Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi'nin Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında, Dış Ekonomik Bağlar Heyeti (DEİK) mesken sahipliğinde düzenlenen ‘Irak Cumhuriyeti Başbakanı Mustafa El-Kazımi'nin Türk İş İnsanları ve Yatırımcıları ile Toplantısı', T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı İstek Tuna Turagay, DEİK Lideri Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Irak İş Kurulu Lideri Emin Taha, DEİK üyesi firmalar ve iki ülke dünyası temsilcilerinin iştirakleriyle hibrit olarak gerçekleştirildi.
 

 

Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi, Irak’ta yatırım açısından bakıldığında pek çok bakir alanın olduğunu, deneyim sahibi Türk firmalarının bu fırsatı değerlendirmesini istediklerini söyledi. Kazımi, hali hazırda Irak’ta önemli tecrübeleri olan Türk özel bölümüne, her ne kadar zorlayıcı etkenler olsa da, Irak’ın kapılarının gerisine kadar açık olduğunu söyledi. Irak Hükümeti olarak yeni beyaz bir sayfa açmak üzere karar aldıklarını söyleyen Başbakan Kazımi, idari ve yapısal problemlerin pek çok yatırımcıyı sıkıntı duruma soktuğunu bildiklerini, bununla birlikte bu meselelerin tahliline ait kollarını sıvadıklarını söz etti. Kazımi, petrole dayalı iktisattan sektörel çeşitlendirmeye yanlışsız gitmek istediklerini, bunu gerçekleştirmek üzere Türk firmalarına bütün fırsat ortamlarını açacaklarını ekledi. Başbakan Kazımi, Türkiye’nin sırf iktisat ve ticaret alanında bir ortak olmadığını, Irak için dost ve kardeş bir ülke olduğunu, daima bir arada iş birliği ile meselelerin üstesinden gelinebileceğini kelamlarına ekledi. Irak’ın yine imarı için yapılacak yatırımlarda uzaktaki başka ülkeleri değil komşu ülke Türkiye’nin yer almasını dilek ettiklerini lisana getiren Kazımi, sıkıntıların tahlilinde ortak komiteler kurulabileceğini tabir etti.

TURAGAY: “SEKTÖREL ÇEŞİTLİLİĞİ HEDEFLEYEN IRAK İÇİN TÜRK ÖZEL KESİMİ HAZIR”
 

 

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı İstek Tuna Turagay, Kasım ayı prestiji ile iki ülke ortasındaki ticaret hacminin 18,1 milyar dolara dayandığını ve daha evvel 20 milyar dolar olarak koyulmuş olan gayesinde üstüne çıkacaklarını inandığını söyledi. Irak ile olan dostça bağlantıların yanı sıra iktisat ve ticaret faaliyetlerinin de olduğu söyleyen Turagay, Türk müteahhitlerinin şimdiye kadar Irak’ta gerçekleştirdiği iş hacminin 27 milyar dolar olduğunu ve 1000’in üzerinde projeye imza attıklarını söyledi. Petrole dayalı iktisattan sektörel çeşitliliği hedefleyen Irak için Türk özel kesiminin hazır olduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı, bu iş birliklerinin arttırılabilmesi için meselelerin en kısa müddette tahlile kavuşturulmasının kıymetli olduğunu söyledi. Turagay, birinci atılacak adımların ortasında Habur hudut kapısının yanında ikinci bir kapının açılması ve tren yollarının tekrar yapılandırılarak Türkiye’den Bağdat’a olan eski çizginin tekrar açılması konularının dikkate alınabileceğini ekledi. Bugün imzalanan 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması' ile iki ülke iş insanlarının önündeki pürüzleri ortadan kalktığını vurgulayan Turagay, öteki kıymetli mutabakatların imzalanmasıyla da birçok stratejik proje hayata geçirebilecektir dedi.

OLPAK: “YATIRIMLARIN KARŞILIKLI TEŞVİKİ VE KORUNMASI MUAHEDESİ İLE SÜRAT KAZANABİLİRİZ”

DEİK Lideri Nail Olpak, bilhassa son periyotta Irak hükümetinin sanayi üretiminde yerlileşme gayesi olduğunu bildiklerini ve bu kapsamda Türk sanayi kuruluşlarının bilhassa güç, dokumacılık ve besin dallarındaki tecrübelerini Iraklı ortakları ile paylaşmaya hazır olduğunu söz etti. Olpak, bu iş birliklerinin Irak’ın kalkınması ismine kıymetli ölçüde katma bedel sağlayacağına inandığı kelamlarına ekledi. DEİK Lideri, Türkiye ve Irak ortasında uzun müddettir gündemde olan “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”nın imzalanması halinde iki ülke ortasındaki yatırım bağları sürat kazanacağını, bu mevzuyu bu toplantıda bir sefer daha gündeme getirilmesinin kıymetli olduğunu tabir etti. Olpak, Irak kamu ihale şartnamelerinde çoklukla AB menşeli eser kullanma zaruriliği getirildiğini, bu durumun AB standartlarında üretim yapan Türk firmalarının Irak pazarında rekabetçi olmalarını engellediğini söyledi. DEİK Lideri Nail Olpak, sorunun tahlili konusunda Iraklı yetkililerin atacağı adımların yüksek ehemmiyete haiz olduğunu ekledi.

DEİK/Türkiye-Irak İş Kurulu Lideri Emin Taha ise tek hudut kapısının yanı sıra ikinci bir hudut kapısının açılmasının değerli olduğunu, 2012’ye kadar Türk TIR’larının Bağdat’a kadar hareket edebildiğini lakin şu etapta bu duruma kısıtlama getirildiğini söyledi. Bu sorunun tahlilinin her iki ülke yararına olacağını belirten Taha, vize konusunda yaşanan sıkıntıların da giderilmesinin iş yapma ortamını kolaylaştıracağını söz etti. Irak iç piyasasını korumak gayesiyle kimi Türk eserlerinin ithalatına yasak getirilmesinin Irak’ın lehine olmadığını söyleyen Emin Taha, Türk firmalarının Irak’ta iş ve yatırım yapmak için istekli olduğunu lakin bu problemlerin tahlile kavuşmasıyla birlikte Irak’ın kalkınmasının hızlanabileceğini söz etti.