Acur, kabakgiller familyasından olup daha çok Anadolu’da yetiştirilmektedir. İmaj itibariyle salatalıkla çok karıştırılan acur, salatalıktan çok daha hafif ve serinleticidir. Sıcak iklimlerde üretilen ve daha çok ferahlamak için farklı biçimlerde tüketilen acurun en çok tercih edilen tüketim formu turşudur. Daha uzun vadede ve daha sağlıklı olduğu için turşusu hazırlanmaktadır. Acur ile yapılan birtakım kürler hem cilt hastalıklarına hem de iç organlara epeyce yarar sağlamaktadır. Bilhassa alkol ve sigara alışkanlığı olan bireylerde akciğer, böbrek ve karaciğerde meydana gelen tahribatın güzelleştirilmesinde acurun büyük bir tesiri bulunmaktadır. ACURUN YARARLARI NELERDİR?

Tabiattan gelen eserler, sıhhatin korunmasında, cildin güzelleşmesinde ve iç organların korunmasında önemli tesire sahiptir. Daimi olarak sistemli kullanılması halinde sindirim sisteminin sistemli çalışmasına, iç organların korunmasına ve temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Acur, taze olarak tüketilmesinin dışında turşusu ve kürleri hazırlanmaktadır. Acurun sıhhate olan yararları şöyledir:

- Mideyi rahatlatarak hazmı kolaylaştırır. - İdrar yollarında meydana gelen iltihapların sökülmesini sağlar. - Bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak sindirim sistemini düzenler. - Böbrek sıhhatini koruyarak böbreklerden kum ve taşı söker. - Böbrek ağrılarına düzgün gelir. - Ferahlık hissi vererek serinletir. - Gün içinde tüketildiğinde enerjiyi yükseltir ve zinde meblağ. - Sahip olduğu varlıklı vitamin ve mineraller sayesinde bedenin muhtaçlığı olan besin pahalarını büyük oranda karşılar. - Sarılık hastalığının tedavisinde destekleyici tesiri bulunmaktadır. - Uzun müddet tokluk hissi verir. - Sistemli olarak acur tüketmek kanı temizler. - Acur, bol su içeren bir zerzevat olduğundan bedenin su gereksinimini karşılamaktadır. - Isırık, yanık, kesik üzere yaraların daha çabuk tedavi edilmesini sağlamaktadır.  ACUR ZAYIFLATIR MI? 

Acur öteki besinlere oranla sindirim sisteminin çalışmasında daha geniş tesire sahiptir. Kabızlık sorunu çekenleri ve bundan ötürü kilo verme suratı yavaşlayan bireylerin sindiriminin daha nizamlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bunula birlikte ödem atıcı tesiri olmasından ötürü, çok tuz tüketiminden kaynaklı bedende meydana gelen ödemin atılmasını hızlandırmaktadır. Tıpkı vakitte uzun müddet tok tuttuğu için orta öğünlerde muhakkak ölçüde tüketildiğinde açlık hissini alarak daha az yemek yemeyi sağlamaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulunca ölçülü ve tertipli ölçüde tüketilen acur kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

ACUR KÜRÜ NASIL HAZIRLANIR?

Bedendeki iltihap ve enfeksiyonların atılmasını sağlayan acur, güçlü bir idrar söktürücüdür. Taze olarak alınıp tüketilen acur, bedenin su muhtaçlığını karşılayarak sindirim sisteminin tertipli çalışmasını sağlar. Bunun dışında bal ile hazırlana acur kürü, nizamlı olarak tüketilmesi halinde idrar yollarını temizleyerek iltihapları kurutmaktadır. Acur çekirdekleri açıklanıp 1 bardak suyun içinde kaynatılır. Akabinde 1 tatlı kaşığı balla karıştırıp tatlandırdıktan sonra aç sabah aç karnına içilir. Bu süreç idrar yolları enfeksiyon temizlenene kadar devam edilir. 

100 GR ACUR BESİN KIYMETLERİ Güç: 23 kcal
Yağ: 0,18g
Doymuş Yağ: 0,032g
Tekli Doymamış Yağ: 0,002g
Çoklu Doymamış Yağ: 0,042g
Karbonhidratlar: 5,16g
Şeker: 4,62g
Fiber: 0,8g
Protein: 0,72g
Sodyum: 9mg
Kolesterol: 0mg
Potasyum: 202ml
Editör: TUNAHAN ERTAN