Bir müddet evvel eşi ve iki kızıyla Kovid-19'a yakalanan Samsun Valisi Zülkif Dağlı, meskenlerinde geçirdikleri tedavi sürecinin akabinde aile fertleriyle sıhhatine kavuştu.

Zülkif Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ateş, öksürük ve baş ağrısı belirtilerinin ortaya çıkması üzerine çabucak test yaptırdığını ve test sonucunda Kovid-19'a yakalandığını öğrendiğini aktardı.

Eşi ve iki kızının da testlerinin olumlu çıktığını belirten Dağlı, vakit geçirmeden ilaç tedavisine başladıklarını söz etti.

"İLAÇ VE ERKEN TEŞHİS SON DERECE ÖNEMLİ" Her hastalıkta olduğu üzere koronavirüs tedavisinde de erken teşhisin çok kıymetli olduğunu vurgulayan Dağlı, şunları söyledi:

"Ben kendimde bir değişiklik olduğunu fark ettim. Aslında grip üzere ateş ve öksürükle başladı. Ben de bu illet (Kovid-19) olabilir niyetiyle çabucak kendimi konut içinde izole ettim, akabinde test yaptırdım. O akşam müspet olduğum ortaya çıktı. Çocuklarımızda da tıpkı durum. Ateş, öksürük, bedenimizin birtakım yerlerinde ağrılar olabiliyor. Baş ağrısı oldu bende, bilhassa birinci gün bu beni rahatsız etti. Genel belirtiler bunlar. Genel olarak hepimizde bu belirtiler vardı. Kızım biraz geç tamamladı lakin genel olarak kurallara uymak suretiyle rahat geçirdik lakin belirtilere dikkat etmediği için geç önlem alan, testi geç yaptıran, 4-5 gün kaybeden, akabinde ilacı da dezenformasyondan ötürü, yanlış bilgilerden ötürü 4-5 gün geç kullanan, şu an ağır bakımda yatan işçimiz var. İlaç ve erken teşhis son derece değerli."

Ailesiyle yaklaşık 12 günlük bir tedavinin akabinde olağana döndüklerini aktaran Dağlı, "Eşim ve iki kızım da ilaçlarını muntazam kullandılar ve 10-12 gün sonra biz olağana döndük. Bunu biz şahsen yaşadık. İlaç kullanmanın ben artısını gördüm. " diye konuştu.

"TIBBIN GEREKLİLİĞİ BU OLDUĞU İÇİN KESİNLİKLE İLAÇLARI ALMAK GEREKİYOR" Koronavirüsü tabiplerin tedavisine harfiyen uyarak yendiklerini kaydeden Dağlı, şöyle devam etti:

"Bu hastalığı yaşayan biri olarak birkaç ileti vermek istiyorum; bu hususta olmazsa olmaz, hekimlerimizin verdiği ilaçları kesinlikle muntazam bir biçimde kullanmaları. Benim hastalara tavsiyem bu olur. İlaçlarımı eksiksiz kullandım. İlaçları bir günde 8+8 16 doz almak gerekiyor. Bu insanlarımızı şaşırtabiliyor, '8 ilaç bir anda alınır mı?' formunda fakat hekimlerin talimatı, isteği bu. Tıbbın isteği, gerekliliği bu olduğu için kesinlikle almak gerekiyor. Ben de bunları uyguladım. D vitamini aldım, C vitaminine tartı verdik. Bu ortada bedenimizin direncini artıracak beslenme kaidelerine uymak suretiyle bu süreci atlattık. Bol su içmek ve dinlenmeye yük vermek gerekiyor. İlaç, bu işin olmazsa olmazı."

Herkesin belirlenen kurallara uyması, maske, ara ve hijyen konusunda hassas olması gerektiğine işaret eden Dağlı, "Meydanlarda kalabalık olarak bulunmayacağız, uzaklık koşullarına uyacağız, toplu olarak konutlarımızda bir ortaya gelmekten muhakkak kaçınacağız. Bunlara uymak suretiyle bu güçlü süreci atlatacağız." diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
Editör: TUNAHAN ERTAN