Sesler ve şekiller arasında bağlantı kurarak bazı geometrik şekilleri soyutlaştırmak olarak tabir edilen 'Bouba ve Kiki etkisi'ni kullanan film yapımcıları; sahne ve karakterlerde kullandıkları daire, üçgen ve kare şekilleriyle bilinçaltımıza çeşitli çağrışımlarda bulunuyor.

''Filmlerde Gizli Semboller/Kiki ve Bouba Etkisi'' adlı video, filmlerde kullanılan sembollerin bilinçaltına gönderdiği mesajları gözler önüne seriyor. Kiki ve Bouba Etkisi'nin konu alındığı videoda, filmlerde kullanılan çizgilerin ve beynimizi yönlendirmek için oluşturulan görsel sembollerin ne anlama geldiği örneklerle izleyicilere aktarılıyor.

Tekmoloji Film-Dizi isimli YouTube kanalında yayınlanan videoya göre; Alman Psikolog Wolfgang Köhler tarafından 1929 yılında yapılan deney sonuçları; insanların sesler ve şekiller arasında bağlantı kurarak bazı geometrik şekilleri soyutlaştırıp, anlam yüklediğini ortaya koydu. Deney sonuçlarına göre yüzde 98 oranında sivri köşeli şekle ''kiki'' ismi verilirken, yuvarlak köşeli şekle verilen isim ise "bouba" oldu.

ŞEKİLLERE ANLAMLAR YÜKLENİYOR

Bouba/Kiki Etkisi olarak adlandırılan bu teknik, özellikle animasyon ve sinema filmlerinde sıkça kullanılıyor. İzleyicilerin üzerinde derinlikli bir etki yaratmak isteyen sinemacılar, hikayelerini etkili kılmak adına Bouba ve Kiki Etkisi kullanılan tekniğindeki kare, daire ve üçgen şekillerini ön plana çıkarıyor. Bu üç geometrik şeklin temsil ettiği karakteristik özellikler ve çağrışım yaptığı duygular, bilinçaltımıza kolayca yerleşebiliyor.

SEVİMLİ YÜZ HATLARI DAİRE İLE OLUŞTURULUYOR

Fimlerdeki gizli semboller olarak tabir edilen Bouba ve Kiki Etkisi'ne göre animasyonlarda ve filmlerde kullanılan daire sembolü, bilinçaltına sevimli ve zararsız mesajı veriyor. Bu nedenle özellikle animasyon filmlerinde sevimli karakterlerin yüz hatları daha dairesel çiziliyor.

KÖTÜ KARAKTERLER SİVRİ VE ÜÇGEN YÜZLÜ TERCİH EDİLİYOR

Üçgen yüz hatlarına sahip karakterler ise daire yüz hatlarının tam aksine bilinçaltına tehlike uyarısı gönderiyor. Genellikle kötü karakterler bu tür üçgen ve keskin yüz hatlarına sahiptirler. Daha detaylı betimlemek gerekirse; üçgenimsi yüz yapısı, sivri burun, kemikli yüz hattı, uzun kulaklar ve uzun parmaklar tam olarak beynimize 'kötü karakter' olarak kodlanır.

KARE, SERTLİĞİ VE SAĞLAMLIĞI SİMGELİYOR

Kare şekli ise sıkıcı, bağnaz, eski kafalı ve bir o kadar da sağlamlığı ve sertliği mesaj olarak zihnimize iletir. Kare yüz hattına sahip filml karakterlerinin duygu değişimleri yavaş olur ve işler istemedikleri gibi gitmediği zamanlar da ise kızgınlaşabilirler.

Ayrıca kare içinde gösterilen karakterler çoğunlukla hapsolmuşlardır. Bu kareleri çeşitlendirmek de mümkün. Örneğin; yatak çizgiler köşeye sıkışmışlığı simgelerken, daire şeklinde çizimler de gözetleme hissi yaratır.