En büyük Asteroitler hangileridir? Hangi gök cisimlerine asteroit denildiğini biliyor muydunuz? Asteroitler dünyamız için bir tehlike arz ediyor mu? Asteroitler güneşin etrafında dönen küçük gök cisimleridir. Asteroitler hakkında hiç bilinmeyen bilgilerin devamı haberimizde..

En büyük Asteroitler hangileridir
En büyük Asteroitler hangileridir

Asteroitler kaya ve metalden oluşan asteroitler ayrıca organik bileşikler içermektedirler. Küçük gezegen olarak da bilinen asteroitler bazı bilim insanlarına göre Dünya’da hayatı başlatan gerekli kimyasallar asteroitlerden gelmiştir. Asteroitlerin boyutları değişiklik gösterebilir. Bazılarının çapı 10 metre civarındayken bazıları yüzlerce kilometre çapa sahip olabilir. Çapı 10 metrenin altındaki gök isimlerine genelde meteor veya göktaşı denildiğini de belirtelim.

Asteroit,üyörüngeleriüçoğunluklaüMarsüileüJüpiterügezegenleri arasında kalan gökcisimleridir. Haziran 2014 itibarıyla Küçük Gezegen Merkezi tarafından iç ve dış Güneş Sistemi'nde 1 milyonun üzerinde cisim tanımlanmıştır.

En büyük asteroitler hangileridir?

Asteroit kuşağının en büyük gökcismi, ilk bulunan asteroit olan, aynı zamanda birücüce gezegenüolarak da sınıflandırılanüCeres'tir. 952 kilometrelik çapıyla Ceres, tek başına tüm asteroit kuşağının kütlece üçte birini oluşturur. İkinci ve üçüncü büyük asteroitler olanüPallasüveüVesta'nın da çapları 500 kilometreyi geçer. Asteroit kuşağının dördüncü en büyük gökcismi olanü10 Hygieaüise ilk asteroidin keşfinden 48 yıl sonra, 1849'da keşfedilmiştir. Bu gökcisimlerinin hiçbirinin kütlesi bir atmosferi tutabilecek boyutlara ulaşamaz; birçoğu birkaç kilometrelik, hatta birkaç yüz metrelik kütlelerdir ve en büyük birkaçı hariç küre şeklini alacak kadar kütle çekimleri yoktur.

Asteroitler de olağan dışı yörüngeler

En ilgi çekici asteroitler, ana kümeden ayrılanlardır. Bazı asteroitlerüDünya'ya çok yaklaşırlar: Biçimi düzensiz, en uzun çapı yaklaşık 24,8ükm olanüEros, 1931 ve 1975 yıllarında Dünya'ya 24 milyon kilometre uzaklıktan geçmiştir; çapı 1,6ükm olanüHermes, 1937'de Dünya'ya 776.000ükm'ye kadar yaklaşmıştır. Dünya'ya 6,4 milyon kilometreye kadar yaklaşabilenüIcarus,üGüneş'eüMerkür'den daha çok yaklaşır. Yörüngesi çok basık olanüHidalgo, günöte noktasındaüSatürn'ün yörüngesinin yakınlarından geçer.üTrojanüasteroitleriüJüpiter'le aynı yörüngeyi izler; ama Jüpiter'le aynı hızda ve ondan 60º açısal uzaklıkta dolanması nedeniyle bir çarpışma söz konusu değildir.

Sizin için: 6 yılda fare spermlerinden uzay yavruları üretmeyi başardılar

Editör: TUNAHAN ERTAN