Yılan Balığı Yenir mi? Yılan Balığı Yemek Zararlı mı? Yılan balığı (Anguilla anguilla) (European Eel), katadrom bir tür olarak dünyanın en ilginç göçlerinden birine imza atmasıyla ünlü bir balıktır. Katadrom türler, asıl yaşamlarını tatlı suda geçirirken üreme dönemlerinde denizlere, yani tuzlu suya geçen balıklardır ve yılan balıkları bunların en önemlilerinden birisidir.
4°C ile 20°C aralığındaki ılıman sularda yaşayan yılan balığına, özellikle kuzey yarım kürede Avrupa ve Amerika kıtasının arasında kalan alanda rastlanır. Atlantik’ten Karadeniz ve Kuzey Denizine uzanan bu alan ciddi genişliğe sahiptir. Bugüne dek rapor edilen azami boyu 133 cm olsa da çoğunlukla 35-50 cm aralığında ortalama boya sahiptir. Yayınlanmış maksimum ağırlığı 6.6 kg olan yılan balığının 88 yaşına kadar yaşayabildiği kayıtlara geçmiştir.
Yılan Balığı Yemek Zararlı mı? Yılan Balığının Faydaları
Yılan biçimli gövde yapısı ile bilinen yılan balığı 110-120 omura sahiptir. İnce uzun gövde yapısı, benzer yapıda balıkları tarif ederken anguilliform gövde olarak nitelenir. Alt çenesi üst çeneye oranla biraz daha uzun ve çıkıntılıdır. Dorsal ve anal yüzgeçler vücudun arka bölümünde kuyruk yüzgeci ile birleşir. Yılan balıklarının kara ve su yılanları ile herhangi bir bağı yoktur.
Başlangıçta dünyanın en ilginç göçlerinden birisine imza attığından söz ettiğimiz yılan balığı, Batı Atlantik’teki Sargasso Denizinde yumurtlar. Bu durum, tüm Avrupa tatlı sularında yaşayan Anguilla anguilla bireyleri için geçerlidir. Üreme yaşına erişen yılan balıkları içgüdüsel olarak tatlı sulardan denize yönelir ve bilinmeyen bir rehber yardımı ile Sargasso Denizi’ne yol alır. Binlerce millik bu yolculuğun seyri ile ilgili çeşitli iddialar olsa da bilim dünyasının açıklamakta zorlandığı olaylar arasındaki yerini muhafaza etmektedir.
Son yıllarda yapılan bazı DNA çalışmalarında yılan balıklarının Avrupa genelinde üç ayrı alt türünün oluştuğu ve diğer bazı türlerle gen alışverişi yaşandığı ortaya konmuştur. Genel olarak yılan balığı neslinin devamında sıkıntılar yaşandığından dolayı uluslararası ticaretinde çeşitli kısıtlamalar uygulanmaktadır.
Yılan Balıkları 6-8 cm Uzunlukta
Yılan balığı larvalarının tersine göçü, yani Sargasso Denizinden Avrupa nehirlerine dönüşü, çok daha etkileyicidir. Hayatında hiç görmediği, bulunmadığı bir habitata toplu halde yönelmesi ve böylesine uzun bir yolculuğu gerçekleştirmesi, söğüt yaprağını andıran larvalar için gerçekten de inanılmaz bir olaydır. Çoğunlukla 7-11 ay süren ama bazen 3 yılı bulan bu yolculukta Gulf Stream akıntılarının katkısı yadsınamaz. Şeffaf bir şerit olarak başladıkları yolculuğun sonunda yılan balıkları, 6-8 cm uzunluğunda, silindir şeklinde ve hafifçe renk pigmentleri ile renklenmiş olarak Avrupa nehirlerine girer.
Yılan balığı, 20 yıla yaklaşan yaşam süresi içerisinde pek çok şekil ve renk değişimine uğrar. Kimine gümüş renkte kimine sarımsı renkte rastlamak şaşırtsa da aslında onlar aynı balıkların farklı evrelerini temsil eder. Eşeysel olarak olgunlaşan yılan balıkları yolculuk boyunca kullanacakları önemli bir yağ kütlesine sahip hale gelmiştir. Predatörlerden korunmak amaçlı olarak çoğunlukla geceleri yapılan yolculuk, 5.000-6000 kilometrelik uzun ve macera dolu bir parkurda gerçekleşir.
Sargasso denizinin 20°C-25°C arasındaki ılıman suları, sadece sıcaklık açısından değil, diğer pek çok parametre açsından yılan balığının optimal üreme koşullarını sağlayabilmektedir. Bu ortamda Mart-Haziran ayları arasında ve yaklaşık 600 metre derinlikte yumurtlayan balıklar için artık hayat sona ermiştir.
Üreme ortamının her türlü koşullarını uzun yıllar boyunca laboratuvar şartlarında sağlamaya çalışan bilim insanları, onların üremesini sağlayamamıştır. Biyolojik güvenlik açısından Avrupa’dakiüyılan balığıüpopülasyonu giderek azalmakta ve bu çabaların sonuçsuz kalması, göç yollarındaki yılan balıklarının işini daha da zorlaştırmaktadır. Doğal düşmanlarına eklenen insan neslinin giderek artan sayısı ve iştahı onların en büyük handikapı haline gelmiştir. Yapay üremenin temin edilememiş olması sıkıntının giderek büyümesine neden olmaktadır. Ülkemizde yasal olarak 50 cm’den daha küçük yılan balıklarının avlanması, alınması, satılması yasaktır. Bu ve benzeri yasaklara uymak balık neslinin devamı için son derece önemlidir.
Yağlı ve lezzetli bir balık olması yılan balığına olan talebi arttırmaktadır. Füme, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış olarak tüketilebilen yılan balığı, ülkemiz alışkanlıkları paralelinde çoğunlukla ızgara veya kızartma şeklinde yenmektedir.
Yılan Balığı Nasıl Temizlenir?
Yılan balığı güçlü çenesi, kaygan ve sağlam deri yapısı, ürkütücü görüntüsü ile bir çok kişi tarafından sevimsiz bir balık türü olarak tanımlanır. Olta ile avlanması ise bir hayli zevkli olan yılan balığı av anında güçlü çene yapısı ile gösterdiği dirençle olta avcıları için yeri farklı olan bir avcılıktır.
Lezzetli ve kılçığı da az olan yılan balığı birde küçük küçük doğranıp şişe takılıp mangalda yapılırsa tadına doyum olmayan bir sonuç çıkar ortaya.
Ama derisi ve kaygan yapısı nedeniyle yılan balığını temizlemek ustalık ve uğraş gerektiren bir iştir. Genel kullanılan yöntem balığın kafa etrafından deriyi kesmek pense veya benzer bir alet ile deriyi aşağıya doğru zorlayarak soymaktır. Kaymayı önleyecek bez yada kağıt parçasıyla da aynı işlemi elinizle de uygulayabilirsiniz. Yılan balığı nasıl temizlenir diyenler için güzel yöntemler.
Yılan Balıkları
Yılan balıkları (ANGUİLA ANGUİLA) Çin, Japonya ve Avrupa sularında yaşamaktadırlar, Bu cins balıklara "sudaki ginseng" adı verilmiştir. Denizde doğar ancak akarsularda yaşarlar. İnsanlar, bugüne kadar verilen çabalara rağmen bu balığın yavrularının suni üretimini gerçekleştirememişlerdir. Dolayısıyla bu balık cinsi çok değerlidir. Örneğin, Çin'de ona "yumuşak altın" denilmektedir.
Yaşayabilirlik gücü çok yüksek bir balıktır. Gece rahatça hareket eder, ışığa karşı çok duyarlıdır ve oksijen eksikliğine son derece dayanıklıdır. I945'te Hiroşima'daki nükleer bombardımanın ardından tüm canlıların arasından yalnızca bu balığın hayatta kalabilmesi herkesi çok şaşırttı. Bu durum bilim adamlarının yoğun ilgisini çekti. Japonya'da son derece değerli olan ve içerdiği besin maddelerinin katsayısı yüksek olan bu cins yılan balığı insanlar tarafından çok sayıda tüketilmektedir. Bilim adamlarına göre bu alışkanlıkları, Japonların dünyada en uzun yaşayan milleti olmasına önemli katkı sağlamaktadır.
Bu yağ, modern biyokimya teknolojisi kullanılarak yılanbalığı iliğinden elde edilmektedir. %100 doğal, saf, besin değeri yüksek, tam anlamıyla güvenli ve hiçbir yan etkisi olmayan bir üründür.
"Yılan balığının faydaları , yılan balığı yağının içeriğindeki önemli öğeler:
1.) EPA insan vücudunun üretmediği başlıca doymamış yağ asitleri. Bu asit, kan damarlarını iyileştirir, lipid seviyesini azaltır, dolayısıyla çeşitli kan-damar hastalıklarını etkili bir şekilde önler.
2. )DHA aynı şekilde insan vücudunun üretmediği başlıca doymamış yağ asit lerindendir. Bu aside "beynin altını" adını vermişler. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir, hafızayı güçlendirir, yaşlanma nedeniyle meydana gelen dejenerasyon ve senile dementia durdurulabilir.
3.)AKG'ler alkoksil gliserin, insan vücudu tarafından üretilebilmektedir. Bilim adamları ona "bağışıklık kaynağı" adını vermişlerdir. Lenf bezlerinde, karaciğer ve ilikte konsantre olan bu madde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyon ve diğer hastalıklara karşı dirençli kılar.
YILAN BALIĞI YAĞININ FAYDALARI:
1- Kalp ve damarları korur.
2- Kolesterolü düşürür.
3- Alerji ve astım hastalığında oldukça ciddi yararları vardır.
4- Hamilelikte hem anneye hem de bebeğe katkıları büyüktür.
5- Beyin hücrelerini güçlendirir. Migren rahatsızlığında faydalıdır.
6- Cinsel gücü kuvvetlendirir. Erkekliği arttırır.
7- Fazla kilolardan kurtulmada zayıflamaya yardımcı olur.
8- Cildi kuvvetlendirir. Çatlak ve pişiklerde faydalıdır.
9- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı zayıflığa iyi gelir.
Yılan Balığı Yenir mi? Yılan Balığı Yemek Zararlı mı? Yılan balığı nedir, yılan balığı yenir mi, yılan balığı lezzetli mi, yılan balığı ne zaman yenir, yılan balığı yaşam döngüsü, yılan balığının zararları nelerdir, yılan balığı nasıl pişirilir, yılan balığının faydaları, yılan balığı nasıl temizlenir