BURSA GEZİLECEK YERLER 15 tarihi ve milli yer

Yayınlama: 14.06.2020
Düzenleme: 20.06.2020 13:43
25
A+
A-

Bursa, eğer Uludağ’a kaymaya gitmiyorsanız, insana “Ne eğlendik” değil de, “Ne yedik ama” dedirten sözde kültür gezilerinden. Sözde dememizin sebebi önemli bir kültür merkezi olmaması değil (haşa!), eninde sonunda her kültür gezisinin eninde sonunda homini gırtlağa dönmesi.  Midemize yenik düştüğümüze bakmayın, aslında Bursa’da insanı birkaç gün oyalayacak kadar çok gezilecek yer var. (Bursa gezilecek yerler)

Bilgi bombardımanının içinden çıkmak zor olur diye size Bursa’da yapılacak en güzel şeylerin hepsini kapsayan ve Rum köyünden, Osmanlı Köyü’ne, iskenderden balığa, hamam sefasından sandal sefasına farklı farklı tellerden çalarak kendini tekrar etmeyen 2 günlük bir program çıkarttık. Bunlar bizim önerilerimiz ama siz zevkinize ve zamanınıza göre programda oynama yapmak istersiniz diye aşağıda Bursa’da gezilecek yerleri A’dan Z’ye anlattık. Bu yazıyı okuduktan sonra; bu yerleri hangi sırayla gezmek daha pratik olur bilgi almak için Bursa Turu Programı yazımızı okuyabilirsiniz.

BURSA’YI PİRİ İLE DİNLEYEREK KEŞFEDİN  (Bursa gezilecek yerler)

Bursa’yı gezeceklere şiddetle tavsiyemiz olunur! Piri uygulamasıyla padişahlar şehri Bursa’yı, Türkiye’nin en iyi rehberlerinden Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun sesinden dinleyerek gezme fırsatınız var. Yani şehirde tamamen kendi başınıza ama adeta yanınızda bir rehber varmış gibi gezmiş oluyorsunuz. Hem uygulamadaki harita ve yönlendirmelerle turu takip etmek çok kolay hem de tur boyunca arka fonda müzikler ve hikayeler de size eşlik ediyor. Piri’yi Apple cihazlar için App Store‘dan, Android cihazlar için Google Play Store‘dan buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

① Osmanlı’nın Beylikten Devlete Geçişine Tanıklık Eden Tarihi Yerleri Gezin

Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun devletten imparatorluğa geçiş dönemindeki başkenti olduğu için sadece Türkler için değil, insanlık tarihi için önemli bir yer olarak görülüyor. Tarihi yapılar Osmangazi ve Yıldırım Mahalleleri’nde kümelendiklerinden, buraları yürüyerek gezebilirsiniz. Ancak kısa bir gezi için Bursa’ya geldiyseniz hepsini gezmek hem yerine en önemli yapıları görmenizi, Bursa’nın vaad ettiği diğer güzellikler için de vakit ayırmanızı öneririz. Aşağıda Bursa’nın Tarihi Yerleri bölümünde buraları detaylıca anlattık, size kolaylık olsun diye öncelikli olarak görmenizi tavsiye ettiğimiz yapıları da  ☆ ile işaretledik.

② Bursa’nın Meşhur İskenderini Mabedinde Tadın!

Madem Osmanlı’nın ikinci başkenti, padişahlar şehri Bursa’dayız, o zaman şu bizim naçizane damaklara padişahlara layık Bursa İskender’ini tattırmadan buradan ayrılmak da olmaz. Biz yola çıkmadan Bursalı Evde Yoklar’a sorduk: Bursa’da en iyi İskender’i nerede yeriz? Gelen cevaplar üzerine en iyisini bulmak için en popüler yerlerin hepsinde yedik – Kendimiz için yediysek namerdiz. 

③ İngiliz Kraliçesi’nin Tercihi : Kozahan’da Simit & Çay ikilisi Yapın

Hatırlarsanız 2008’de İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip’in Bursa ziyaretinde, Kozahan’ı ziyaret edişi manşetlere çıkmıştı. Kraliçe, Kozahan’dan ipek kumaş alışverişi yapıp öğle yemeği yemişti. Eminiz Kraliçe Bursa’da ne yapılır diye sorarsanız hiç düşünmeden Kozahan der.  Eskiden ipek yolu üzerinden gelen kervanların konaklama yeri olan hanın olayı önce ikinci katında meşhur Bursa ipeğinden şallar ve fularlar satan yan yana sıralanmış dükkanları şöyle hızlıca bir turlamak sonrasında da avlusunda çay-kahve içmek. Hanın güzelliği ve ortamın huzuruna mutlaka tanıklık etmelisiniz. Hep cıvıl cıvıl, yaz kış müthiş bir haraketlilik var. Konum için tıklayın.

④ Türkiye’nin Tek Anadolu Arabaları Müzesi’ni Ziyaret Edin

Tam 30 bin metrekarelik bir alana yayılmış eski bir ipek fabrikası Tofaş tarafından restore edilip 2002 yılında Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi haline gelmiş. Yıllar önce beygirli at arabasından başlayıp günümüz modern arabalarına kadar yaşanan teknolojik gelişimin hikayesi anlatılıyor bu müzede. Yıllarca süren bu değişimi, arabaları ve yapıldıkları tarihleri görerek yakından inceleyebiliyorsunuz. Yemyeşil bi alanın içinde olan müzede bir kafe bile var. Girişler ücretsiz ama Pazartesi günleri müze kapalı. Konum için tıklayın.

⑤ Sultanlar Şehrinde Sultanlara Layık Bir Hamam Keyfi Yapın

Bursa, doğal mineralli yeraltı kaynak suları zengini olunca, hamam keyfi de onun yüzyıllardır süregelen olmazsa olmaz ritüellerinden biri olmuş. Her ne kadar şimdilerde bir sürü modern hamam türese de 500-600 yıllık hamamlara gidip eski adetleri yad etmenin zevki bir başka. Dediğimiz gibi Bursa’nın yeraltı kaynak suları değerli olunca zaten aşağı yukarı bütün hamamlar eşit derecede faydalı; ama işin içine atmosferi, dekorasyonu, tarihi katılınca sizden gelen önerilere dayanarak birkaç örnek verebiliriz. Kimisi tarihi hamam kimisi termal / spa oteli hamamı: Çekirge Hamamı, Tarihi Keçeli Kadın Hamamı, Mahkeme Hamamı, Kervansaray Termal Bursa, Gönlüferah Oteli Hamamı. Bursa’lı evde yoklara da önerileri için çok teşekkürler!

  Bursa Uludağ'a ne zaman kar yağacak?

⑥ Yakalarsanız UNESCO Manevi Kültürel Miras Listesi’deki Karagöz Gölge Oyunu’nu izleyin (Bursa gezilecek yerler)

Karagöz Gölge Oyunu, Bursa’dan çıkma öyle özel bir gelenek öyle benzersiz bir kültürel öğe ki 2009’dan beri UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’nde. Baklava, döner gibi, Karagöz ve Hacivat da Yunan & Türk ortak miraslarından. Karagöz-Hacıvat Oyunu’nu izleme fırsatını eskisi gibi sıkça yakalayamasak da Bursa’ya gidince Karagöz Müzesi’ne bir uğramak keyifli bir nostalji yapma yöntemi olabilir. Müze 1997 yılında “Sanat Evi” olarak açılmış ve Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında olunca da onun adını almış. İçinde Karagöz-Hacıvat ve kukla galerisi ayrıca tasvir yapım atölyesi var. 2007’de de adı Karagöz Evi’nden Karagöz Müzesi’ne değiştirilmiş.

Karagöz-Hacıvat Oyunu’nu her istediğimizde canlı izleyebilme olanağımız malesef yok. Ancak denk getirmeyi başarabilirseniz 2 yılda bir Kasım-Aralık aylarında yapılan Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali var. Bu festival 1993’ten beri düzenleniyor ve amacı Karagöz-Hacivat ve Türk Gölge Oyunları efsanelerini yaşatmak ve tanıtmak.

⑦ Soğanlı Botanik Park’ta Pedallayın (Bursa gezilecek yerler)

Bursa Hayvanat Bahçesi’nin tam dibinde koskocaman 400 dönümlük bir alanda Bursa Soğanlı Botanik Parkı var. 1998’de açılmış ve içinde çeşit çeşit bitkiler, çiçekler, ağaçlar, gölet, ördekler, kazlar, ülkelere ait bahçeler var. Biz hayvanat bahçesi mentalitesine karşıyız ama botanik bahçesine hayır demeyiz. Eğer tembellerdenseniz çimlere uzanıp etrafı izleyebilir kafa dinleyebilirsiniz ama tabi ki bizim tavsiyemiz pedallamak! Bu koskoca parkın büyük bir kısmını gezebilmek ve keşfetmek için bizce yine en iyi yol bisiklet kiralamak. Alanda 1.800 metre bisiklet yolu (tamam, kısa ama park güzel olduğu için keyifli olabilir yine de) bisiklet kiralama alanı var (Hasbahçe Bisiklet Evi). Üstelik tandem bisiklet bile var. Şehrin merkezinde böyle yemyeşil bir alan bulmak çoğu şehirde hayal, Bursa’ya giderseniz mutlaka değerlendirin! Ancak bizden minik bir uyarı; botanik park tatil günleri ve haftasonları o kadar kalabalık oluyor ki, huzur vermek yerine huzurunuzu kaçırabilir. Zaman planlamasını yaparken göz önünde mutlaka bulundurun. Konum için tıklayın.

BURSA’NIN TARİHİ YERLERİ (Bursa gezilecek yerler)

 Ulu Cami ☆ (Bursa gezilecek yerler)

Ulu Cami, Bursa denince akla gelen en önemli tarihi yapı. Hatta Evliya Çelebi‘nin deyimiyle “Bursa’nın Ayasofyası!” 1396’yla 1400 yılları arasında yaptırıldığı ve 1. Bayezid’in mimar Ali Neccar’a yaptırdığı biliniyor. Biraz bu gibi tarihi yapılara ilgiliyseniz, Osmanlı’nın ve Selçuklu’nun mimari özelliklerini camiide rahatça görebilirsiniz. Ulu Cami’nin en dikkat çekici ve onu en özel yapan yanlarından biri Kündekâri sanatı ile ceviz ağacından tek bir çivi veya yapıştırıcı dahi kullanılmadan oyularak yapılan, üzerinde Samanyolu Galaksisi işlenmiş minberi. Caminin ortasındaki kubbenin çevrelediği 18 köşeli şadırvanı da ayrıca önemli. Bir diğer en’i de Türkiye’nin namaz kılma alanı en büyük camii olması. 

 İki minaresiyle, şehrin ortasında yükselen gerçekten görkemli bir yapı. Bursa merkezde tek bir tarihi yapı gezmeye vaktiniz varsa o, artık Bursa’nın simgesi haline gelmiş Ulu Camii olsun deriz biz. Konum için tıklayın.

Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ☆

Yeşil Camii de Bursa’nın olmazsa olmazlarından. Osmanlı mimarisinin günümüzdeki en iyi örneklerinden biri ve aslında asıl olayı çini kaplamaları. Yeşil Cami Bursa’da o kadar sevilen ve dikkat çeken bir eser ki sahip olduğu yeşil rengi sonralarda bulunduğu semtin adı haline gelmiş. 1424 yılında yapımı tamamlanmış yani epey eski bir eser. Cami yerli / yabancı turizm için önemli ama hala ibadethane olma özelliğini kaybetmemiş olması onu ayrıca bir önemli yapıyor. Konum için tıklayın.

Bursa içindeki sembolik eserlerden bir tanesi de Yeşil Türbe. Yeşil Cami’nin hemen 1 sokak arkasında. Yapım emrini 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Mehmet Çelebi vermiş. Mimarı Hacı İvaz Paşa adında bir mimar. Türbe Bursa’nın her yerinden görünüyor bu yüzden imza eserlerden biri gerçekten. Hala sağlam kalabilmesi ve ziyaret edilebilmesi için sonuncusu 2004’te olmak üzere defalarca onarılmış. Osmanlı mimarisiyle yapılan yapılar arasında tüm duvarı çiniyle kaplı olan tek türbe olduğu söyleniyor. Konum için tıklayın.
 Yukarıdaki haritada  13 – 14 numaralı pinlerle işaretledik.

Muradiye Külliyesi

Bildiğiniz üzere külliye de İslam mimarisinin simge oluşumlarından biri. Bunun için, merkezde cami ve onun çevresinde hamam, medrese, aşevi, kervansaray, çarşı gibi yapıların yer aldığı zamanının her şeyi içine alan dev kompleks yapıları da diyebiliriz. Muradiye Külliyesi de bulunduğu semte ismini veren yapılardan biri. 2. Murad 1425 yılında Bursa’da yapım emrini vermiş ve bir sene sonra tamamlanmış. İçinde medreseden hamama bir sürü oluşum var. Bu külliyenin Osmanlı dönemindeki padişah veye ailelerinin Bursa’da yaptırdığı son külliye olduğu söyleniyor. Konum için tıklayın.

  3. Dünya Savaşı Başlıyor mu?

 Irgandı Köprüsü ☆

Irgandı Köprüsü illa ki kulağınıza çalınmıştır, Bursa’ya gidince görülmesi gerekenlerin başında gelir hep. Yıldırım bölgesindeki bu eski çarşılı köprü, 1442 tarihli. Her ne kadar Büyük Bursa Depremi geçirmiş ve Kurtuluş Savaşı’nda bombalanmış olsa da ayakta kalmayı başarabilmiş. Bu tarihi köprünün asıl olayı köprü üstünde çarşının bulunması. Köprü bildiğiniz köprüden farksız, ama dünyada çarşısı olan sayılı köprülerden olunca ün yapmış tabi. Dünya’da bizdeki Irgandı Köprüsü’ne benzeyen, üzerinde çarşısı olan diğer 3 köprü: Bulgaristan  Lofça’daki Osma Nehri üzerindeki Köprü, İtalya Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü diğeri de İtalya-  Venedik’teki Rialto Köprüsü.

Yıkılacak kadar kötü hale geldi !

Yıkılacak kadar kötü hale geldiği sıralarda 2004’te restore edilip tekrar kullanıma açılmış. Gittiğinizde köprü üstündeki dükkanlarda Bursa’lı sanatkarların el emeği göz nuru eserlerine ve işçiliklerine göz atın deriz. Aklınızda olsun köprüdeki dükkanlar Pazartesileri kapalıPazar günleri de bazıları kapalı. Irgandı Köprüsü sonrası durağınız da Mahfel’de salep olsun. Yürüyerek sadece 3 dk mesafede. Konum için tıklayın.

Bursa Kalesi, Hisar (Saltanat) Kapısı ve Şehir Surları

Bursa Kalesi için şehrin ayakta kalan en eski yapılarından olduğunu söyleyebiliriz. Temelleri taa Bursa’nın ilk sakinleri Bithynia Krallığı’ndan kalma. Yapımının M.Ö. 1. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor ama o zamandan bu zamana her bir taşı üzerinde Roma, Bizans ve Osmanlı’nın katman katman izleri var. Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki surlar üzerinde kalenin 5 kapısı ve 14 burcu var. Bu kapılar: Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı. Her ne kadar Tophane bölgesindeki Ortapazarı Caddesi üzerinde yer alan ve şehrin ana giriş kapısı niteliğinde olan (Saltanat Kapısı) Hisar Kapı ve surlar 7.0 büyüklüğündeki 1855 Bursa depreminde yıkılmış olsa da restorasyonlar sayesinde bugün hala ziyaret edilebiliyor.

Uludağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ’ın uzunluğu 40 km’yi bulur. Genişliği ise 15–20 km’dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa’ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli’ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe’dir (2.543 m). Uzaktan Bursa’ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m’dir. Uludağ tepe (2.543 m) Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

ULUDAĞ TURİZM

1933’te Uludağ’a bir otel, bir de muntazam şose yol yapılmış, böylece bu tarihten itibaren Uludağ kış kayak sporları için bir merkez haline gelmiştir. Düzenli otobüs seferlerinin başlaması da buraya ilgiyi daha da artırmıştır. Sonradan asfaltla kaplanan bu yol Uludağ’ın Kadıyayla hariç bütün yerleşim birimlerini doğrudan Bursa’ya bağlar. Uludağ modern dağ tesisleri, 1963’te hizmete açılan Türkiye’nin ilk teleferiği Bursa Teleferik, dördüncü büyük kent olan Bursa’nın hemen yanında olması ile dağ ve kış turizminin merkezi olmuştur.

Türkiye’nin en büyük kayak merkezi (Bursa)

Uludağ Türkiye’nin en büyük kayak merkezidir. Yol durumunun uygunluğu,uzun kış mevsiminde (Ekim-Nisan arası) kar bulunması, eşsiz manzaraları buraya turist çekmektedir. Dağın doruk noktasından açık havada İstanbulMarmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Doğu, kuzey eteklerinin Bursa Ovasına yakın yerlerinde sıcak su kaynaklarının bulunmasından burada kaplıcalar meydana gelmiştir. Bursa’nın Çekirge semtindeki bu kaplıcalar pek çok hastalığa şifa olmaktadır. Teleferik 2014 yılında tümüyle yenilenmiş ve Kurbağakaya (Oteller) bölgesine kadar uzatılmıştır. Ayrıca teleferiğin ara istasyonu olan Sarıalan’da ve Sarıalan’dan telesiyejle ulaşılan Çobankaya’da Kızılay Derneği‘nin her yaz düzenlediği yaz kampları bulunmaktadır. Kirazlıyayla‘da kurulu bulunan eski senatoryum binası şu anda otel olarak kullanılmaktadır. Uludağ’da 15 adet özel ve kamuya ait 12 resmi konaklama tesisi vardır. Bunlara ait pek çok telesiyej ve teleski hattı mevcuttur.

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat