KOBİ'lerin dijitalleşmesine yönelik çalışmalarına devam eden İstanbul Ticaret Odası (İTO), bu doğrultuda Dijital KOBİ'm Web Platformu’nu hayata geçiriyor.
İTO’dan yapılan yazılı açıklamaya nazaran, "Avrupa Birliği’nin (AB) İştirak Öncesi Mali Yardım Aracı II" programı kapsamında yürütülen "Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Programı" kapsamında fonlanan platform, imalat ve hizmet dallarındaki KOBİ'lerin 9 farklı alanda dijital dönüşümlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Projenin gerçekleştirilmesi için Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile de iş birliği yapıldı.
Platformda işletmelere dijitalleşme için 9 dönüşüm alanında çeşitli araçlar sunulacak. Bu araçlar "KOBİ’lerin dijitalleşme düzeylerini ölçecek uygulama, dijital dönüşüm rehberi, görüntü paylaşım aracı, kısa periyodik etkinlikler ve eğitimler, KOBİ’lerin dijital dönüşüm planlamalarına yönelik 6 günlük eğitim programı, piyasada KOBİ’lerce erişilebilecek 'faydalı' tahlillerin sergileneceği vitrin alanı, global iştirakler ve birebir danışmanlık" formunda belirlendi.
KOBİ’lerin Dijitalleştirilmesi İçin Eşleşme ProjesiÖte yandan açıklamaya nazaran, Dijital KOBİ’m Web Platformu, İTO’nun Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte 17 aydır yürüttüğü ve Les Digiteurs Programı’nın İstanbul’a uyarlanmış hali olan ‘KOBİ’lerin Dijitalleştirilmesi İçin Eşleşme Projesi’nin bir kademesini oluşturuyor. Eşleşme Projesi kapsamında ayrıyeten KOBİ’lere yönelik, biri e-ticaret, başkası dijital pazarlama alanında olmak üzere iki dijitalleşme eğitimi düzenlenirken, "KOBİ’lerin Dijitalleşen ve Kovid-19 Sonrası Dünyada Değişen Müşteri Alışkanlıklarına Uyumu" başlıklı bir seminer de verildi.
"Projeyle dijital dönüşüm konusunda KOBİ’lere rehberlik edeceğiz"Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Lideri Şekib Avdagiç, Dijital KOBİ’m Web Platformu’nun İTO’nun Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile yürüttüğü KOBİ’lerin "Dijitalleştirilmesi İçin Eşleşme Projesi"nin (T4D) yeni bir basamağı olduğunu bildirdi.
AB Türkiye Delegasyonu, TOBB, EUROCHAMBRES, Merkezi Finans ve İhale Ünitesi ve Sivil Toplum Dalı üzere kuruluşların da takviye verdiği projeyle dijital dönüşüm konusunda KOBİ’lere rehberlik edeceklerini belirten Avdagiç, "Dijital KOBİ’m platformunda firmaların gereksinimlerini, odak noktamız yapıyoruz. Platformun, dijitalleşme, dijital dönüşüm üzere konseptler için tek durak ofis hizmeti vermesini hedefliyoruz. Hedefimiz şirketlerimizin, dijital akımda rekabetçiliklerini koruyabilmeleri için dijital bir ekosistem geliştirmek. Teknopark İstanbul ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi üzere iki değerli projeyi hayata geçiren bir Oda olarak bizim için imkansız olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
İTO Lideri Avdagiç, Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptıkları iş birliğine ait olarak, "Bazı zorluklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de şirketlerin dijital dönüşüm serüveninde yaşadığı problemler büyük benzerlik taşıyor. Biz de bunu bir fırsata çevirerek, Paris deneyimini İstanbul’a uyarladık." açıklamasında bulundu.
"Artık şirketlerin tek bir ham hususu yok"Daha bir yıl evvel varlığından haberdar bile olunmayan dijital uygulamanın pandemiyle hayatın ayrılmaz kesimi haline geldiğine değinen Avdagiç, İstanbullu işletmelerin dijital dönüşümü için pandemi periyodunda ağır bir faaliyet içinde olduklarını lisana getirdi. Avdagiç, "Artık şirketlerin tek bir ham unsuru yok. Dijital ögeler, yazılım ve bilişim de günümüzde her bölümün ham hususu olmuş durumda. Bu sebeple bizler üyemiz olan tüm işletmelerin dijital entegrasyonu başarması için elimizden geleni yapmakla yükümlüyüz. Misyonumuz, üyelerimizi bu suratın gerisine düşürmemek, tam bilakis önüne geçirmektir." tabirlerini kullandı.