Siz de benim gibi dünya mutfağına meraklı mısınız? Başka kültürde ki yemekler bazen dikkatimizi fazlasıyla çeker. Kültürleri Türk mutfağından oldukça farklı olan Kore mutfağına göz atalım..

1-Jajangmyeon

Doğranmışüdomuz etiüveüsebzeüile kalın bir chunjang sosundan yapılan birüKoreüeriştesidir.üBaşka bir çeşidiüdeniz ürünleriniükullanır. İlk olarak 1905 yılındaüIncheonüChinatown'da ortaya çıkmış olup özellikleüKara Gün'de tüketilir.Korelilerin severek tükettikleri ama aslında birüÇinüyemeğiüJajangmyeon.üüKoreüdramalarında bu yemeği görmemek neredeyse imkansız. Çok sevilen ve Kore'de ünü oldukça yaygınübir yemektir.

2-Kimchi

Kimçi, ayrıcaükimchigimçigimchiüveyaükimcheeüolarak da bilinenen, mayalanmışükırmızıbiberüveüsebzelerdenüözellikleüçin lahanasındanüyapılan, geleneksel birüKore yemeğidir. er yemeğin yanında çoğunlukla servis ediliyor, her evin dolabında kesinlikle de bulunuyor. HattaüKimchiüfestivalleri bile yapılıyor Kore'de. İçeriğinde,üÇinümarulu, havuç, yeşil soğan, zencefil, bol bol sarımsak ve Kore'ye özgüüGochujangübiber salçası bulunuyor. Kelimenin eski telaffuzuüçim-çaeü(chim-chae) şeklindedir ve "sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze" anlamına gelir. Ancak, telaffuzdaki büyük değişiklikle,ükimçinin artık aslıüHanjaüile bir ilgisi kalmamıştır.

Kore'de,ükimçiüdaha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir, ama bazı yemeklerde malzeme olarak kullanıldığı da olur:ükimçi jjigaeü(kimçi güveç),ükimçi bokkeumbapü(kimçi kızartılmış pirinç) ve diğer yemekler.

3-Acılı Tteokbokki

Kore mutfağındaüküçük boyutlu garaetteoktan yapılan bir silindir biçimliüpirinçükekidir. Balık kekleri, haşlanmış yumurtalar ve yeşil soğan en yaygın olarak eklenen maddelerden bazılarıdır. Acılıügochujangüveya acısız ganjang bazlı sos ile terbiyeli olabilir. Günümüzdeükörili, krem soslu, jajang, deniz ürünlü veya galbili olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. Yaygın olarak bunsikjip ve pojangmachada yenilmektedir.

4-Bulgogi

Genellikle marine ızgara biftekten oluşan birüKoreüyemeğidir. Bulgogi, kelime anlamıyla ''ateşte et'' anlamına gelir. Genellikle yapımında marine sığır eti kullanılır.

5-Bibimbap

Bibimbap, bazenüanglicizedübi bim bapüya daübi bim bopüolarak da kullanılır) Kore yemeği.Bibimbapüservis edilirken bir kase beyaz pirinç ve yanındaünamulü(sebze yemeği) veügochujangü(kırmızı biber salçası), ya daüdoenjangüile servis edilir. Güney Kore,üJeonju,üJinju, veüTongyeongüda oldukça popülerdir. ü2011 yılındaüDünyanın 50 en lezzetli yemeklerülistesine 40 numara olarak girmiştir.

6- Gimbap

pişirilmişüpirinçtenüve gim içinde (laverüdeniz yosunununükurutulmuş yaprakları) haddelenmiş diğer malzemelerden yapılan ve ısırık büyüklüğünde dilimler halinde servis edilen birüKoreüyiyeceğidir. Yemek genellikle piknik ve açık hava olaylarında yenecek olan paketlenmiş bir yemeğin veya dosirakın bir parçasıdır veüdanmujiüveükimchiüile birlikte hafif bir öğle yemeği olarak hizmet edebilir. Kore'de ve yurtdışında popüler bir yemektirüve taşınabilirliği nedeniyle uygun bir yiyecek olarak bilinir. Genellikle iyi bir şekilde sarılır ve herhangi bir sıvı madde içermez.

7- Mandu

Kore mutfağındaübirüetli hamurüyemeğidir. Mandu, buğulanmış, haşlanmış, tavada kızartılmış veya derin kızartılmış halde sunulabilmektedir ve tarzları daüKore Yarımadası'ndaki bölgelere göre değişmektedir. Kore kraliyet sarayı mutfağının uzun bir parçası olup günümüzde süpermarketler, restoranlar ile pojangmacha ve bunsikjip gibi aperitif yerlerde bulunur.

8- Ramyun

Çinükökenli olan ve çorba içinde sunulanüerişteninüJapon Mutfağı'ndakiüadıdır. Genellikle çorbası, et suyu ile yapılır ve dilimlenmiş et, kurutulmuşüdeniz yosunu,ükamaboko, yeşil soğan ve hatta mısır gibi üst malzemeleri ile servis edilir. Japonya'daki hemen hemen her yöre veya ada,üKyūşū'nunütonkotsuürāmenindenüHokkaidō'nunümisoürāmenine kadar, kendi rāmen çeşidine sahiptir.

9- Bingsu

Bingsuüveyaübingsooü, özellikle yaz sezonunda Doğu Asya'da çok popüler ve özenli bir atıştırmalık / tatlıdır.üBu atıştırmalık buz talaşı ve şekerli yoğunlaştırılmış süt, meyve şurupları, çilek, kivi ve muz gibi çeşitli meyveler, küçük tteok parçaları (pirinç keki), çiğnenebilir jöle parçaları ve tahıl gevreği gibi çeşitli malzemelerden oluşur.üGenellikle dondurma veya dondurulmuş yoğurt ile doldurulur.üEn popüler çeşitliliğiüpatbingsuüolarak bilinen, pat şekerli azuki fasulye yaptılar.

10- Ahtapot

Birçok farklı kültürden insanlarüahtapotüyerler. Kollar ve bazen diğer vücut parçaları çeşitli şekillerde hazırlanır bu durum genellikle türlere ve/veya coğrafyaya göre değişkenlik gösterir. Ahtapotlar bazen canlı olarak yenmekte ya da hazırlanmaktadır, ahtapotların bu esnada acı çekip çekmediği bilimsel kanıtlar nedeniyle tartışmalıdır.

Editör: TUNAHAN ERTAN