Vodafone Türkiye'den yapılan açıklamaya nazaran, Vodafone Kümesi, iklim değişikliğiyle uğraşta gezegendeki uygulamaları ve şeffaflığıyla, kar maksadı gütmeyen çevreci ve küresel kuruluş Karbon Saydamlık Projesi'nin itibarlı "A Listesi"nde yer aldı.
Vodafone Kümesi'nin bu başarısına Vodafone Türkiye de etraf çalışmalarıyla katkıda bulundu.
Vodafone, CDP'nin 2020 iklim değişikliği anketi aracılığıyla bildirilen bilgilere nazaran, emisyonları düşürme, iklim değişikliği risklerini azaltma ve düşük karbon iktisadını geliştirme tarafındaki uygulamalarıyla bu başarıyı kazandı.
Skor almaya hak kazanan 5 bin 800'den fazla şirket ortasında Vodafone, yüksek performanslı az sayıdaki şirketten biri oldu. Vodafone, iklim değişikliğine yönelik ispatlanabilir değerli uygulamaları aracılığıyla kurumsal çevrecilik tutkusuna, uygulamalara ve şeffaflığa dünya çapında liderlik ediyor.
"9 bin 600'den fazla şirketten cevap alındı"Verilen bilgiye nazaran, CDP'nin her yıl gerçekleştirdiği çevresel tesirleri açıklama ve skorlama süreci, kurumsal çevreci şeffaflığın altın standardı olarak geniş çapta kabul görüyor.
2020'de 106 trilyon doların üzerinde varlığa sahip 515'in üzerinde yatırımcı ile 4 trilyon dolar meblağında satın alma yapan 150'den fazla alıcı, şirketlerin çevresel tesirler, riskler ve fırsatlar hakkındaki bilgilerini CDP'nin platformu aracılığıyla açıklamasını talep etti. Şimdiye kadarki en yüksek sayı olarak 9 bin 600'den fazla şirketten karşılık alındı.
CDP, şirketleri kıymetlendirmek için detaylı ve bağımsız bir metodoloji kullanıyor.
Açıklanan dataların kapsamı, çevresel risklerin şuuru ve idaresi, tezli ve manalı maksatlar belirlemek üzere çevresel mevzularda liderlikle ilişkilendirilen en âlâ uygulamaların gösterilmesi alanlarında şirketlere A'dan D'ye bir skor veriliyor.
Açıklama yapmayan yahut yetersiz bilgi sunanlar, F skoruyla bedellendiriliyor. Vodafone'un CDP'nin "A Listesi"ne dahil edildiğinin duyurulması, Vodafone'un sosyoekonomik ilerlemeyi artıran, herkesi kucaklayan ve gezegene ziyan vermeyen bir dijital toplum oluşturma maksadının altını çiziyor.
Global karbon emisyonunu 2040'a kadar "net sıfır" a düşürecekKasım 2020'de Vodafone, şirketin toplam global karbon emisyonunu 2040'a kadar "net sıfır"a düşürmeyi taahhüt etti ve Paris Mutabakatı'nın en savlı maksadı olan ısınmayı 1,5° C'de tutmak için gereken azaltımlara paralel olarak, 2030 karbon azaltma maksatlarının Bilime Dayalı Amaçlar teşebbüsü tarafından onaylandığını doğruladı.
2030'a kadar Vodafone, kendi faaliyetlerinden ve satın alıp kullandığı güçten kaynaklanan tüm karbon emisyonlarını ortadan kaldıracak.
Vodafone ayrıyeten, 2030 yılına kadar ortak teşebbüsler, tüm tedarik zinciri satın alımları, sattığı eserlerin kullanımı ve iş seyahatlerinin dahil olduğu Kapsam 3 kaynaklarından gelen karbon emisyonlarını yarı yarıya azaltacağını taahhüt etti.
Vodafone, 2040'a kadar Kapsam 3 emisyonlarını büsbütün ortadan kaldırmış olacak ve bu adım, Vodafone'un 2050'de tam karbon ayak izinde "net sıfır"a ulaşma gayesini 10 yıl erkene çekecek.
Döngüsel iktisada destekVodafone, 2019 yılında tüm elektriği yenilenebilir kaynaklardan temin etmeyi, 2025 yılına kadar çevresel ayak izini yarıya indirmeyi ve şebeke atıklarının yüzde 100'ünü yine kullanmayı, yine satmayı yahut geri dönüştürmeyi taahhüt ederek daha döngüsel bir iktisada geçişi destekledi.
En geç Temmuz 2021'e kadar, Vodafone'un Avrupa şebekeleri yüzde 100 yenilenebilir elektrikle çalışacak. Sadece rüzgar, güneş yahut su kaynaklarından gelen enerjiyi kullanarak sürdürülebilir bir formda büyüyecek olan 11 pazardaki müşterileri kapsayan bir Yeşil Gigabit Ağı oluşturacak.
Temmuz 2020'de Vodafone, hizmetlerini kullanan ticari müşterilerin kendi karbon emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olmak için "Küresel olarak 2020 ila 2030 ortasındaki 10 yılda toplam 350 milyon ton karbon emisyonu azaltmak" gayesini de duyurdu.
Tedarikçi taahhütlerine etraf kuralıEylül 2020'de Vodafone, yeni iş için ihale açıldığında tedarikçi taahhütlerini etraf, çeşitlilik ve kapsayıcılık mevzularında değerlendireceğini duyuran birinci global şirketlerden biri oldu.
Mayıs 2019'da Vodafone, şirketin etraf maksatlarına ulaşılmasına yardımcı olmak için projeleri finanse etmek yahut tekrar finanse etmek için 750 milyon avroluk birinci yeşil tahvili ihracını gerçekleştirdi.
Bu hareket, gelirlerin kullanımı konusunda hangi projelerin uygun olduğunu ve projelerin neye nazaran seçildiğini raporluyor.