Kuzey Kutup Gelinciği Hakkında Bilgi, Kutup Gelinciğinin Sırrı Nedir? Beyaz Gelincik, dünyada ve Türkiye’de az sayıda görüntülenebiliyor ve sayıları hızla azaldığından küresel çapta koruma altına alınmış durumda.

Kuzey Kutup Gelinciği Hakkında Bilgi, Kutup Gelinciği Sırrı Nedir?
Kuzey Kutup Gelinciği Hakkında Bilgi, Kutup Gelinciğinin Sırrı Nedir, Kuzey Kutup Gelinciği Nerede Yaşar, Kuzey Kutup Gelinciği Nesli Tükeniyor mu, Kuzey Kutup Gelinciği Renk Mi Değiştiriyor, Gelincik Nedir, Gelincik Zarar Verir mi, Gelincik Türleri Nelerdir, Kuzey Kutup Gelinciği Zarar Verir mi

Daha çok yer altında yaşayan ve nadiren yeryüzüne çıkan Beyaz Gelincik, çoğunlukla fare avlayarak ve kuş yumurtaları yiyerek besleniyor. Nadiren yeryüzüne çıkan Beyaz Gelincik beslenmek için yaşadığı bölgelere yakın yerleşim yerlerindeki kümes hayvanlarını da avlıyor.

Uzun bir gövdeye ve kuyruğa sahip olan Beyaz Gelincik, Çok hızlı hareket ediyor ve çok küçük deliklerden içeri girebilmek gibi bir beceri gösteriyor.

Gelincik, dünyada en yaygın türlerden bir tanesi

Gelincik kışın bembeyaz olur yazın ise özellikle başından sırtına kadar kahverengi tonlarda olur. Ülkemizde gelincikler sansargiller familyasına dahil olan sekiz tür vardır gelincik bunların en küçüğüdür. Boyu bir karış kadar olup erkekleri 25-30 santim kadar da olabilir ortalama 100-200 gram kadar ağırlığında bir hayvan küçük de bir kuyruğu vardır.

Kürkünü ve postunun rengini değiştiren birçok hayvan var

Kürkünü postunun rengini değiştiren bir çok hayvan türü vardır. Kurdundan kuşuna kadar hemen hemen hepsi bunu yapar. Örneğin, belgesellerde seyrettiğimiz kutuplardaki dağ horozu türü olan kar tavukları bembeyaz oluyorlar bazı fotoğraflarda küçücük bir benekten tanınıyor.

İsmini de gelinlerin duvağının beyazından alıyor

Gelincik insanımızın eskiden beri tanıdığı adını da o beyazlıktan dolayı takmış olduğu bir hayvan türü. Gelincikler koruma altında avlanan bir tür değil. Gelincik avcı bir tür. Kümes hayvanlarını, tavukları, kazları, ördekleri zorlayan bir hayvan türüdür.

Gelincik Nedir?

Kümes hayvanlarının yumurtalarını çalması nedeniyle halk dilinde hırsız gelincik olarak bilinen gelincikler Asya ve Avrupa ülkelerine nazaran ülkemizde de sıkça karşılaşılan etçil özellikteki, memeli hayvanlardan biridir. Avlarını boğazlarından ısırarak öldüren bu hayvanlar genellikle kırsal kesimlerde çokça görülmektedir. İnce ve uzun vücut yapısı sayesinde birçok dar alana çok rahat girebilmekte, köstebek ve fare yuvalarındaki hayvanları telef edebilmektedir.

Yaz aylarında kahverengi bir posta sahip olan gelincik, kış aylarında iyi bir şekilde kamufle olabilmek için tüyleri tamamen beyaza bürünmektedir. Genellikle kendinden küçük hayvanlara saldırmasının yanı sıra kendinden cüsse olarak oldukça büyük olan hayvanlara da saldırarak alt ettiği görülmüştür. Gelincikler avladıkları hayvanları daha sonra yemek için, bir yerde saklarlar.

Bir anlamda avlarını stoklayan bu hayvanlar av konusunda güçlük çektikleri zamanlarda eldeki yiyeceklerini değerlendirmektedir. Çiftleşme dönemi Mart ayı olan gelincikler tek bir gebelik sonrasındaü6 ve 7 adet yavruüdünyaya getirmektedir.

Gelinciğin Özellikleri Nelerdir?

Dünya genelindeki fare nüfusunun aşırı şekilde artışının engellenmesinde önemli bir role sahip olan gelincikler bu özellikleri nedeniyle doğa için faydalı bir hayvan niteliğindedir. Ancak pek çok insan, tavuk ve tavşanlarına zarar verdiği gerekçesi ile gelincikleri öldürmektedir. Ayrıca karakter olarak da kinci olduğu söylenen gelinciklerin eşine ya da yavrularına zarar verenleri asla unutmadığı da özellikleri arasında yer almaktadır.

Tavuk ve güvercin yumurtalarına zaafı olanügelincik, kümeslerden aldığı yumurtaları ağzında ya da boynunda kıstırarak taşımaktadır. Kemirgen ve sürüngen hayvanların baş düşmanı olarak bilinen ve dünya genelinde görülme sıklığı oldukça fazla olan gelincikler zaman zaman insanlar için deütehlikeliübirer hayvan olabilmektedir. Özellikle yavrularına ve kendisine zarar verme eğiliminde olan kişilere karşı oldukçaüsaldırgan ve kinciüolan bu hayvanlar duydukları insan kokusunu hafızasına kazıma konusunda oldukça başarılıdırlar.

Bu nedenle intikamını daha sonra da alabilecekleri ihtimaline karşı hazırlıklı olmak gerekir. Tavuk kümesleri olan insanlar için de tehlike arz eden gelinciklere karşı etkili önlemler almak gerekir. Oldukça atik bir hayvan olduklarından gelincik ile karşı karşıya gelen insanların bir an önce bulundukları alanı terk etmeleri faydalı olacaktır.

Gelinciğin Türleri Nelerdir?

Familyası Sansargiller (Mustelidae) olan gelinciklerin kendi içinde pek çok çeşidi bulunmaktadır. En sık rastlanılan çeşitleri uzun ve kısa kuyruklu olanları iken; Afrika, Kolombiya, Sibirya, Endonezya, sarı karınlı, bozkır, kara ayaklı, dağ gelinciği gibi gelincik çeşitleri de dünyanın birçok yerinde yaşamakta olan hayvanlardır. Yine Sansargiller ailesine mensup hayvanlardan kakım hayvanına benzerliği çok olan gelincik hızlı olması ve zekiliği ile bilinmektedir.

Birçok hayvanın kanını emerek beslenen bu hayvanların merhamet duygusundan yoksun oldukları ve son derece saldırgan oldukları söylenmektedir. İnsanlar tarafından köşeye sıkıştırıldıklarında da saldırgan olma ihtimalleri oldukça artmaktadır. Cüssesi iri olan gelincikler tavşan avlama konusunda ustadırlar. Telef ettiği hayvanların in ve yuvalarını kendine kiler edinmekte ve avladığı hayvanların postları ile döşediği yerlerde avlarını saklamaktadır.

Gelincik Hayvanına Karşı Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Kırsal kesimlerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin en büyük sorunları arasında yer alan gelincikler, başta kümes hayvanlarını avlaması ve yumurtalarını çalmasıyla önemli bir sorun oluştururlar. Küçük bir bedene sahip olması kümeslerdeki en küçük deliklerden dahi içeri sızmasını sağlarken, önlem olarak en küçük bir delik dahi olmayan kümesler kullanmak fayda sağlayacaktır. Ayrıca kokuya duyarlı bir hayvan olmasından dolayı kümeslerin yakınında lastik yakmak kısa süreli de olsa gelinciklerin uzaklaşmasını sağlayacak önlemlerden biridir.

Kuzey Kutup Gelinciği Hakkında Bilgi, Kutup Gelinciğinin Sırrı Nedir, Kuzey Kutup Gelinciği Nerede Yaşar, Kuzey Kutup Gelinciği Nesli Tükeniyor mu, Kuzey Kutup Gelinciği Renk Mi Değiştiriyor, Gelincik Nedir, Gelincik Zarar Verir mi, Gelincik Türleri Nelerdir, Kuzey Kutup Gelinciği Zarar Verir mi