Tüm dünyayı tesiri altına alan koronavirüs salgını, insanların internet kullanım alışkanlıklarını da değiştirdi. Bu süreçte internet kullanımındaki artış, siber hata mağduriyetlerini de artırdı.

BAKANLIK RAPORUNDA ÇARPICI SONUÇLAR

İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı ile Emniyet Siber Cürümlerle Daire Başkanlığı’nca “Kovid-19 Pandemisi Periyodunda Siber Hata Riskleri ve Güvenliğe Etkileri” başlıklı rapor hazırlandı. Raporda, 649 şahıstan alınan karşılıklar tahlile edildi. Ankete ait şu çarpıcı sonuçlar paylaşıldı:

-Pandemi sürecinde interneti daha sık kullandığını belirtilenlerin oranı yüzde 70. İnternet kullanım alışkanlıklarında değişim olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 26.

-Katılımcıların yüzde 80’i interneti günde 3 saatten fazla kullanıyor. İnterneti günde 7 saatten fazla kullananların oranı 31.3 iken, 1 saatten daha az kullananların oranı ise yalnızca yüzde 3.5.

-Katılımcıların yüzde 39’unun internetten alışveriş alışkanlıklarında artış meydana geldi. Bayanlar erkeklere oranla internetten daha fazla alışveriş yaptı. (%43.4) İnternet bankacılığını daha fazla kullananların oranı ise yüzde 41 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA ARTIŞ TOPLUMSAL MEDYADA

-Pandemi devrinde en fazla artış gösteren çevrimiçi davranış toplumsal medya kullanımı oldu. İştirakçilerin yüzde 58’i toplumsal medyayı daha fazla kullandığını tabir ederken, bayanların toplumsal medya kullanımının erkeklere nazaran daha fazla arttığı görüldü.

-Katılımcıların yüzde 45’i bu periyotta internetten daha fazla film/dizi izlediğini belirtti.

-Katılımcıların yüzde 33’ü internet oyunlarıyla daha fazla vakit geçirdiğini tabir etti.

-Zoom, Adobe Connect ve Webinar üzere çevrimiçi telekonferans araçlarını daha fazla kullandığını belirtenlerin oranı 32.

-Çevrimiçi kamu hizmetlerini bu süreçte daha fazla kullandığını söyleyenlerin oranı yüzde 39.

SİBER MAĞDURİYET

Raporda, internetin iş, eğitim ve toplumsal gayelerle daha ağır olarak kullanılmasının hatalılar için yeni cürüm imkanları yarattığına dikkat çekildi. Şu bilgiler yer aldı:

-Katılımcıların en fazla maruz kaldığı siber cürüm tipi yüzde 5.1 ile ziyanlı yazılım bulaşması oldu. Türkiye, ziyanlı yazılım bulaşmasında yüzde 41’lik oranla Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü. Araştırmaya katılanların yüzde 87’si korsan siteler üzerinden film/dizi izlediğini belirtirken, bunun ziyanlı yazılım mağduriyet riskini arttırdığı belirtildi.

-Katılımcıların yüzde 0.8’i bilişim sistemlerine izinsiz/yetkisiz giriş (bilgisayar korsanlığı), yüzde 1.8’i şahıslara karşı siber cürümler (siber taciz ve siber zorbalık) ve yüzde 2.3’ü siber ekonomik cürümler mağduriyeti yaşadığını kaydetti.

-Meydana gelen tüm siber kabahat cinsleri göz önüne alındığında ise iştirakçilerin yüzde 7.1’inin en az bir siber kabahatin mağduru olduğu tespit edildi.

Yenişafak