Etobur Bitkiler Nelerdir? Nasıl Beslenir? Sinekkapan Bitkisi Nedir? Hayvanlarda görmeye alıştığımız etoburluğun bazı bitkilerde de olması gerçekten şaşırtıcı. Bu avcı etobur bitkiler böcekleri avladıktan sonra sindirecek özel bir sisteme de sahiptirler. Peki doğada et yiyen bitkiler hangileridir? Özellikleri nelerdir? İşte etobur bitkiler..
Doğada birçok canlı çeşidi vardır. Bazıları ise gerçekten oldukça ilginç olan ve insanı şaşırtan canlılar arasındadır. Hayvanlarda görmeye alıştığımız etoburluğun bitkilerde olması gerçekten şaşırtıcı ve ürkütücü olduğunu görmek insanı ürpertiyor. Dünyada bazı bitki çeşitleri et yiyerek beslenir. Genelde böcekleri avlayarak beslenen etobur bitkiler çok teknik olarak hareket eder ve avlanırlar. Bu etobur bitkiler böcekleri avladıktan sonra sindirecek özel bir sisteme sahiptirler. Sinek kapan ve ibrik otu adlı bitkiler en çok bilinen etobur bitkilerdir.
Genelde bu bitkilerin neden böcek yiyerek hayatta kalma çabası gösterdikleri merak konusudur; ancak bu etobur bitkiler çoğunlukla fakir topraklar üzerinde yaşarlar. Kurak topraklarda yaşayan etobur bitkiler topraktan beslenmeleri ve yaşamaları gereken azotu alamadıkları için böcekleri yiyerek onların proteinini sindirme sonucunda alırlar. Etobur bitkiler böcek avlamadan da yaşamlarını sürdürebilirler ama gelişimleri çok yavaş olur ve hayatta kalmaları zorlaşır. Bitkilerde oluşan bu hareket tamamen turgor prensibi olarak gelişir ve bilinçli değildir.
Genelde hayvanların etobur olduğunu biliriz ancak dünya üzerinde 600 tane etobur bitki türü yaşadığını öğrenince artık bitkilere de etobur sınıfında yer açılıyor demek anlamına gelmektedir. Diğer doğal bitkiler gibi aynı sisteme sahip olan etobur bitkilerde fotosentez yaparlar yaşadıkları kurak topraklardan edinemedikleri mineralleri böceklerle tamamlarlar.
Etobur bitkiler nasıl yaşar?
Etobur bitkiler genel olarak; bataklık, sulak ve toprağın daha az olduğu yerlerde yaşam sürerler. Bazıları ise, kurak yerlerde ve kayalıklarda yaşam alanına sahiptirler. Mineral açısından topraktan beslenememeleri ile bazı değişimler göstermişlerdir. Yeşil ve çiçekli bitkilerdir. Böcekleri kendilerine çekmek için çok renkli ve hoş aromalı kokuları vardır. Böceksiz yaşam sürmeleri zordur ve gelişimleri için mutlaka avlanmaları ve beslenmeleri gereklidir. Etobur bitkiler hücre duvarı için gerekli olan kalsiyumu ve protein yapımının oluşması için gerekli azotu sağlamak için kendilerini bu şekilde evrimleşmeye başlamışlardır. Çekirdek yapısı için gerekli olan fosfat ve klorofile gerekli olan demiri de sağlayarak sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürebilmektedirler.
Etobur Bitkiler
Güneş Gülü Bitkisi:üYapraklarının dış kısmında tüyle olan bitki; her tür canlının yüzeyine gelmesi ile yapışkan içerikli bir sıvı salgılamasında bulunur ve bu sayede canlının kaçmasına engel olarak içeriye doğru kıvrılmaya başlar. Yaprakların üzerinde bitki özü salgılanması yapan yapışkan madde ve ayrıca enzim salgılaması olur. Bu sayede birçok canlı bu tuzağa yakalanır. Güneş gülü bitkisi her yöne kıvrılabilen yaprakları sayesinde böcekleri hemen kavrayabilmektedir.
Sinek Kapan Bitkisi: Etobur bitkiler içerisinde en çok bilinen bitkidir. Saniyenin onda biri kadar bir hızla yapraklarını kapatıp açma özelliği vardır. Çanak yapraklı olan sinek kapan bitkisi, oldukça aromatik bir kokuya sahiptir. Yapraklarının üzerlerinde tüyler bulunur ve her hangi bir böceğin üzerine konması ile aniden kapanır ve avını yakalar. Saniye içerisinde 200 kez kanat çırpan sinekleri dahi kapabilme özelliği olması açıklanamayan bir merak konusudur.
Suibriğigiller Bitkisi: Yapraklarının dip kısımlarında su olan bir tüp şeklinde yapıya sahip olan Nepenthes türü olarak bilinen bitkilerdir. İçerisinde sindirim sıvısı bulunan bu bitkilerin iç kısımları ve yüzeyleri kaygan olması nedeniyle canlıların kayarak içerde bulunan sıvı içerisinde boğulmalarına neden olurlar. Bu sindirim sıvıları sayesinde kolaylıkla avlanan bu bitkiler içeri düşen canlıların hareketsizleşmesini sağlarlar. Mumsu ve ağdamsı bir özellik taşıyan bu sıvının içeriği hala açıklanamayan bir muammadır.
Suda bulunan ve keseotu adı verilen bitki sularda bulunan minik su canlıları ile beslenmektedir. Sap kısımlarında minik kesecikleri olan bitki bu kesecikler ile canlıları tutar ve içine hapsederek avlar. Bu esnada canlıyla beraber su içeri dolar ve bu sular salgıbezleri yardımıyla dışarıya pompalanarak atılır. Bu durum kesenin tekrar eski haline dönmesini sağlar.
Etobur Bitki Grupları Nasıldır?
Sürahiyi andıran şekilde olan etobur bitkiler;üüst kısmı uzun ve altı bombeli bir balonumsu bir su haznesi şeklinde olur. Üst kısma gelen canlılar içeri kayarak su olan kısma gelerek sindirilir. Genelde küçük bitkileri yiyen bu etobur bitkilerin Raja adlı türü fare ve kertenkele türlerini de avlamaktadır.
Venüs kapanı bitkileri;ümidyeye benzeyen menteşeli bir çeşit dişiler bulunan bitkilerdir. Orta kısmına dokunan canlı bitkinin uyarılmasına neden olur ve kapanması ile hapsolur.
Böcek kağıdı bitkileri; yapraklarının üzerinde böcekleri çeken bir sıvıya sahip ve tüylü yapraklı bitkilerdir. Gökkuşağı bitkisi bu türdendir ve çöllerde yaşar.
Istakoz kavanozu bitkileri; Y harfi şeklinde olan ve böcek yakalayan bir bitkidir. Bitkinin ağız kısmında tüyler bulunur çırpınan böceği aşağıya itmeye başlar ve Y harfi gibi olan kısmın altında mide bulunan kısımda hazmederler.
Kese şeklinde olan bitkiler;ükeseye benzer yapıları olan bu bitkiler canlının dokunuşu ile keseyi açarak basınç oluşturur ve emerek kendine doğru çekmeye başlar.
Etobur bitkiler ilginç olmalarına rağmen bir o kadar da farklı görüntüye sahiptirler.Etobur Bitkiler Nelerdir, Nasıl Beslenir? Sinekkapan Bitkisi Nedir, Etobur Bitkileri Nasıl Yetiştirilir, Toprağa Nasıl Ekilir, Bakımı Nasıl Yapılır, Sinekkapan Nasıl Bitkilerdir, Sinekkapan Ne İle Beslenir, Tohumları Nasıl Eklenir, Çimlenmesi Nasıl Sağlanır
Sinekkapan Bitkisi Nedir?
Sinekkapan bitkisi veya Venüs Sinek Kapanı veya Böcekkapan bitkisi Dionaea muscipula familyasından, ABD'nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki. Çok yıllık bir bitki olan sinekkapan, etçil bir bitkidir. Dikenli yapraklarını kapatarak, yaprağın üzerinde bulunan avını sıkıştırır. Özel sindirici sıvı salgılayarak avını öldürür ve beş ila yirmi gün arasında sindirir. Araştırmalar sonucunda böcekkapan bitkisinde elektrik içeren bir mekanizmanın olduğu iddia edilmiştir. Bitki yapraklarının iki ucunda yer alan üçgen şeklindeki üçer tüyün, fiziksel uyarımları elektriksel uyarılara dönüştürebilme özelliği olduğu ve avın yaprak üzerindeki hareketi ile bitkinin elektrik mekanizmasını kullanarak avını yakalayabildigi saptanmıştır.
Sinek Kapan bitkisi peat moss adı verilen baltık torfunda yaşar. Bu torf minerallerden arınmıştır. Bitki kökü ile alamadığı besini alabilmek için evrimleşmiş ve kapan ile avlarını yakalamaya adapte olmuştur. Bitki gereken tüm ihtiyaçlarını kapanları sayesinde almaktadır.
Sinekkapan tohumdan çoğaltma
- Önce sinek kapan toprak karışımınızı hazırlamalısınız. Venus fly trap her toprakta yetişmez. Sadece besin değeri az, asidik topraklar da yetişir. Toprak karışımı için perlit ve silika kumu kullanarak toprağın havalanmasına yardımcı olabilir ve toprağın su tutma kapasitesini artırabilirsiniz. Asla normal bahçe toprağı ve gübre kullanmayın!
- Tohumları çimlendireceğiniz saksıyı temin etmelisiniz. Bu saksı ya da kap, tohumları sıcak ve nemli tutmalı ve aynı zamanda hava akışına izin vermelidir. Saksınızın altında yeterince delik olmalı ve bu delikler su akışını sağlamalıdır. Saksınızı nemli tutmak için kilitli poşet kullanabilirsiniz ya da saksınızı daha derin bir kaba koyup üzerini streçleyebilirsiniz.
- Saf su, yağmur suyu, klima suyu ve benzeri sularla toprak karışımınızı sulayın. Sadece mineral içermeyen su kullanın. Toprak karışımınızı saksıya doldurun.
- Tohumları toprağın üstüne saçın. Asla gömmeyin.
- Su ile spreyleyin. Saksınızı kilitli poşetin içine yerleştirin. Poşeti, 2-3 santim yükseklik olacak şekilde su ile doldurun. Poşeti kilitleyin. Ya da derin bir kaba koyup kabı streçleyebilirsiniz.
- Direk yakıcı güneş ışığı almayan ama çok aydınlık bir yere koyun. Tohumlar ne kadar çok ışık alırsa o kadar hızlı çimlenecektir. Güneş ışığı altına koyarsanız tohumların yanarak ölme ihtimali vardır. Eğer imkanınız varsa yapay ışıklandırma altına da koyabilirsiniz.
- Çimlenme tamamlanana kadar toprak daima hafif ıslak olmalıdır. Ara ara su püskürtebilirsiniz. Ancak sadece mineral içermeyen su kullanın.
- Ara ara kilitli poşeti açarak havalandırma yapın. Bu sayede alg ve mantar oluşumunu azaltırsınız.
- Tohumları daima sıcak tutmaya çalışın. 24°C – 32°C arası sıcaklık idealdir. Bu sıcaklık değerleri dışındaki ortamlarda çimlendirme süresi uzayacaktır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuklardan sakının yoksa tohumlarınız ölebilir.
- Tohumlar çimlendikten 2 hafta sonra yavaş yavaş kilitli poşetin ağzını açın ve zamanla tamamen poşetten çıkarttın. 2-3 hafta sonra bitkiyi yavaş yavaş gün ışığına alıştırın.
- Sinek kapan tohumlarının çimlenmesi yaklaşık 3-4 haftayı bulmaktadır.
Etobur Bitkiler Nelerdir, Nasıl Beslenir? Sinekkapan Bitkisi Nedir, Etobur Bitkileri Nasıl Yetiştirilir, Toprağa Nasıl Ekilir, Bakımı Nasıl Yapılır, Sinekkapan Nasıl Bitkilerdir, Sinekkapan Ne İle Beslenir, Tohumları Nasıl Eklenir, Çimlenmesi Nasıl Sağlanır