Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalına gündeme dair açıklamalarda bulunan el-Osmani, “Tarihin birtakım periyotlarında ülkeler güç kararlar alır. İsrail ile münasebetlerin olağanlaştırılması kararı bunlardan biriydi, bu nedenle gecikti.” sözlerini kullandı.

ABD'nin Batı Sahra'da Fas'ın egemenliğini tanıması ve Rabat'ın Tel Aviv ile alakalarının olağanlaşmasını bir tür  "takas" olarak yorumlanmasını reddettiğini belirten Başbakan el-Osmani, “Biz Filistin problemiyle Batı Sahra'yı takas etmiyoruz. Ancak kazandığımız bu savaş, (İsrail ile bağlantıların normalleşmesi) açıklamanın eş vakitli yapılmasını gerektirdi.” tespitini yaptı. 

Fas'ın toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini sağlayamaması durumunda Filistinli kardeşlerine takviye vermekten aciz kalacağının altını çizen el-Osmani, ABD’nin Batı Sahra'da Fas'ın egemenliğini tanımasını “Eşi görülmemiş bir zafer" olarak yorumladı.

Fas Hükümdarı 6’ncı Muhammed, geçtiğimiz hafta içerisinde ülkesinin İsrail ile bağlarını olağanlaştırma kararı aldığını duyurmuş, karar ülke içerisinde birçok kesim tarafından reaksiyonla karşılanmıştı.

KAYNAK: AA
Editör: TUNAHAN ERTAN