Yarasalar nerede yaşar? Dünyanın gündemi koronavirüs… Virüsün yayılmaya başladığı ilk günlerde kaynağın yarasa olabileceği iddiası gündeme gelmişti. Peki, yarasalarla ilgili neler biliyoruz?

Yarasalar nerede yaşar? Yarasalar hakkında ilginç bilgiler
Yarasalar nerede yaşar? Yarasalar hakkında ilginç bilgiler

Dünyanın en kalabalık yarasa kolonisi 20 milyon yarasadan oluşuyor ve bu olağanüstü sayılarına rağmen yine de tek bir mağaranın içinde konuşlanmış durumdalar. Bazı yarasa türleri mağaraları sadece gündüzleri tünemek ve dinlenmek için kullanıyor. Bazılarıysa kış uykusuna yatmak için tercih ediyorlar.

Yarasalar nerede yaşarlar? Mağaralar uygun nem oranları ve aynı zamanda hem stabil hem de serin olan ortamları açısından yarasalar için vazgeçilmez bir yuva niteliğinde. Bir de ışıktan ve sesten yalıtılmış olduklarını düşünürsek, yarasaların bundan daha ideal bir yaşam alanı bulamayacağı ortada. Yarasalar sıcak kanlı memelilerden oldukları için serin ortamları tercih ediyorlar.

Aslında normal uykularının da kış uykusundan hiçbir farkı yok. Dinlenmeye çekildiklerinde vücut ısılarını düşürüyor, böylece enerji biriktirmiş oluyorlar. Uyurken tavana tutunup, baş aşağı asılıyor olsalar da, bu hareket için hiç enerji harcamazlar. Çünkü bu kabiliyetlerini evrimsel süreçte geliştirdikleri özel adaptasyonlara borçlular. Hatta böyle asılı halde aylarca kalıp, aynı zamanda muazzam ölçekte enerji depolayabilirler.

Kış Uykusuna Hangi Hayvanlar Yatıyor? Ne Kadar Süre Uyanmıyorlar?

VİRÜS KONAKÇI İLİŞKİSİ

Yarasaların kökeni günümüzden 54 milyon yıl öncesine erken eosen dönemine kadar dayanır. Yarasalar diğer birçok memeliye göre erken evrimleşmiş ve nispeten az değişim göstermiştir. Bu zaman aralığında virüslerde yarasalarla beraber evrimleşti. Virüs konakçı ilişkisi geliştirdiler.

Yarasaların virüslerle beraber anılmasındaki neden nedir? Evet, yarasalar kuduz, hanta, sars gibi birçok zoonoz etkenin konakçısı. Dünyadaki tüm canlı formları virüs barındırır; yarasalar da istisna değildir. Ancak yarasaları virüslerle ilişkilendirilmesinde orantısal ön plana çıkaran bazı nedenler var. Dünyadaki memeli türlerinin dörtte birini yarasalar oluşturur. Sadece bir mağarada milyonlarca yarasa bir arada bulunabilir.

Yarasaların büyük koloniler halinde yaşamaları, tüneme davranışları ve barındıkları ortamların koşulları hastalık etkenlerinin yayılmasını da kolaylaştırır. Uçabiliyor olmaları da etkenleri farklı türlere bulaştırabilme imkanı verir. Yarasalar kış uykusuna yatan memelilerdendir.

METABOLİZMALARINI YAVAŞLATIRLAR

Avladıkları böceklerin bulunmadığı dönemleri kış uykusunda geçirirler. Daha ılıman bölgelerdeki yarasalarda bu kış uykusu davranışını günlük olarak yapar. Dinlenme saatlerinde vücut sıcaklığını dış ortam sıcaklığına kadar indirerek metabolizmalarını yavaşlatır ve ciddi bir enerji tasarrufu sağlarlar.

YARASALAR NE KADAR YAŞAR?

Aslında bu özellik virüsler için de bir fırsattır. Bu sayede yarasaların kanında hızlıca çoğalma fırsatı bulurlar. Böcekle beslenen küçük memeliler ömürlerinin oldukça kısa olmasıyla bilinir. Ancak bu durum yarasalar için geçerli değildir. Yarasalar 25 yılı aşkın bir yaşam süresine sahip olabilir.

Bu yaşam süreleri boyunca taşıdıkları viral etkenleri yavrularına, kendi türünden bireylere ve başka türden canlılara bulaştırabilir. Yarasaların bağışıklık sistemleri de diğer türlerden farklı değildir. Virüslerin kuluçka süreleri türden türe değişebilir. Virüsler konakçısı olduğu canlıda uzun süre hiç semptom göstermeden bulunabilir.

Yarasalar da bu hastalık etkenleri sonucu hayatını kaybeder. Ancak büyük sürüler de bu kayıplar telafi edilir. Asıl sormamız gereken soru bu yeni tip virüsler zaten hep yarasalarda vardı. Peki; neden şimdi ortaya çıktı.

BİRİNCİL ÖNLEM: YAŞAM ORTAMLARINI KORUMAK

Yarasalar ve diğer tüm canlıların yaşam ortamlarını korumak aslında kendimizi bu salgınlardan korumanın da birincil yolu. Aksi halde daha varlığının bilmediğimiz ve etkisi çok daha yıkıcı yeni hastalık etkenleriyle karşılaşabiliriz.

Yarasalar nerede yaşarlar, Yarasalar nerede yaşar? Yarasalar hakkında ilginç bilgiler