DGS'de adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak ve testte 120 soru yer alacak. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Soru ve cevaplar bu sayfadan paylaşılacaktır takipte kalın !

2020 yılı DGS (Dikey Geçiş Sınavı) 9 Ağustos 2020 tarihinde saat 10.15'teügerçekleştirilecek. 140 dakika sürecek sınavda 120 soru yer alacak. Sınavın gerçekleştirilmesinin ardından gözler soru ve cevapların yayınlanmasına çevrilecek. Soru ve cevaplar https://sonuc.osym.gov.tr adresinden yayınlanacak. Başvurularıü9-17 Haziran 2020ütarihleri arasında yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) 9 Ağustos 2020 tarihinde saat 10.15'te gerçekleştirilecek ve 140 dakika sürecek. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacak.

D E Ğ E R L E N D İ R M E

SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlışücevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak hamüpuanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanlarınüortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standartüsapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve SözelüStandart Puan hesaplanacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorularüdeğerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlamaüyapılacaktır.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI

2020-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önündeütutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır. 2020-DGS’ye başvuran adaylardan YÖKSİS’te akademik not ortalamaları bulunanların bu bilgileriüelektronik ortamda YÖKSİS’ten alınarak ÖSYM arşivine aktarılacaktır. ÖBP’nin hesaplanmasında buübilgiler kullanılacaktır. YÖKSİS kaynaklı bilgisinde eksiklik/düzeltme olan adayların kendiüüniversitelerine başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir (“AKADEMİK NOTüORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ” başlıklı madde). Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, 4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete’deüyayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları MezunlarınınüLisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1 nciümaddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları veüAçıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik’inü7 nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılaraküDikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş SınavıüKılavuzunda yer alır.”ü2020-DGS’de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:ü Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ileüçarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeriü40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olaraküdeğerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puanaüeklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü notüsistemine dönüştürülecektir.

DGS PUANININ HESAPLANMASI

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisansübaşarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarınıübelirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarakütoplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 hamüpuan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayanüadayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. 2021 yılı ve müteakip yıllarda yapılacak olan DGS’de ise her iki testten de en az 1 ham puan alanüadayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adaylarınüDGS puanı hesaplanmayacaktır. 2019-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısıüile çarpılacaktır. 2020-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2021-DGS’de ilgiliüÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

KAYNAK: http://www.kamuajans.com/

Editör: TUNAHAN ERTAN