeğinizin büyümesini desteklemek için hamilelik sırasında yüksek düzeyde hormon salgılar. Bu hormon dalgalanması aynı zamanda miyomun büyümesine neden olur. Hamilelikten önce miyomunuz olduğunu biliyorsanız, sağlık uzmanınızla görüşün. Miyomun hamilelik boyunca nasıl büyüdüğünü görmek için izlenmeniz gerekebilir.

Hormon seviyeleriniz düştüğünde miyomlar da küçülebilir. Bu menopozdan sonra yaygındır. Bir kadın menopozdan geçtiğinde vücudundaki hormon miktarı çok daha düşüktür. Bu, miyomların küçülmesine neden olabilir. Çoğunlukla belirtileriniz menopozdan sonra da iyileşebilir.

Miyomum Varsa Hamile Kalabilir Miyim?

Evet, rahim miyomunuz varsa hamile kalabilirsiniz. Hamile kaldığınızda miyomunuz olduğunu zaten biliyorsanız, sağlık uzmanınız miyomlar için bir izleme planı geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır. Gebelik sırasında vücudunuz yüksek düzeyde hormon salgılar. Bu hormonlar bebeğinizin büyümesini destekler. Bununla birlikte, miyomlarınızın büyümesine de neden olabilirler.

Miyomlar Hamilelik

Büyük miyomlar, bebeğinizin doğru fetal pozisyona geçmesini engelleyerek, makat doğum veya fetal başın yanlış yerleştirilmesi riskinizi artırabilir. Çok nadir durumlarda, erken doğum veya sezaryen doğum riskiniz daha yüksek olabilir. Bazı durumlarda miyomlar kısırlığa katkıda bulunabilir. Kısırlığın kesin nedenini belirlemek zor olabilir, ancak bazı kadınlar miyom tedavisi gördükten sonra hamile kalabilirler. Bir önceki konumuz Miyom kısırlık sebebi midir? konusuna göz atabilirsiniz.

Miyomlar Anemiye Neden Olabilir Mi?

Anemi, vücudunuzda organlarınıza oksijen taşımak için yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkan bir durumdur. Kendinizi yorgun ve zayıf hissetmenize neden olabilir. Bazı kadınlar buz, nişasta veya kir için yoğun istek geliştirebilir. Buna pika denir ve anemi ile ilişkilidir. Sık veya çok ağır adet gören kadınlarda anemi olabilir.

Miyomlar adet dönemlerinizin çok ağır olmasına veya adetler arasında kanamanıza bile neden olabilir. Ağızdan alınan demir hapları gibi bazı tedaviler veya önemli ölçüde anemikseniz, demir infüzyonu (IV yoluyla) aneminizi iyileştirebilir. Miyomunuz varken anemi belirtileri yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun. (Bu hastalığın belirtisi “kahve telvesi yeme” isteği!)

Rahim Miyomları Nasıl Teşhis Edilir?

Çoğu durumda, miyomlar ilk olarak kadın sağlığı kurumlarında düzenli bir muayene sırasında keşfedilir. Pelvik muayene sırasında hissedilebilirler ve jinekolojik muayene sırasında veya doğum öncesi bakım sırasında bulunabilirler. Çoğu zaman, ağır kanama ve diğer ilgili semptomlarla ilgili tanımınız, sağlık uzmanınızı miyomları teşhisinin bir parçası olarak görmesi konusunda uyarabilir.

Miyomları doğrulamak ve boyutlarını ve yerlerini belirlemek için yapılabilecek birkaç test vardır. Bu testler şunları içerebilir:

  • Ultrasonografi : Bu invaziv olmayan görüntüleme testi, ses dalgaları ile iç organlarınızın bir resmini oluşturur. Uterusun büyüklüğüne bağlı olarak ultrason transvajinal veya transabdominal yolla yapılabilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) : Bu test, mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanarak iç organlarınızın ayrıntılı görüntülerini oluşturur.
  • Bilgisayarlı tomografi (CT) : Bir CT taraması, iç organlarınızın çeşitli açılardan ayrıntılı bir görüntüsünü oluşturmak için X-ışını görüntülerini kullanır.
  • Histeroskopi : Histeroskopi sırasında, sağlayıcınız rahim içindeki miyomlara bakmak için skop adı verilen bir cihaz (ucunda bir kamera bulunan ince, esnek bir tüp) kullanacaktır. Kapsam vajinanızdan ve rahim ağzınızdan geçirilir ve ardından rahminize taşınır.
  • Histerosalpingografi (HSG) : Önce kontrast maddenin enjekte edildiği ve ardından rahim röntgenlerinin alındığı ayrıntılı bir röntgen filmidir. Bu, daha çok kısırlık değerlendirmesi de geçiren kadınlarda kullanılır. Rahim filmi (HSG) tecrübesini yaşayanların paylaşım alanı…
  • Sonohisterografi : Bu görüntüleme testinde küçük bir kateter transvajinal olarak yerleştirilir ve kateter yoluyla rahim boşluğuna salin enjekte edilir. Bu ekstra sıvı, rahminizin standart bir ultrasonda göreceğinizden daha net bir görüntüsünü oluşturmanıza yardımcı olur.
  • Laparoskopi : Bu test sırasında doktorunuz karnınızın alt kısmında küçük bir kesi (kesi) yapacaktır. İç organlarınıza yakından bakmak için ucunda kamera bulunan ince ve esnek bir tüp yerleştirilecektir.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyomların tedavisi, miyomların boyutuna, sayısına ve konumuna ve hangi semptomlara neden olduklarına bağlı olarak değişebilir. Miyomlarınızdan herhangi bir belirti yaşamıyorsanız, tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Küçük myomlar genellikle yalnız bırakılabilir.

miyom tedavisi

Bazı kadınlar hiçbir zaman herhangi bir semptom yaşamaz veya miyomlarla ilgili herhangi bir problem yaşamaz. Myomlarınız zaman içinde yakından izlenecek, ancak hemen harekete geçmenize gerek yok. Miyomunuzun boyutuna veya semptomlarına bağlı olarak, sağlık uzmanınız tarafından periyodik pelvik muayeneler ve ultrason önerilebilir.

Miyomlarınızdan semptomlar yaşıyorsanız aşırı kanamadan kaynaklanan anemi, orta ila şiddetli ağrı, kısırlık sorunları veya idrar yolu ve bağırsak problemleri dahil genellikle yardım için tedavi gerekir. Tedavi planınız, aşağıdakiler dahil birkaç faktöre bağlı olacaktır:

  • Kaç tane miyomunuz var?
  • Miyomlarınızın boyutu.
  • Myomlarınızın bulunduğu yer.
  • Miyomlarla ilgili yaşadığınız belirtiler.
  • Hamilelik arzunuz varmı?

Sizin için en iyi tedavi seçeneği, gelecekteki doğurganlık hedeflerinize de bağlı olacaktır. Gelecekte bebek sahibi olmak istiyorsanız, bazı tedavi seçenekleri sizin için bir seçenek olmayabilir. Tedavi seçeneklerini tartışırken, doğurganlık hakkındaki düşünceleriniz ve geleceğe yönelik hedefleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

Rahim fibroidleri, birçok kadının yaşamları boyunca yaşadığı yaygın bir durumdur. 

Bazı durumlarda miyomlar küçüktür ve hiçbir belirti vermez. 

Diğer zamanlarda miyomlar zorlu semptomlara neden olabilir. 

Herhangi bir rahatsızlık veya ağrı hissederseniz, sağlık uzmanınızla konuşun. 

Miyomlar tedavi edilebilir ve sıklıkla semptomlarınız iyileştirilebilir.

Miyom Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri

  • Reçetesiz (OTC) ağrı kesici ilaçlar : Bu ilaçlar, miyomların neden olduğu rahatsızlıkları ve ağrıyı yönetmek için kullanılabilir. OTC ilaçları arasında asetaminofen ve ibuprofen bulunur.
  • Demir takviyeleri : Aşırı kanamadan kaynaklanan aneminiz varsa, sağlayıcınız ayrıca bir demir takviyesi almanızı önerebilir.
  • Gonadotropin salgılayan hormon (GnRH) agonistleri : Bu ilaçlar bir burun spreyi veya enjeksiyon yoluyla alınabilir ve miyomlarınızı küçülterek etki gösterir. Bazen ameliyattan önce bir fibroidi küçültmek için kullanılırlar, bu da fibroidin çıkarılmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte, bu ilaçlar geçicidir ve bunları almayı bırakırsanız, miyomlar yeniden büyüyebilir.
  • Oral tedaviler : Elagolix, semptomatik uterin fibroidleri olan premenopozal kadınlarda ağır uterin kanamanın tedavisi için endike olan yeni bir oral tedavidir. 24 aya kadar kullanılabilir. Bu tedavinin artıları ve eksileri için doktorunuzla konuşun. Başka bir oral terapi olan Tranexamic asit, uterin fibroidli kadınlarda siklik ağır adet kanamalarının tedavisi için endike olan antifibrinolitik bir oral ilaçtır. Doktorunuz bu terapi sırasında sizi izleyecektir.
  Genital bölge kararması için vücut tonu eşitleyici krem var mı?

Önemli: Aldığınız herhangi bir ilaç hakkında sağlık uzmanınızla görüşmeniz önemlidir.

Doğum kontrol hapı miyom tedavisi

Doğum kontrolü hapı, miyom semptomlarına yardımcı olmak için de kullanılabilir, özellikle dönemler sırasında ve arasında ağır kanama ve adet krampları. Ağır adet kanamasını kontrol etmeye yardımcı olmak için doğum kontrolü kullanılabilir.

Oral kontraseptif haplar, intravajinal kontrasepsiyon, enjeksiyonlar ve intrauterin cihazlar (RİA) dahil olmak üzere kullanabileceğiniz çeşitli doğum kontrol seçenekleri vardır.

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyomun çıkarılması için farklı ameliyat türleri hakkında konuşurken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Miyomların boyutu, konumu ve sayısı ameliyatın türünü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda gelecekteki gebelikler için istekleriniz de bir tedavi planı geliştirirken önemli bir faktör olabilir.

Miyom ameliyatı nasıl yapılır

Bazı cerrahi seçenekler rahimi korur ve gelecekte hamile kalmanıza izin verirken, diğer seçenekler rahime zarar verebilir veya rahmi çıkarabilir. Miyomektomi, rahme zarar vermeden miyomları çıkarmasına izin veren bir prosedürdür.

Ameliyatla çıkarılmadan önce miyomların ne kadar büyük olması gerekir?

Normal uterus boyutu bir limon veya 8 cm boyutundadır. Otomatik olarak çıkarılmasını zorunlu kılacak kesin bir fibroid boyutu yoktur. Sağlık uzmanınız, soruna neden olan semptomları belirleyecektir. Örneğin bir mermer büyüklüğündeki myomlar, eğer rahim boşluğuna yerleşmişlerse, derin kanamayla ilişkilendirilebilir. Greyfurt büyüklüğünde veya daha büyük myomlar, pelvik basınç yaşamanıza neden olabilir, ayrıca hamile görünmenize ve karın genişlemesine neden olabilecek artan karın büyümesi görmenize neden olabilir.

Sağlık hizmeti kurumunuzdan ve hasta için cerrahi müdahale gerektirebilecek semptomları tartışmak önemlidir.

Myomektomi Çeşitleri Nelerdir?

Birkaç çeşit miyomektomi vardır. Sizin için en iyi şekilde işe yarayabilecek prosedür türü, miyomlarınızın bulunduğu yere, ne kadar büyük olduklarına ve miyom sayısına bağlı olacaktır.

Myomektomi

Miyomları çıkarmak için yapılan miyomektomi çeşitleri içerebilir:

Histeroskopi Miyom Ameliyatı

Bu prosedür, vajina ve serviksten uterusa bir skop (ince, esnek, tüp benzeri bir alet) sokularak yapılır. Bu işlem sırasında herhangi bir kesi yapılmaz. Prosedür sırasında, cerrah kapsamı miyomları kesmek için kullanacaktır. Doktor daha sonra fibroidleri kaldıracaktır.

Laparoskopik Myomektomi Nedir?

Bu prosedürde, cerrah fibroidleri çıkarmak için bir kapsam kullanacaktır. Histeroskopinin aksine, bu prosedür, karnınıza birkaç küçük kesi yerleştirmeyi içerir. Bu, kapsamın vücudunuza nasıl gireceği ve var olacağıdır. Bu prosedür aynı zamanda bir robot yardımıyla da gerçekleştirilebilir.

Laparotomi Myomektomi Ameliyatı

Bu yöntem açık miyom ameliyatıdır. Bu işlem sırasında karnınızda bir kesi yapılır ve bu büyük kesi ile myomlar çıkarılır.

Gelecekte hamilelik planlamıyorsanız, sağlık uzmanınızın önerebileceği ek cerrahi seçenekler vardır. Gebelik isteniyorsa ve rahmi çıkaran cerrahi yaklaşımlar varsa bu seçenekler önerilmez. Bu ameliyatlar çok etkili olabilir, ancak tipik olarak gelecekteki hamilelikleri önlerler. Miyomları çıkarmak için yapılan ameliyatlar şunları içerebilir:

Histerektomi Ameliyatı

Bu ameliyat sırasında rahminiz alınır. Fibroidleri iyileştirmenin tek yolu histerektomi. Rahminizi tamamen çıkardığınızda, miyomlar geri gelemez ve semptomlarınız ortadan kalkar. Tek başına rahminiz alınırsa, yumurtalıklar yerinde kalırsa, histerektomi sonrası menopoza girmezsiniz.

Miyomlarınızdan çok ağır kanama yaşıyorsanız veya büyük fibroidleriniz varsa bu prosedür önerilebilir. Önerildiğinde, histeroskopi gerçekleştirmek için en minimal invaziv prosedür tavsiye edilir. Minimal invaziv prosedürler vajinal, laparoskopi veya robotik yaklaşımları içerir.

Uterin fibroid embolizasyonu

Bu prosedür jinekoloğunuzla birlikte çalışan bir girişimsel radyolog tarafından gerçekleştirilir. Uterin arter veya radyal artere küçük bir kateter yerleştirilir ve küçük partiküller uterin arterden fibroidlere kan akışını engellemek için kullanılır. Kan akışı kaybı, miyomları küçültür, miyom belirtilerini iyileştirir.

Radyofrekans ablasyon (RFA)

Semptomatik uterin fibroidleri olan kadınlar için güvenli ve etkili bir tedavidir ve laparoskopik, transvajinal veya transservikal yaklaşımlarla verilebilir.

Miyomları tedavi etmek için kullanılabilecek manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kılavuzlu odaklanmış ultrason adı verilen daha yeni bir prosedür de var. Bu teknik aslında siz bir MRI makinesinin içindeyken yapılır. Sağlayıcınızın miyomları net bir şekilde görmesini sağlayan makinenin içine yerleştirilirsiniz ve ardından miyomlara hedeflenen ses dalgaları göndermek için bir ultrason kullanılır. 

Bu fibroidlere zarar verir.

Miyom tedavisiyle ilgili herhangi bir risk var mı?

Herhangi bir tedavinin riskleri olabilir. İlaçların yan etkileri olabilir ve bazıları sizin için uygun olmayabilir. Yeni bir ilaca başlamadan önce diğer tıbbi durumlar için alabileceğiniz tüm ilaçlar ve tam tıbbi geçmişiniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Yeni bir ilaca başladıktan sonra yan etkiler yaşarsanız, seçeneklerinizi görüşmek için doktorunuzu arayın.

Miyomların cerrahi tedavisinde de her zaman riskler vardır. Herhangi bir ameliyat sizi enfeksiyon, kanama ve ameliyat ve anesteziyle ilişkili herhangi bir doğal risk riski altına sokar. Ek bir miyom çıkarma ameliyatı riski, gelecekteki hamilelikleri içerebilir. Bazı cerrahi seçenekler gelecekteki hamilelikleri önleyebilir.

Miyomektomi, sadece fibroidleri ortadan kaldıran ve gelecekteki gebeliklere izin veren bir prosedürdür. Bununla birlikte, miyomektomi geçiren kadınların sezaryen (sezaryen) yoluyla gelecekteki bebeklerini doğurması gerekebilir.

Miyom önlenebilir mi?

Genelde miyomları önleyemezsiniz. Sağlıklı bir vücut ağırlığını koruyarak ve düzenli pelvik muayeneler yaparak riskinizi azaltabilirsiniz. Küçük fibroidleriniz varsa, bunları izlemek için sağlık uzmanınızla bir plan geliştirin.

Miyomlar kendiliğinden kaybolur mu?

Bazı kadınlarda menopozdan sonra miyom küçülebilir. Bu, hormonlardaki azalma nedeniyle olur. Miyomlar küçüldüğünde semptomlarınız kaybolabilir. Küçük myomlar herhangi bir semptoma neden olmazlarsa tedaviye ihtiyaç duymayabilir.

sağlık sitesi |-| nakliyat |-| youtube izlenme al |-| ideal kilo hesaplama |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber
evden eve nakliyat |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| hdfilmcehennemi |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat