Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir? Aloe Vera Nasıl Ekilir? Faydaları Nelerdir?

Yayınlama: 09.05.2021
4
A+
A-

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir? Aloe Vera Nasıl Ekilir? Faydaları Nelerdir? Aloe Vera yara ve yanık tedavilerinde iyileştirici özelliğini kanıtlamış Asphodelaceae (Liliaceae ) familyasından bir bitki türüdür. Tükçe de sarı sabır adı ile anılmaktadır. İçinde bulunan 6 farklı antiseptik özelliği ile küf ve mantarı yok etmede oldukça başarılıdır. Ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilse de ticari amaçla üretimi de yapılmaktadır. Bu yazımızda sizlere aloe vera nasıl yetiştirilir, ekimi, köklendirilmesi ve bakımı ile ilgili detaylı bilgiler aktaracağız. İsteğinize bağlı olarak hem ticari hem de evde hobi amaçlı aloe vera ekimi yapabilirsiniz.

Aloe Vera etli ve su içeren bir bitkidir.Kozmetik firmaları tarafından kişisel bakım ürünü yapımında kullanılır.Üretimi ise bilinen aksine oldukça kolaydır.Meyvesinin içeriğinde yer alan su ile kurak mevsimlerde dahi kolaylıkla yetişebilir.Eğer aloe vera yetiştiriciliği ilgili kararlıysanız, bu işi Türkiye’nin bir çok bölgesinde gerçekleştirmeniz mümkündür.Aloe vera nasıl yetiştirilir konusunda detaylı bilgileri makalemizi okuyarak edinebilirsiniz.

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir

Aloe vera tohum ile değil kök ile çoğalan bir bitkidir.Bu nedenle ya hazır fide alacaksınız ya da elinizde bulunan aloe vera bitkisinin köklenmesini beklemeniz gerekiyor.Aloe vera güneş ve suyu seven bir bitki.Ancak ihtiyacından fazla yapılacak olan sulama aloe veranın ölmesine neden olur.Tüm bitkilerde de bu durum hemen hemen aynıdır.

Saksıda veya arazi de aloe vera yetiştirmek istiyorsanız toprağınızın drenajlı olması gerekir.Köklerde veya yüzeyde biriken su aloe veranın hava almasını engeller.Bu nedenle bitki çürümeye başlar.Aloe vera bitkisini günün 12 saati parlak güneş alacağı bir bölgeye perlit veya lav taşı kullanarak ekin.Bitkinin köklerini hava alacak şekilde toprakla doldurun.Ancak yapraklarının toprağa temas etmemesine özen gösterin.Ekimden sonra toprağın üzerine hafifçe perlit veya torf serpiştirin.

alo vera nasıl yetiştirilir? aloe vera nasıl ekilir? faydaları nelerdir?
Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir, Aloe Vera Nasıl Ekilir, Faydaları Nelerdir, aloe vera yenir mi, aloe vera mineralleri nedir, aloe vera toprakta nasıl yetiştirilir, aloe vera kuru toprak karışımı bitki, aloe vera toprakta nasıl yetiştirilmeli, aloe vera cilde iyi gelir mi, aloe vera sağlığa iyi gelir mi, aloe vera dış katmanlar, aloe vera kökleri, aloe vera saç uzatır mı, aloe vera siyah noktaları giderir mi, aloe vera loş ve serin ortamda mı yetişir

Bu işlem bittikten sonra 1 hafta boyunca bitkiye su vermeyin.Bu süreçte hem toğrağına alışacak hem de kendi içinde bulunan suyu kullanmış olacak.Tabi eğer kökte herhangi bir deformasyon var ise bitki iyileşmek için zaman kazanacak.Aksi taktirde kökte yer alan açıklık su ile temas ettiğinde o bölgeden itibaren çürüme başlar.

1 hafta geçtikten sonra hafta da 1 olacak şekilde aloe vera bitkisini sulamaya başlayabilirsiniz.Bu süreçte sulama yaparken toprağı elinizle kontrol edin.Eğer nem var ise sulama yapmanıza gerek yoktur.Kış aylarında aloe vera bitkisi uykuya geçer.Uyku döneminde bitki kök vermek için çalışır.Sizin ise sonbahar ve kış aylarında sulamayı azaltmanız 2 haftada bir gibi sulama periyotuna girmeniz gerekir.

Aloe Vera Bitkisi Nasıl Bakılır

Aloe vera bitkisini evde yetiştiriyorsanız kilden yapılmış olan saksıları kullanmanızı tavsiye ederiz.Bu saksılar nem tutucu özelliğe sahiptir.Ancak bu saksının dibinde drenaj delikleri olmasına dikkat edin.Bu deliklerden akan suyu hemen tahliye etmelisiniz.

Aloe vera için en iyi sıcaklık 15 ile 28 C° derecedir.-4 C°’ye kadar dayanıklı olmasına karşın yetişmesini yavaşlatmaktadır.Bununla birlikte bitki güney veya batı cepheye bölgede yer almalı.İhtiyacı olan güneş ışınlarını en iyi bu şekilde alabilir.

  Kar yağışı uyarısı (31 il için sarı ve turuncu kod)

Bitkiniz hızlı büyüsün istiyorsanız ilk bahar da gübreleme yapabilirsiniz.Gübreleme yaparken azot ve potasyum oranı düşük, fosfor oranı yüksek olan mineraller kullanın.Bir adet aloe vera çiçeği için maksimum bir 2 kola kapağı kadar gübre ekleyin.

Yabancı otlar aloe vera bitkisinin en büyük düşmanı sayılır.Toprakta yayıldıkça bitkinin hava almasını engelleyip oksijensiz kalarak ölmesine neden olur.Sürekli olarak minik bir tırmık yardımıyla etrafını çapa yapın.

Tüm bunların yanında aloe vera nasıl yetiştirilir diyenler için önemli bir bilgi verelim.Aloe vera bitkisinin yaprakları size yetişme ortamı ile ilgili bilgi verir.Normalde bu yaprakların güneş ışığının geldiği yöne doğru dik bir şekilde uzaması gerekiyor.Ancak bu yapraklar aşağı düşük bir şekilde çıkıyorsa, bilin ki daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyuyor.Tabi bir de yapraklarının sararması ve kahverengiye dönmesi gibi bir durum var.Bunun için alt başlıkları inceleyin.

Aloe Vera Yenir mi

Buna cevabımız hem evet hem hayır.Aloe Vera bitksi 4 kısımdan oluşur.Dış katman, iç deri, jel ve lateks.Bunları birbirinden ayırmayı başarırsanız aloe vera yemenin faydaları dahi var diyebiliriz.Ancak bilinçsizce yapılması kesinlikle tavsiye edilmez.

Dış Katman: Zehirli olma ihtimali yüksekti.Ayrıca çevreden gelen toz, kir ve bakteri barındırır.Aynı zaman acı bir tadı vardır.

Lateks : Müshil ilacı yapımında kullanılan malzemeleri içerir.Bu nedenle yenilmesi baş ağrısı, ishal, bulantı ve kusmaya yol açar.Dış katman ile deri arasında yer alan sarı sıvıdır.Fazla tüketilmesi ise ölümlere dahi neden olabilir. (kaynak)

Jel : Yenilmesi durumunda herhangi bir sorun yaratmayacak, tadının güzel olduğu söylenen iç sıvıdır.Hatta kokyeyl yapımların ek olarak kullanılır.Aloe vera bitkisi ile yapılmış detox içeceklerine de eklenir.

İç Deri : İç deri bölgeyi tüketmek tamamen güvenilirdir.Hatta bir çok restoranda salataların içine tat vermek amaçlı eklenir.

Önemli Not: Aloe vera bitkisini yemen yararı olabilir.Ancak bu yararı farklı gıdalardan da alabilirsiniz.Günde 1 gram yiyeceğiniz lateks ölümü yol açabilir.Bilinçsiz bir şekilde tüketmek sağlık açısından risklidir.Aloe Vera cilde yararı olan 75 mineral ve vitamin içerir.

Aloe Vera Bitkisi Fiyatı

Aloe vera bitkisinin fiyatları boyutlarına göre değişiklik gösterir.Tabi bir de alım amacınıza göre.Perakende olarak 7-15 cm boyuttakiler 8 TL,  20-30 cm boyuttakiler 20 TL, 40-50 cm olanlar ise 40 TL’ye satılmaktadır.Eğer ticari amaç ile yetiştiricilik yapacaksanız daha uygun fiyatlara satın almanız mümkün.Küçük boyutlarda almanız ise sizin avantajınıza olacaktır.Yer seçimi, toprak, perlit, gübre gibi malzemeler ise ek masraf kalemleridir.

Aloe Vera Tohumu ve Fidesi

Aloe Vera tohum ile yetiştirilen bir bitki değildir.Kendi kökleri ile çoğalır.Yetiştirmek istiyorsanız filizlendirilmiş kök satın almanız gerekiyor.Saksıya ya da bulunduğu ortam sığmayan aloe vera bitkisi kök yani yavru vermeye başlar.Bu yavruların ustalıkla dezenfekte edilmiş bıçak alınması lazım.Aksi taktirde hem anaç çiçeğe hem de yavruya zarar verebilirsiniz.Kesim işleminden sonra anaç çiçeğin sıvısını mutlaka tamponlayın. aloe vera faydaları nelerdir

  3000 TL emekli ikramiyesi ne zaman verilecek?

Aloe Vera Nasıl Ekilir

  • Drenajlı toprak veya bir saksı hazırlayın.
  • Almış olduğunuz aloe vera kökünü, eğer yeni kestiyseniz iki gün loş odada bekletin.
  • Toprağın temiz olduğuna emin olduktan sonra kökleri toprağın için yerleştirin ve üzerini kapatın.
  • Bu süreçte toprağa biraz perlit ve lav taşı karıştırın.
  • 1 hafta boyunca toprak nemini kaybedene kadar sulamayın.
  • Ardından hafta da bir olmak şartı ile spreyle sulamaya başlayın.
  • Olgunlaşma dönemine girdiğinde normal sulama işlemini yapabilirsiniz.
  • Bitkiniz mutlaka en az 6 en fazla 12 saat güneş ışığı alması gerekiyor.
  • Düşük sıcaklıklar aloe vera bitkisini öldürmez ancak büyümesini engeller.

Aloe Vera Toprağı Nasıl Olmalı

Makale içeriğinde sık sık perlit kullanımından bahsettik sizlere.Perlit volkanik bir kayaç türüdür, toprakta havalandırmayı arttırır.Aynı zamanda drenaj sağlar.Aloe vera toprağı ise bitki kökünün oksijen alabileceği şekilde hazırlanmalı.Toprağı bu tarz maddeler ile karıştırdığınızda hem daha iyi bir oram sağlanır hem de yabani otların yetişmesini engellemiş olursunuz.

Aloe Vera Köklendirme Nasıl Yapılır

Aloe vera bitkisi belirli bir olgunluğa eriştiğinde kökten yavru vermeye başlar.Ancak bu yavru kök çıkar çıkmaz kesmeyin.en az 7,5 cm uzunluğu erişmesini bekleyin.Aksi taktirde ihtiyaç duyulan mineralleri ayrı bir saksıda vermekte zorlanacaksınız.

Çıkan bu kök yavruyu sterilize edilmiş bir bıçak yardımıyla ana kökten kesin.2 gün boyunca loş ve serin ortamda bekletin.kök yara aldığı için direkt toprakla temas etmesi veya su alması durumunda tamamen ölür.Bu nedenle bu kökün kapanması en az 2 günü alacaktır.Bu süre zarfından sonra kuru toprak karışımına bitkiyi yerleştirin.Bitki ekimi işlemini tamamladıktan sonra 1 hafta boyunca sulamayın. Aloe vera faydaları nelerdir

Ekimini yaptığınız aloe vera yavrusunu güneş alan bir yere koyun.Bu yerin güney veya batı cephesi olması gerekiyor.Topraktaki nemi elinizle ölçün ve ihtiyaca göre su verin.Yeni kök olgunlaşmaya başladığı zaman saksıdan çıkarıp daha geniş bir alana ekimini yapabilirsiniz.

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir, Aloe Vera Nasıl Ekilir, Faydaları Nelerdir, aloe vera yenir mi, aloe vera mineralleri nedir, aloe vera toprakta nasıl yetiştirilir, aloe vera kuru toprak karışımı bitki, aloe vera toprakta nasıl yetiştirilmeli, aloe vera cilde iyi gelir mi, aloe vera sağlığa iyi gelir mi, aloe vera dış katmanlar, aloe vera kökleri, aloe vera saç uzatır mı, aloe vera siyah noktaları giderir mi, aloe vera loş ve serin ortamda mı yetişir

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat