Kendi 3D Yazıcını Yapmak Seni Heyecanlandırıyor Mu? (3D Printer Yapımı)
Evet, yazımıza bu soruyla başlıyoruz çünkü eğer kendi 3D yazıcını yapmak seni heyecanlandırıyorsa doğru yerdesin. “Kendin Yap!” (DIY) akımı ile birlikte insanlar ihtiyaç duydukları ürünleri hazır olarak satın almak yerine gerekli malzemeleri toplayarak kendileri o ürünleri üretmeye başladılar. Ya da bu akım sayesinde üretmek daha da yaygın hale geldi diyebiliriz. Evet doğru anladınız, maker kültüründen bahsediyoruz. (3D Printer Yapımı)
Bir maker kendi üç boyutlu yazıcısını yaptığı zaman hem hazır 3D yazıcı fiyatına baktığımızda tasarruf etmiş olur, hem de kendini mekanik sistemler konusunda geliştirmiş olur. Bu sebeple evde 3d yazıcı yapımı konusunda heyecanlansanız iyi olur. (3D Printer Yapımı)
Kendi 3D Yazıcınız ile Evde Ne Yapabilirsiniz?
Evinizde kendi yaptığınız 3 boyutlu yazıcınız ile yapacaklarınızın bir sınırı yok. En üstte önerdiğimiz 3D Printer Nedir? yazımızda sizlere çeşitli ilginç üç boyutlu baskı üretimlerinden bahsetmiştik. Fakat ev tipi üç boyutlu yazıcılar düşünüldüğünde akla daha ihtiyaç odaklı veya hobi amaçlı çözümler geliyor. Örneğin evde bilgisayar kullanırken taktığınız bir kulak üstü kulaklığınız var fakat onu takmadığınızda çalışma masanızın veya odanızın herhangi bir kısmında konumlandıramıyorsunuz. Kulaklığınız için bir tutucu aparat tasarlayabilir veya internetten hazır tasarımlara ulaşabilirsiniz ve tasarım dosyasını yazıcınıza aktararak baskı elde edebilirsiniz. Hem dilediğiniz renkte aldığınız baskı ile odanız için bir aksesuar üretmiş hem de ihtiyacınız için çözüm elde etmiş olursunuz. Bu spesifik örneğin haricinde çeşitli süs eşyaları, projeleriniz için mekanik aparatlar, robotik tasarımlar ve sayısız birçok şeyin baskısını alabilirsiniz.(3D Printer Yapımı)
3D Yazıcı Yaparken Neler Öğreneceğiz? (3D Printer Yapımı)
3D Printer yapımı sırasında farklı disiplinlerden faydalanma şansımız olacak. Bir üç boyutlu yazıcıda çok fazla çeşitte mekanik aparat bulunmaktadır. Bu mekanik aparatların birbiri ile montajının yanında tabi ki çalışabilmesi için gereken elektronik parçaların montajı da önemlidir. Kendi üç boyutlu yazıcınızı sıfırdan topladığınızda hem mekanik montajın hem elektronik devrenin önceden hazır olması gerekmektedir. Elektronik devre elemanları ile uyumlu şekilde mekanik montaj tamamlandığında sıradaki adım ise elektronik parçalar arası kablolamanın gerçekleşmesidir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra 3D printer kontrol kartı programlanır ve sistem test edilir.(3D Printer Yapımı)
Gördüğünüz gibi birçok etkene sahip olan üç boyutlu yazıcılara aynı zamanda mekatronik bir sistem de diyebiliriz. İçerisinde hem makine bilimi hem elektronik hem de programlamanın bulunduğunu göreceksiniz. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinde bitirme projeniz var ise üç boyutlu yazıcı yapmayı tercih edebilir ve blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. Kısacası bu deneyim sonucunda öğreneceğiniz bilgilerin hem akademik hem de teknik anlamda gelişiminize yardımcı olacağına inanıyoruz. Eğer öğreneceklerinize de tatmin olduysanız hadi başlayalım!
3D Yazıcıların Çalışma Prensibi (3D Printer Yapımı)
Üç boyutlu yazıcılar temellerinde x,y ve z eksenlerinde harekete bağlı olarak çalışan cihazlardır. Bu hareketler step motorlar vasıtası ile gerçekleşir. Step motorların bağlı oldukları miller, baskı işlemindeki bağlantıyı sağlar. Baskı işlemini gerçekleştiren extruder, yazıcının içerisindeki filamentin eritilmesini ve katman halinde basılmasını sağlar. Bu işlem esnasında da yazıcıdaki hattın içinde bulunan filament yine bir step motor sayesinde extruder’a, extruder içerisinde bulunan hot end’e ve sonrasında nozzle ucuna iletilir. Termoplastik bir hammadde olan filament hot end noktasında erir ve nozzle ucundan dışarıya püskürtüldüğü esnada ısı değişimi ile katı katman hale dönüşür. Bu katmanlar hot bed (sıcak yatak) adında kendi ısısını üreten bir tabla üzerinde toplanır. Bu katmanlaşma işlemi baskı tamamlanana kadar devam eder. Tüm bu işlemleri yapabilmek için .stl ve .obj formatındaki tasarım dosyaları yazıcı hafızasına aktarılır. Yazıcı bu dosyaları G-Code formatındaki makine koduna çevirir ve işlemini gerçekleştirir. (3D Printer Yapımı)
3D Yazıcı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler ve Maliyeti (Kendi yapmanla hazır alman arasında ne kadar maliyet farkı var?)
- Ramps Printer Kontrol Kartı
- Ramps Uyumlu Ekran Kiti
- Nema 17 Step Motorlu Extruder
- Step Motorlar için L Dirseği (3D Printer Yapımı)
- Fan Bağlantılı Nozzle
- 100K NTC Termistör
- Motor Sürücü
- Limit Switch
- Mini Soğutucu
- Isıtıcı Tablası
- Alüminyum Isıtıcı Bloğu
- 3D Printer Bitirme Aleti
- GT2 Kasnak, 20 Diş
- 3D Baskı Parçaları