Dışkı Rengi Kırmızı Olmasının Sebebi Nedir? Hangi Hastalığın Belirtisidir? Tuvalete girdikten sonra sifonu çekmeden önce durup, kakaya bir göz atmak sağlığımız hakkında bize çok önemli bilgiler veriyor. Aynı şekilde, idrar renginiz de sağlığınız hakkında bilgi edinmenin bir başka yolu. Tuvalete çıktıktan sonra klozeti kontrol etmek, dışkının renginde, kokusunda veya kıvamında bir değişiklik varsa bunu takip etmek gerekiyor çünkü bunlar çeşitli parazitlerden kansere kadar birçok hastalığın işareti olabiliyor. Sağlığınızda bir sorun olduğundan söz edebilmek için dışkı anormalliklerinin bir haftadan uzun süre devam etmesi gerekiyor. Dışkınız seyahat, stres, hormonal değişimler, diyet, uykusuzluk gibi birçok sebepten dolayı kısa süreli değişikliğe uğrayabiliyor ve bir-iki gün süren değişimler normal kabul ediliyor. İşte çeşitli dışkı türleri ve ne anlama geldikleri...

Dışkınız sert, çıkmakta zorlanıyor ve küçük parçalar halinde geliyorsa...

Eğer dışkınız zor çıkıyorsa ve sertse muhtemelen kabızlık çekiyorsunuz. Lif alımınızı arttırmanız iyi olabilir. Yetişkin bir kadının günlük lif ihtiyacı 25 gram, erkeklerinse 38 gramdır. Ne kadar lif aldığınızı kontrol etmek için her gün ne yediğinizi bir yere not edebilirsiniz. Meyve, sebze, tam buğdaylı ekmekler, tahıllar ve çekirdekler gibi lif yönünden zengin gıdalarla beslenmeyi deneyin. Bol su içmek de bu süreçte önemlidir.

Dışkınız ishal gibi değil fakatüçok yumuşaksa...

Eğer her gün bu şekilde çok yumuşak ve ishale yakın şekilde dışkılıyorsanız ve buna halsizlik, ağrı ve depresyon gibi semptomlar da eşlik ediyorsa, çölyak hastası olma ihtimaliniz var. Bu şekilde dışkılamak, bağırsaklarınızın glüteni rahatça parçalayamadığını gösteriyor (Çölyak hastalığı nedir? Nasıl beslenmek gerekir? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz). Bu belirtilere sahipseniz mutlaka doktora danışın. Size glütensiz beslenme programı önerebilir.

Dışkı Rengi Kırmızı Olmasının Sebebi Nedir? Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Dışkı Rengi Kırmızı Olmasının Sebebi Nedir, Hangi Hastalığın Belirtisidir, Dışkı Renklerinin Farklı Olmasının Sebepleri Nelerdir, Farklı Renkteki Dışkı Renkleri Neyin Habercisidir, Bağırsak Sendromu Sebepleri Nelerdir, İshal Belirtileri Nelerdir, Sert Dışkı Sebebi Nedir, Hangi Hastalığa Yakalandım, Hasta mıyım, Bağırsaklarımda Sorun Mu Var

Dışkınız batmak yerine yüzüyorsa...

Dışkınızın batmak yerine klozette yüzdüğünü görüyorsanız bunun sebebi muhtemelen bağırsaklarınızda fazla gaz birikmiş olması. Eğer çok fazla fasulye, mercimek, lahana gibi gaz yapan yiyecekler yiyorsanız bu görünümün olması normal ve bunda endişe edilecek bir şey yok. Diğer taraftan dışkıladığınızda yağlı bir tabaka görüyor veya dışkınız klozetin içine yapışıyorsa bir miktar fazla yağlı beslendiğinizi düşünebiliriz. Biraz yağ alımınızı azaltabilirsiniz. Bu uzun süren bir durum haline gelirse başka bir sorun olup olmadığını anlamak için doktora giderek dışkı testi yaptırmalısınız.

Dışkınız çok kötü kokuyorsa ve ishalseniz...

Eğer çürük yumurta gibi çok kötü kokuya ishal eşlik ediyorsa Giardia bağırsak paraziti enfeksiyonu (Giardiazis) olabilirsiniz. Bu parazit genelde su yoluyla bulaşıyor. Örneğin, yüzdüğünüz bir göl veya havuzdan, içtiğiniz yeterince arıtılmamış sudan bu paraziti alabilirsiniz. Bu parazit bazen de uzun süre kendini belli etmiyor, belirtiler haftalar sonra bile çıkabiliyor. Bu durumu yaşıyorsanız mutlaka doktora giderek bir dışkı testi yaptırmalısınız. Tedavisi için antibiyotik kullanmak gerekebiliyor.

Dışkınız çok inceyse...

Eğer dışkınız kalem gibi ince geliyorsa bunun sebebi kabızlık olabilir ve bu durumda lif alımınızı arttırmanız yeterli olur. Ancak eğer bu durum çok uzun süre devam ederse kanserle ilişkili olduğunu düşünülebilir. Bağırsakta bulunan bir çeşit tümör dışkının yolunu tıkayarak onun bu şekilde çıkmasına sebep verebilir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Kolonoskopi ile sebebi öğrenilebilir.

Dışkınız sıvı ve yeşil renkliyse...

Eğer yeşil ve sıvı dışkılıyorsanız bunun sebebi tıptaki adı "clostridium difficile" olan çok tehlikeli bir bakteri olabilir. Bu bakterinin en önemli ortaya çıkış sebebi bilinçsiz antibiyotik kullanımıdır. Yersiz ve gereğinden fazla antibiyotik kullandığınızda bağırsaklardaki faydalı bakteriler yok oluyor ve bunun gibi bakterilerin oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu bakteri ishal ve kolite sebep oluyor. Böyle belirtiler varsa, acilen doktora danışmanızı öneriyoruz.

Dışkınız siyah veya kırmızı renkteyse...

Dışkınız siyah veya kırmızı renkteyse bu dışkınızda kan olduğu anlamına geliyor ve bu da ülser veya kolon kanseri sebebiyle iç kanama ihtimalini düşündürtüyor. Böyle bir durum varsa hemen doktorunuzu bilgilendirmenizi öneriyoruz. Tuvalette bir miktar kan görülmesi bazen hemoroid ile de ilişkilendiriliyor.

Dışkınız Beyaz Renkte İse..

Beyazımsı, grimsi veya kil renkli dışkı safra yetersizliğine işaret eder. Aynı zamanda karaciğer ve safra kesesiyle ilgili sorunların da olduğu anlamına gelebilir. Çünkü bunlar safra üretilen ve depolanan organlardır. Dışkının beyaz olması safra taşı olduğu hatta siroz olduğu anlamına bile gelebilir. Kahverengi dışkıda beyazlıklar olması Crohn hastalığının bir belirtisi olabilir. Dışkı Rengi Kırmızı Olmasının Sebebi Nedir, Hangi Hastalığın Belirtisidir, Dışkı Renklerinin Farklı Olmasının Sebepleri Nelerdir, Farklı Renkteki Dışkı Renkleri Neyin Habercisidir, Bağırsak Sendromu Sebepleri Nelerdir, İshal Belirtileri Nelerdir, Sert Dışkı Sebebi Nedir, Hangi Hastalığa Yakalandım, Hasta mıyım, Bağırsaklarımda Sorun Mu Var

Dışkınız Yeşil Renkte İse..

Yeşil renk klorofil bakımından zengin (ıspanak gibi) sebzelerin tüketilmesi, yeşil renkli içeceklerin içilmesi ve demir takviyelerinin sonucunda oluşur. Sebep gıda değilse, dışkınız sindirim borusunu çok hızlı geçmiştir ve yeterli bilirubin ve safra alınmamıştır.

Dışkınız Sarı Renkte İse..

Sarı dışkı tıkanmış safra yollarının ve zayıf yağ emiliminin bir işareti olabilir. Başka bir sebep de, pankreas tarafından üretilen, kronik pankreatit, çölyak hastalığı ve kistik fibrozu belirtecek enzim eksikliğidir. Ancak çok fazla havuç yediğinizde ya da sarı renk bir şeyler yediğinizde bu tür durumla karşılaşabilirsiniz.

Dışkınız Siyah Renkte İse..

Aspirin, ibuprofen ve demir takviyeleri gibi ilaçların alımı veya bağırsaklarda kanama nedeniyle siyah dışkı görünebilir. İkinci nedenden dolayı bir sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Daha yaygın bir neden de yediğiniz gıdalarda yatar. Meyan kökü ya da yaban mersini de dışkının siyah olmasına neden olabilir.

Dışkınız Kırmızı Renkte İse..

Pancar, kırmızı renkli içecekler, domates dışkının kırmızı renk almasına neden olabilir. Bununla birlikte, eğer sebep besin kaynağı değilse, mutlaka doktora gidin. Hemoroid, ülseratif kolit, hatta kanser gibi daha ciddi bir şey olabilir.

Dışkı Şekli

Görünüşü fındık ya da keçi dışkısını anımsatıyorsa şiddetli kabızlık yaşanıyor demektir. Bu tür dışkı, vücudunuzun lif içermediği anlamına gelir. Tam buğday makarna, ahududu ve mercimek gibi lif açısından zengin ürünler tüketmeye özen gösterin.

Görünüşü sosis şeklinde, geniş ve topaklıysa da kabızlık olduğu anlamına gelir. Bu dışkı türü de lif eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Antidiyareik ilaçlar ve fiziksel aktivite eksikliği buna neden olabilir. Daha çok meyve ve sebze yenmeli ve egzersiz yapılmalı.

Görünüşü çatlak bir sosis şeklindedir. Bu normal bir dışkıdır. Yürümeyi ve daha fazla su içmeyi unutmayın. Görünüşü yumuşak ve pürüzsüzdür. Mükemmel bir dışkı anlamına gelir. Dengeli beslenmeye devam edin. Stresli durumlardan kaçının.

Bağırsak Sendromu Belirtisi Olabilir

Görünüşü açık kenarlı yumuşak topaklıdır hafif ishal görüldüğü anlamına gelir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromunun bir belirtisi olabilir. Muz, kraker ve patates gibi az lifli yiyecekler yemeyi deneyin.

Görünüşü açık kenarlı yumuşak topaklıdır hafif ishal görüldüğü anlamına gelir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromunun bir belirtisi olabilir. Muz, kraker ve patates gibi az lifli yiyecekler yemeyi deneyin.

Görünüşü düzensiz kenarlı ve yumuşaktır bu da hafif ishal belirtisidir. Belki gıdanızda çok fazla lif içeren besinler vardır. Haşlanmış patates, muz gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Sorun 2 günden fazla sürerse, mutlaka bir doktora danışın.

Dışkı Rengi Kırmızı Olmasının Sebebi Nedir, Hangi Hastalığın Belirtisidir, Dışkı Renklerinin Farklı Olmasının Sebepleri Nelerdir, Farklı Renkteki Dışkı Renkleri Neyin Habercisidir, Bağırsak Sendromu Sebepleri Nelerdir, İshal Belirtileri Nelerdir, Sert Dışkı Sebebi Nedir, Hangi Hastalığa Yakalandım, Hasta mıyım, Bağırsaklarımda Sorun Mu Var