Çoğu üniversite öğrencisi okulu bitirdikten sonra iş bulamıyor. İş bulamayan öğrenciler en kolay akademisyen nasıl olunur ya da en kolay akademisyen olunan bölümler hangileri araştırma konusu oldu. Bu makalemizde sizlere bu bahsettiğimiz bölümlerden bahsedeceğim.
Akademisyenlik için hangi bölümü tercih etmeliyim
Bu tercihi yapmadan önce lisans programını tamamlamış olmalısınız. Örneğin gazetecilik programından mezun olmuş aday, iletişim fakültesinin tüm bölümlerinde yüksek lisans yapabilir. Ancak işletme bölümünde yüksek lisans yapamaz. Bundan dolayı akademisyenlik düşünüyorsanız mutlaka okuyacağınız bölümü iyi seçmelisiniz. Sonradan pişmanlık duymamanız adına. Yüksek lisans programında sizlere şu şekilde tavsiye verebilirim. Kolay akademisyen olmak istiyorsanız yeni açılmış bölümlere yönelin. Yeni açılmış bölümlerin mutlaka akademisyen açığı da olacaktır.
En çok hangi alanlarda akademisyen açığı var
Şu anda akademisyenlik açığı olan bölümleri tespit etmek için üniversitelerin öğrenci işleriyle görüşme yapmak lazım. Toplamda 273 bölümde akademisyenlik açığı var. Bunların ilk sırasında ilahiyat fakültesi yer almakta. Siz İİBF fakültesinde akademisyen olmak istiyorsanız işiniz biraz daha zor olabilir. Az önce de dediğim gibi yeni açılmış bölümlere yönelin.
- Çizgi Fim ve Animasyonu
- Aktüerya Bilimleri
- Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
- Arapça Öğretmenliği
- Bahçe ve Tarla Bitkileri
- Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi
- Balıkçılık Teknolojisi
- Bilgi Güvenliği Teknolojisi
Kimler Akademisyen Olamaz
Gerekli sınavlardan başarısız olan öğrenciler akademisyen olamaz. Üniversitede herhangi bir suça bulaşıp ceza almış olmak özellikle kopya çekmek akademisyen olmanıza engeldir. Bunların haricinde adli sicil kaydınızın da temiz olması gerekmektedir. Eğer engel durumunuz varsa bunu yökün sitesinden araştırabilirsiniz.
Akademisyen olmak isteyen ne yapmalı
Akademisyen olmak isteyen kişiler lisans eğitimini en az 2.50 ortalama ile tamamlamış olmalı. Ales sınavına girmeli ve bu sınavdan en az 55 puan almalı. YDS sımavından da en az 50 puan almalıdırlar. Akademisyen olmak isteyen adaylar tezli yüksek lisans programını tamamlamış olmalı.
Akademik Kariyer Yapmak Zor mu
Eğer akademik kariyer yapmak istiyorsanız bu sürecin zor olacağını bildirmek isterim. Çünkü bu süreçte 4 yıllık üniversite ve 2 yıl lisans üstü eğitim almalısınız. Bu süreçte 200’den fazla sınava gireceksiniz. Hepsinden başarılı olmanız gerekmekte. Okulu bitirme puanınızın 2,50 olması ve ales gibi ösym sınavlarından yeterince başarılı olmak gerekmekte. En son bir mülakata tabi tutulacaksınız.
Akademisyen maaşları ne kadar
Akademisyenlik yapan kişilerin maaaşları 13 bin tl ile 25 bin tl arasında değişmektedir. Bu statüye göre değişiklik gösterir. Öğretim görevlisi ile profesör, doçent gibi statülerin maaşları değişiklik göstermektedir.