Son günlerin gündem maddelerinden biri Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilip çekilmeyeceği. Birçok yabancı ünlü, çekilmemesi gerektiğini düşünüyor.

Kadınlara yönelik şiddetin önlenebilmesi içinü'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi', 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da düzenlenen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 121'inci toplantısında kabul edilerek imzaya açıldı.

İmzaya İstanbul'da açıldığı içinü'İstanbul Sözleşmesi'üolarak tanımlanan sözleşmeyi ilk imzalayan ülke Türkiye oldu. (11 Mayıs 2011)
Türkiye, aynı zamanda 'İstanbul Sözleşmesi'ni yürürlüğe ilk alan ülkelerden biri. (1 Ağustos 2014)
Aralarındaüİngiltere'nin de olduğu birçok ülke, imzalamış olmasına rağmen daha sonra sakıncalı olduğuna kanaat getirerek 'İstanbul Sözleşmesi'ni yürürlüğe sokmadı.
Geçtiğimiz günlerde iseüPolonya, 'İstanbul Sözleşmesi'ni yürürlükten kaldıracağını açıkladı.

Peki 'İstanbul Sözleşmesi'nin karşıtlarının tezi nedir?
Karşıtları; 'İstanbul Sözleşmesi'nin geleneksel aile kavramı bağlamında 'cinsiyet teorisini' desteklediğini, kadınlara yönelik şiddeti engellemediği gibi boşanmaları artırdığını dile getiriyor.

'İstanbul Sözleşmesi'nin karşıtları, sözleşmenin sakıncalarını 10 maddeyle çerçeveledi.
1-üSözleşmenin merkezinde toplumsal cinsiyet kavramı vardır.
2-üToplumsal cinsiyet savunucularının dine ve geleneğe bakışı yanlıdır.
3-üEle alınan şiddetin içeriği belirsizdir.
4-üAyrımcılık yapılmaması adına cinsel yönelim ve cinsel kimlik kavramları legalleştirilmektedir.
5-üŞiddetin önemli bileşenlerini görmezden gelmektedir.
6-üUygulandığı yıllar boyunca şiddeti önleyememiştir.
7-üEşler arasında arabuluculuğu yasaklamaktadır.
8-üDünyanın pek çok ülkesinde tepkiyle karşılanmaktadır.
9-üAile kanunumuz Avrupa Konseyi tarafından belirlenmektedir.
10-üDeğerlerimizi referans alan yasalar yapılması mümkündür.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'İstanbul Sözleşmesi' ile ilgili kapsamlı bir rapor sunuldu. Raporda, sözleşmenin yürürlüğe girdiği 2014'ten bu yana boşanma davalarındaki sayılar da yer aldı. Rapora göre boşanma sayıları her yıl arttı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, raporu inceledikten sonra 'Yürürlükte kalmalı' – 'Yürürlükten çıkarılmalı' konusundaki farklı görüşleri değerlendirecek. Ardından da Türkiye'nin 'İstanbul Sözleşmesi' konusunda yol haritası belirlenecek. 'İstanbul Sözleşmesi' hakkında alınacak kararın 5 Ağustos'ta AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Türkiye'de birçok ünlü, 'İstanbul Sözleşmesi'nin sakıncalı olmadığı kanaatinde olduklarını belirterek yürürlükte kalması gerektiğini dile getirdi / getiriyor.
Türkiye'nin 'İstanbul Sözleşmesi' hakkında vereceği karar, dünyaca ünlü yıldızların da gündeminde bulunuyor.

Editör: TUNAHAN ERTAN