Fotoğraf Makinesi Ne zaman icat Edildi? Fotoğraf ve fotoğrafçılığın günümüzde yeri ve önemini hayatımızın bir noktasında muhakkak aşina olmuş durumundayız. Fotoğraf geçmişinden bugünkü konumuna kadar gelişim göstererek kendine yeni alanlar ve imkanlar yaratarak bulunduğu konumunun önemini daha da arttırmıştır. Geçmişte özellikle basın ve tarihi olaylar dolayısıyla kullanılan fotoğraf bugün kendine fotoğrafçılık özelinde yeni olanaklar yaratmış ve alanla ilgili alt dallar da ortaya çıkmıştır. Tarihte Çekilmiş İlk Fotoğraf

Fotoğraf Makinesi Ne zaman icat Edildi
Fotoğraf Makinesi Ne zaman icat Edildi

Bu alt dallardan biri de mobil fotoğrafçılıktır. Gelişen teknolojinin imkan vermesiyle fotoğraf makinelerin teknik özelliklerini kolaylıkla edinilebilen akıllı telefonlar, fotoğrafçının hikaye ve fotoğrafta kompozisyon yaratma emeğine kolaylık sağlaması ve fotoğrafçılığının makine özelinde alıştığımız bir araçtan ceplere sığan araçlara dönüşmesi eleştirilmiştir.

Bu eleştiriler yanında, fotoğrafçılık gelişimini teknolojik ve alt dallarına özgü özelliklerle gelişmeye devam ediyor. Bu süreçte fotoğraf, fotoğraf makinesinin olanaklarıyla ve yenilemesi siyah beyazdan renkli fotoğrafa gelmiş, renkli fotoğrafın da birçok farklı versiyonları fotoğrafçılar tarafından geliştirilmiştir.

Özellikle görüntü işleme programlarıyla renkli fotoğraf üzerinde çeşitli oynama seçenekleri nostalji etkisi veren efektler, cyperpunk efektler, ana renklerden yola çıkarak birtakım renk kombinasyonları yaratarak fotoğraf üzerinde bunu gösterebiliyorsunuz. Fotoğrafın geçmişinden bugüne gelişi fotoğraf makinesinin de gelişimine bağlı olarak ortaya çıkmıştır.

İlk Fotoğraf Makinesi Ne Zaman İcat Edildi?

Hayatımızın önemli anlarını kaydeden ve kaydetme özelliği nedeniyle her zaman ulaşabileceğimiz fotoğrafları var eden makineler, tarihsel süreç içinde gelişime ve değişime uğramıştır. Fotoğraf makinesinin icadından önce ona ışık tutan camera obscera' dan ( karanlık kutu) bahsetmek gerek. Karanlık ve kapalı bir oda olarak, sadece yüzeyinde ışığın girmesini sağlayacak görüntüyü elde eden odadır. Fotoğraf ve fotoğrafçılık sanatı önce ressamlar resimlerinde perspektif elde etmek için bu oda ve yöntemden yararlanıyorlardı. Bu oda sayesinden çevreden yansıyan ışıklar yüzeye düşerek burada bir görüntüyü meydana getirir, ressamlar da yüzeydeki- duvardaki ters görüntü üzerine kağıt kullanarak resimlerindeki perspektifi elde ediyorlardı.

Bu yöntem bilinen birçok ressam tarafından uzun yıllar kullanılıyordu. Bu etkili yöntem ressamlara yardım ederken fotoğraf makinesinin de nasıl kullanılacağı ile ilgili bir fikir sağlamıştır. Fotoğraf makinesinin icadı, bu yöntemlerin kalıcı görüntüyü sağlama isteğiyle ilgili çalışmalar yapan Joseph Nicephore Niepce tarafından ortaya çıkmıştır. Kaynaklarda net olmasa da 1826 yılı olarak gösterilen ilk fotoğraf makinesi, gümüş bir levha üzerinde çeşitli kimyasalları deneyerek 8 saat boyunca uzun pozlamayapmasıyla ilk fotoğraf da elde edilmiştir. J. Nicephore Niepce çektiği ilk fotoğrafı Le Gras köyünde evinin arka bahçesini çekerek ulaşmıştır.

Fotoğrafa baktığınızda netliğin ve kontrastın az olduğunu görürsünüz.Teknik olarak kusurlu biri ilk fotoğraf olsa da Niepce'nin başardığı bu gelişme daha sonra çalışmalarını beraber yürüttüğü Daguerre tarafından ilerletilmiştir. Daguerre özellikle görüntüyü netleştirme alanıyla meşgul olur ve kendi geliştirdiği Daguerreotype tekniği ile gümüş nitratla ışığa duyarlı hâle getirilen bakır levhanın farklı kimyasallarla, pozlama süresini de yarım saate indirerek elde ettiği ikinci fotoğraf daha net görünmektedir. Bütün bu denemeler ve gelişmeler bir anda olmamış uzun yılların tecrübeleri ve denemeleri ile teknolojik ve bilimsel ilerlemenin neticesinde bugünkü durumuna gelmiştir.

Renkli Fotoğraf Makinesi Ne Zaman İcat Edildi?

İlk fotoğraf makinesinin icadından sonra çeşitli denemeler yapılmış olsa da 1861 yılında ilk renkli fotoğraf da elde edilmiştir.  Thomas Sutton tarafından çekilen ilk renkli fotoğraf, yardımcısı fizikçi James Clerk Maxwell'in tekniği ile üç aşamada çekilmiştir. Bu aşamaların her birinde kamera tarafından görüntüsü çekilen her fotoğrafın arasına mavi, kırmızı ile yeşil sıvı dolu bir kap konuluyor ve cam negatifler sayesinde üç ayrı özel camlar ekrana yansıtılıyordu. Bu üç ayrı renk filtresini kullanarak elde edilen ilk renkli fotoğrafın adı ise"ekose kurdele" olmuştur. İlk renkli fotoğrafın ortaya çıkmasına yardım eden Maxwell üç renkli metodu, 1855 yılında hazırladığı teorilere, makalelere dayandırmış ve en sonunda çalışmalarıyla gözün rengini işleyerek taklit etmeyi amaçlayan çalışmalardan ortaya çıkmıştır.


Tarihte Çekilmiş İlk Fotoğraf

tarihte ilk çekilen fotoğraf
tarihte ilk çekilen fotoğraf Tarihte Çekilmiş İlk Fotoğraf

Gelişen Fotoğrafçılığın Alt Dalları

Fotoğrafçılık ve fotoğraf makineleri tarihsel gelişimini uzun yıllar sürdürmüş ve renkli fotoğrafın yaygınlaşması ve kullanılmaya başlamasıyla birlikte bugün bildiğimiz ilk dijital fotoğraf makinesini de ortaya çıkarmıştır. İlk dijital fotoğraf makinesi, 1975 yılında Kodak mühendisi olan Steve Sasson ve yardımcıları tarafından ortaya çıkarak fotoğrafın dijital olarak kaydedilmesine imkan sağlamıştır. Fotoğraf makineleri tarihsel süreç içinde büyük kalıplara sahipken günümüzde telefonlar aracılığıyla bile başarılı fotoğraflar elde edebiliyoruz. Fotoğrafçılığın bugünkü konumuna gelmesinde elbette gelişen ve yenilenen fotoğraf dallarının revaçta olması ve kâr sağlaması da gösterilebilir.

Fotoğraf Makinesi Ne zaman icat Edildi
Fotoğraf Makinesi Ne zaman icat Edildi

Adını aşina olduğumuz fotoğrafçılığın alt dalları, fotoğrafçılık mesleğine belli bir perspektif sunarak her dala özgü teknik bilgiler ve özgünlük getirmiştir.üProfesyonel fotoğrafçılıküartık genel bir tanım iken hangi alanda profesyonel olmak istediğine göre o alanın fotoğrafçısı olarak kendini geliştirmek daha mantıklı bir karar olacaktır. Gelişen fotoğrafçılık dalları kendine özgü tekniklerle fotoğrafçının da hikaye anlatımından yararlanmıştır.ü

Portre Fotoğrafçılığı: Fotoğrafçılığın belki de en çok kullanılan ve sevilen bir dalı olarak kişinin yüz ve beden görüntüsünün ön planda olduğu ve alan derinliği de buna bağlı olarak kullanıldığı bir alandır. Portre Fotoğrafçılığında profesyonel olarak isim edinmek istiyorsanız orta seviyeden başlayarak iyi bir fotoğraf makinesi ve yan araçları edinmeniz gerekiyor. Muhakkak sabitleyici olarak tripod ve güneşli havalarda ışınlardan korunmak için reflektör edinmelisiniz. Ayrıca lens olarak 50 mm ile 200 mm arasında dar açılı lens alınması portrenin ön planda olması için gereklidir.

Ürün Fotoğrafçılığı: Özellikle e-ticaretin gelişmesi ile bu alanda faaliyet gösteren amatör ve profesyonel fotoğrafçı sayısı da arttı. E- ticaret alanında fotoğrafçı olarak yer almak için e-ticaretin mantığını ve çalışma düzenini de anlamanız ve bilmeniz gerekiyor. Fotoğrafçı olarak yer almaktan ziyade ürünü içeriğini, özelliklerini ve fotoğrafını düzenleme aşamaları bilmeli ve ileri seviye SEO eğitimini de edinmeniz gerekiyor. E- ticarette alanında yer almak için ürün fotoğrafçılığı eğitimi dışında ücretsiz SEO eğitimi hakkında da genel bir bilgi sahibi olmalısınız. Çektiğiniz fotoğrafı hangi anahtar kavramlarla süsleyeceğinizi ancak bu eğitimler ve bilgiler sayesinde kolaylıkla edinme imkanınız olabilir.

Reklam Fotoğrafçılığı:üÜrün fotoğrafçılığının genel bir çatısı olan reklam ve stüdyo fotoğrafçılığı, oldukça önemli ve gelir sağlayan fotoğrafçılık dallarından biridir. İleri seviye fotoğrafçılık teknik bilgileri isteyen reklam fotoğrafçılığı; modadan, ürünlerden, dergi ve katalog çekimleri gibi birçok farklı alanlarda aktif olarak kullanılır. Reklama gereksinim duyan her kategori için fotoğraf elde edilir. Bu alanda uğraş edinmek için ise sağlam bir fotoğrafçılık geçmişinizi olası ve geniş bir sosyal ağınız da olması gerekmektedir.

Düğün Fotoğrafçılığı:üGünümüzde amatör ve profesyonel olarak en çok revaçta olan alt dallardan birisi de düğün fotoğrafçılığıdır. Düğün fotoğrafçıları genelde amatör olarak düğün salonlarında acele fotoğrafçısı olarak yer alıp stüdyo ve dış çekimlerde profesyonel olarak işi sürdürmeye çalışırlar. Düğün fotoğrafçılığı da birçok ekipmana ve teknik bilgiye ihtiyaç duyar. Geniş ve dar açılı lenslere, tripoda, reflektöre ve yardımcı olacak fotoğrafçı asistanlarına ihtiyaç duyar. Ayrıca gelin ve damadın duruşlarının pozisyonlarına ve müşteri mennuniyetini sağlama görevini edinmesi gerekmektedir.

Tarihte Çekilmiş İlk Fotoğraf, İlk fotoğraf makinesi, Fotoğraf Makinesi Ne zaman icat Edildi, fotoğraf makinesinin tarihçesi,

Fotoğrafçılık eğitimi var mı?

Genel bir fotoğrafçılık, ileri seviye fotoğrafçılık dersleri de ücretsiz online eğitimler bulunuyor. Bu alanda amatör ya da profesyonel olarak ilgilenmek için alacağınız birçok eğitim seçeneği mevcuttur. Fotoğrafçılık kurslarını titiz ve doğru bir incelemeyle karşılaştırmalı ve ihtiyacınıza en uygun eğitimi edinmelisiniz. Zaman ve paradan tasarruf edinmek için ise online eğitimseçeneklerini tercih edebilirsiniz. Enstitü bu konuda size teorik ve teknik bilgileri sağlayacak olan Fotoğrafçılık kursu ile tüm etkili yöntemleri öğretecek.

İlk fotoğraf makinesi ne zaman icat edilmiştir?

Fotoğraf makinesi tam anlamıyla 1826 yılında Joseph Nicephore Niepce tarafından çeşitli kimyasallar kullanarak elde edilmiştir. Evinin arka bahçesinde ilk fotoğrafı çekmiştir. Daha sonra ise Daquerre, fotoğrafı netleştirecek kendi tekniğini bulmuştur.

İlk dijital fotoğraf makinesi ne zaman ortaya çıkmıştır?

Kodak mühendisi olan Steven Sasson ve yardımcıları tarafından 1975 yılında bulunmuştur. Daha önceki çalışmaları geliştirerek dijital fotoğraf makinesini ortaya koymuşlardır.ü Ticari olarak geliştirilen ilk dijital fotoğraf makinesi ise Fujifilm tarafından 1988 yılında seri olarak üretilmiştir.

Fotoğrafçılık alanında eğitimler var mı?

Genel ve ileri seviye eğitim alabileceğiniz kurs, özel ders ve online eğitimler vardır. Genel ve doğru bir araştırma yaparak ihtiyacınız doğrultusunda seçenekleri karşılaştırabilirsiniz.

Tarihte Çekilmiş İlk Fotoğraf, İlk fotoğraf makinesi, Fotoğraf Makinesi Ne zaman icat Edildi, fotoğraf makinesinin tarihçesi, ertanhaber

KAYNAK: iienstitu.com