Avukat Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Avukat Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Yayınlama: 07.01.2021
Düzenleme: 07.01.2021 23:27
11
A+
A-

Avukat Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Avukat Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Avukatlık ülkemizde en saygın meslekler arasındadır. Adalet bir milletin, kişinin kaderini etkileyecek bir olgudur. Bu olguyu sağlamakla görevleri meslekler arasında avukatta bir parçadır. Bu yazımızda sizler için ‘avukat nasıl olunur?’ sorusunun yanıtını hazırladık.

Avukat Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Avukat Olmak İçin Gereken Nelerdir?
Avukat Olmak İçin Ne Yapmalıyız, Avukat Olmak İçin Gerekenler Nelerdir, Avukat Olmanın Yolları, Avukat Olmak İçin Hangi Özelliğe Sahip Olmak Gerekir, Avukat Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir, Avukat Nasıl Olunur

Bir toplum içinde en önemli olgulardan biri adalettir. Adalet her açıdan sağlanmalıdır. Bunu da sağlamayı görev edinmiş meslekler arasında avukatlık bulunmaktadır. Dünya tarihinde 13. Yy’da oluşmaya başlamış bu meslek dalı 1861 yılından bu yana ülkemizde varlığını sürdürmektedir. Günümüzün en popüler mesleklerinden olan ve birçok gencin hayalini kurduğu avukatlık ile ilgili tüm bilgileri hazırladık. İşte detaylar…

Avukat nasıl olunur?

Avukat Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Avukat olmak için diğer saygın meslek türleri gibi öncelikle liseyi bitirmek gerekiyor. Daha sonra ise üniversite sınavlarından iyi bir puan alıp hukuk fakültesini kazanmak gerekiyor. Hukuk fakültesi üniversitelerde okuması en zor bölümler arasındadır. 4 sene boyunca eğitim alacak olan kişiler birçok milletin hukuk tarihini görürler. Hukuk fakültesi bitirildikten sonra ise avukatlık stajına başlamak gerekmektedir. Tam olarak 1 yıl süren avukatlık stajı 6 aylık mahkemede 6 ayda en az 5 yıl deneyimli bir avukatın yanında yapılır. Avukatlık stajı yapan bir kişi bu süre zarfında herhangi bir iş yerinde çalışamaz.Avukat Olmak İçin Ne Yapmalıyız, Avukat Olmak İçin Gerekenler Nelerdir, Avukat Olmanın Yolları, Avukat Olmak İçin Hangi Özelliğe Sahip Olmak Gerekir, Avukat Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir, Avukat Nasıl Olunur

Avukatlık stajı biten kişi Türkiye Barolar Birliği’ne stajının bittiğini ve avukatlık ruhsatını almak için başvurur. Daha sonra uygun görülmesinde halinde verilir.

Avukat olmak için gerekli olan şartlar nelerdir?

Avukat olmak için belli başlı bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartları sizler için sıraladık;

  • Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir.
  • Hukuk fakültesi mezunu olmak
  • Mülga şartı
  • Kayıtlı olacak büronun ikametgahında bulunmak

Avukatların Taşıması Gereken Özellikler Nelerdir?

Avukatların taşıması gereken özellikler şunlardır:

  1. Yenilikçi ve özgün bir düşünce sistemini benimsemiş olan, olaylara geniş çerçeveden bakabilmesini bilen ve yaratıcılığını kullanabilen biri olması gereklidir. Dolayısı ile zorlu durumlar ile karşılaşıldığında, etkili bir çözüm üretebilme gücü olan biri olmalıdır.
  2. Analitik düşünebilen biri olması gereklidir. Avukatlar bir dava içerisinde, bambaşka faktörler ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu faktörlerin ayrı ayrı değerlendirilip, ortak bir sonuca bağlanabilmesi için ise; kişinin analitik düşünebilmesi gereklidir.
  3. Avukatlık insanlar ile doğrudan iletişim kurmayı gerektiren bir meslektir. Dolayısı ile avukatlık yapacak olan bir kişinin iletişim becerilerinin kuvvetli olması gereklidir. İyi bir dinleyici olmasının gerekmesinin yanı sıra, empati yeteneği olan ve karşısındakini anlamakta sorun yaşamayan biri olması gereklidir.
  4. Avukat olmak isteyen kişinin diksiyonunun düzgün olması gereklidir. Aynı zamanda yapacağı konuşmaların süreçlerini ne şekilde yöneteceği konusunda da bilinçli olmalıdır.
  5. Avukatların meslekleri süresince aktif olarak okuması gereken konular karşılarına çıkacaktır. Dolayısı ile hızlı okuma ve anlama becerisi olan kişiler bu meslek için daha uygundurlar.
  6. Avukatların sıklıkla dilekçe yazmasını gerektiren konular karşılarına çıkacağı için; konuşma dillerinin yanında yazım dillerini de geliştirmeleri gereklidir. Kullandıkları dillerin kurallarına oldukça hakim olmalılardır.
  7. Avukatların devamlı olarak araştırma içerisinde olmaları gereklidir. Çünkü bazı davalar ile emsal örnek taşıyabilecek olaylarla karşılaşmalarının yanı sıra, değişen yasalar hakkında da bilgi sahibi olmaları gereklidir.
  KPSS şartı olmadan memur olun

Avukatlık Yapamayacak Olanlar Kimlerdir?

Avukatlık yapamayacak olan kişiler şunlardır:

Rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, irtikap, nicelikli zimmet, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas, ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlardan hüküm giymiş veya herhangi bir suçtan dolayı hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişilerin avukatlık yapabilmeleri mümkün değildir. Aldıkları cezaları para cezasına çevirebilmiş veya cezalarını affa uğratabilmiş olsalar bile avukatlık yapabilmeleri mümkün değildir.

  • Herhangi bir disiplin kararı ile avukatlık veya memurluk niteliğini yitirdiği kesinleşmiş olan kişilerin avukatlık yapabilmesi mümkün değildir.
  • Mahkeme kararı sonucu herhangi bir kısıtlaması olan kişilerin avukatlık yapabilmesi mümkün değildir.
  • Avukatlığın gerektirdiği tutum ve davranışlara sahip olmayan ve çevresinde de bu şekilde bilinen bir kişinin avukatlık yapabilmesi mümkün değildir.
  • Avukatlık mesleği ile ters düşen bir başka işle uğraşan bir kişinin avukatlık yapabilmesi mümkün değildir.
  • Bedensel ya da zihinsel engeli olan veya avukatlık mesleğini sürdürmesine engel bir durumu olan kişilerin avukatlık yapabilmesi mümkün değildir.
  • Hakkında aciz kararı olan kişiler; bu kararı kaldırmadıkları sürece avukatlık yapamazlar.

Avukatlık Eğitimi Nasıldır?

Avukatlık eğitimi; üniversitelerin 4 senelik Hukuk Fakültelerinde alınmaktadır. Kişinin avukatlık yapabilmesi için tek yolu, hukuk fakültesini bitirmektir ve sonrasında avukatlık ruhsatını alabilmesidir. Ayrıca adalet ön lisans programını bitiren kişilerin; Dikey Geçiş Sınavı’na yani DKS’ye girerek hukuk fakültelerine yerleşebilmeleri mümkündür. Hukuk okuyanların %0.3’ü, bu şekilde hukuk okumaya başlamaktadır. Hukuk fakültelerinde kişilerin ön eğitimde başarı ile geçmek zorunda oldukları dersler; mantık, sosyoloji, tarih, Türkçe ve kompozisyondur. Bu dersleri başarı ile veremeyen kişilerin hukuk fakültesinden mezun olabilmesi mümkün değildir. Hukuk Fakültelerinde alınan eğitimler şunlardır:

  • Hukuka giriş
  • Medeni hukuk
  • Roma hukuku
  • Anayasa hukuku
  • İktisat
  • İdare hukuku
  • Ceza hukuku
  • Medeni yargılama hukuku
  • Ceza yargılamaları hukuku
  • Ticaret hukuku
  • İş hukuku
  • Maliye vergi hukuku
  • Genel kamu hukuku
  • İcra ve iflas hukuku
  • Devletler umumi hukuku
  • Adli tıp
  • Türk hukuk sosyolojisi

Mükemmel avukat olmak için sahip olmanız gereken özellikler

Mükemmel avukat olmak, sadece müvekkillerini başarı ile temsil etmek, girdiği davalardan yüksek sonuçlar almak gibi özelliklerden daha fazlasını gerektiriyor.

Avukatların çok eski tarihlerden bu yana toplumlarda barış ve düzeni korumak gibi ek faaliyetleri vardır. Hatta bu faaliyetler günümüzde avukatlar ve toplum tarafından misyon olarak atanmış durumda. Yani mükemmel avukat olmak için standart avukatların dışında ek nitelik ve becerilere sahip olmanız gerekir. Aslında avukatlar hakkında şu niteliklere sahip olursanız mükemmel bir avukat olursunuz demek çok doğru bir ifade değil. Ancak her meslekte olduğu gibi avukatlıkta da bazı yeteneklere sahip olmanız sizleri daha başarılı kılacaktır. Örneğin, fiziksel olarak yeterli olmayan bir sporcunun başarılı olması çok zordur. Benzeri şekilde okumaktan ve insanlıktan nefret eden bir kişinin de mükemmel bir avukat olması biraz zor bir durum gibi. Mükemmel Avukat Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken Özellik konusunu listeleyecek olursak aşağıda yer alan tablo ortaya çıkacaktır.

  Aydın Işıklı Kız Yurdu'nda asansör düşmesi sonucu iki kız hayatını kaybetti

 Mükemmel Avukat Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken Özellikler

1. Analitik Beceriler

Analitik kelimesinin anlamını yazmamız, avukatlarda kesinlikle bulunması gereken bir özellik olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Türk Dil Kurumu analitik düşünmeyi; bir problemi çözmek için, bilgileri ayrıştırarak ve sorunu oluşturan öğeleri göz önüne alarak sonuca varmak için yürütülen sistematik düşünme tarzı olarak tanımlar. Meslek gereği sürekli olarak yaşanılan problemlerin çözümlenmesinde baş rol oynayan avukatlar için analitik düşünme yeteneği mükemmel avukatın olmazsa olmaz özelliklerinden biridir ifadesini rahatlıkla kullanabiliriz.

2. Yaratıcılık

Adından çok daha fazla söz ettirmek ve hukuk camiasında tanınır bir avukat olmak istiyorsanız, farklı bakış açıları üretmeli ve sürekli yenilikçi olmanız gerekir. Bunun yanı sıra sıkıntılı durumları çözme konusunda her avukatın yapmış olduğu hamlelerin yanı sıra bazı ek işlemlerde yapmanız gerekir. Yeni ve farklı çözümler üretmek, sıkıntılı konuların çözümlenmesinde başrol oynamak mükemmel bir avukat olma yolunda ihtiyaç duyacağınız bir başka özellik. Standartların dışına çıkabilecek bir bakış açısına sahip olmak her zaman artılar katacaktır.

3. Araştırma

Dosyalar üzerinden detaylı inceleme yapmak, saatlerce daha önceki kararları, içtihat ve mevzuatları araştırmak avukatların her daim yapmış işler arasında. Bu yüzden araştırma ve inceleme yapmak konusunda usta olmanız gerekir. Başarılı veri analizlerine uygun ve çarpıcı yorumlarınızı katarak her zaman bir adım olmayı hedefleyin. Araştırmalarınız sonucunda hazırlayacağınız matbu evraklar yani dilekçeler ile bir star haline gelebilirsiniz.

4. İletişim

21. yüzyıl insanı olup, iletişim konusunda geri kalmış bir insan görmeniz pek olası değil. Her an her yerde bir iletişim aracı ile dilediğiniz kişiye ulaşabilir ve dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz. İletişim kanallarınızı çok iyi kullanmanız size neredeyse her anlamda artılar katacaktır. Yeni müvekkillere ulaşmak, sorun yaşadığınız konularda yardım alabilmek ve sıralayamayacağımız kadar çok işlemi iletişim yetenekleriniz ile en efektif şekilde sonuçlandırabilirsiniz.

5. Azim

Avukatlık mesleğinde hizmet veren her kişinin – sadece mükemmel olmak isteyenler değil tüm avukatlar – azimli ve sabırlı olmalıdır. Genellikle, ağır araştırmalar, evrak düzenlemeler ve dilekçe hazırlama gibi çok fazla saat gerektiren işlemler yapıldığı için azim ve sabır mükemmel avukat olmak için olmazsa olmazlar arasında yer alır. İyi bir avukat veya hukuk asistanı işi doğru ve tam zamanında bitirebilmek için sıkılmadan, yorulmadan azimle işine devam etmek durumundadır.

Avukat Olmak İçin Ne Yapmalıyız, Avukat Olmak İçin Gerekenler Nelerdir, Avukat Olmanın Yolları, Avukat Olmak İçin Hangi Özelliğe Sahip Olmak Gerekir, Avukat Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir, Avukat Nasıl Olunur

AX MEDYA
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat