Suplement kanser yapar mı protein tozları kansere neden olur mu? Daha çok gençler tarafından vücut geliştirme amaçlı kullanılan protein tozları sanıldığı kadar masum değil. Karaciğer ve böbreklerde hasara yol açıp, kemik erimesi ve kanseri tetikleyebilen bu tür ürünler beyne de zarar veriyor…
Protein tozu zararlı mı?
Sağlıklı bir yaşam için yapılan spor ve egzersiz, yanlış uygulandığında ya da yanlış beslenme ile bir araya geldiğinde faydadan çok zarara yol açar. Uzman kontrolü olmaksızın yapılan spor faaliyetleri, yapılan bilinçsiz hareketlerden dolayı kas dokusunun zedelenmesine, kırık ve sakatlanmalara yol açarken, bilinçsiz ve gelişigüzel beslenme ile birlikte yapıldığında yoksunluk, vücudun zayıf düşmesiüve pek çok başka sağlık problemiyle sonuçlanabilir. Bu yüzden yapılan egzersiz ve sportif etkinlikler, uzman bir kişi gözetiminde, gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Günümüzde gerek salon, gerekse açık hava sporcuları arasında kullanımı artan gıda takviyeleri ve vitaminler, bilinçsiz kullanıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açar. Özellikle ağır spor yapan ve vücut geliştiren kişiler tarafından bilinçsiz olarak kullanılan gıda takviyelerinden biri olanüprotein tozu, pek çok sağlık problemine neden olabilir. Yalnızca profesyonel düzeydeki sporcular tarafından kullanılması önerilen bu ürünler, kolay erişilebilir olması nedeniyle hemen her seviyede spor ve özellikle vücut geliştirme ile ilgilenenler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Protein tozu kullanımı ile ilgili daha geniş bilgiye yer vermeden önceüprotein tozu nedir bunu iyi anlamak gerekir.
Protein tozu nedir?
Vücudun temel ihtiyaçlarından biri olan protein, hücre gelişimini destekleyen, kansızlık oluşumunu engelleyen, vücut direncini ve kas dokusunu güçlendiren temel bir besindir. Et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut, badem, kabak çekirdeği gibi gıdalar yoluyla alınan protein, yüksek molekül ağırlığına sahip, amino asitlerden oluşan organik bir bileşiktir. Protein tozları ise, peynir altı suyunun izole edilmesi, kazein ya da diğer bir deyişle süt proteini, soya proteini ve yumurta proteininden elde edilir. Proteinin saflaştırılması için kimyasal ve ışıl işlemler uygulanır. Bu işlemler protein tozunun kalitesini ve vücut tarafından ne kadarının kullanılabileceğini belirler. Protein vücuda alındığında mide ve ince bağırsaklarda amino asitlerine parçalanarak sindirilir. İnce bağırsak yoluyla emilimi gerçekleşen protein kan yoluyla karaciğere taşınır. Vücudun enerji talebini de karşılayan protein, metabolizmanın ihtiyacına göre karaciğerden kullanılır. Bazı hücreler peptit bağ yaratarak, doku, organ oluşumu ve gelişimi için de proteine ihtiyaç duyar. Yalnızca profesyonel sporcular tarafından bir uzman gözetimi altında tüketilmesi gereken protein tozları, özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen kişiler tarafından kas kütlesinin hızlı bir şekilde arttırılması için bilinçsizce tüketilen bir tür besin takviyesidir. Bazı spor eğitmenleri tarafından da tüketilmesi tavsiye edilen protein tozu, temeldeüsağlıklı olmayan, vücudun doğal dengesini bozan ve aşırı miktarda tüketildiğinde bazıüsağlık problemlerineüsebep olabilen bir üründür. Protein her ne kadar vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerinden biri olsa da kimyasal içeriklerle birlikte hazırlandığında, bilinçsiz ve aşırı miktarda tüketildiğinde, kemik erimesi, bağırsak ve diğer organlarda yıpranmalara yol açar. Profesyonel sporcuların alması gereken protein miktarı, normal bireylerin alması gerekenin yaklaşık olarak iki mislidir. Bazı durumlarda vücudun ihtiyaç duyduğu protein miktarını yalnızca besinler yoluyla alamazlar. Bu durumda spor hekimi ve beslenme uzmanı tarafından belirlenen protein ihtiyacı, protein tozu ile karşılanır. Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri olan protein tozu ne işe yarar sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Piyasada pek çok marka altında satılan protein tozlarının ne kadar sağlıklıüolduğu tartışmalıdır. Bazı ürünlerde halk arasında doping olarak bilinen performans arttırıcı ve vücuda zarar veren içerikler de bulunur. Protein tozunun uzman önerisi olmaksızın kullanımı, vücudun ihtiyacının çok üzerinde, kimyasal işlem görmüş proteinin alınmasını ya da vücuda uzun vadede büyük zarar veren yapıların alınmasına neden olur. Bu yüzden insan sağlığına yapması beklenen olumlu etkiden çok zarar getirebilir. Profesyonel sporcular dışında spor ve ağır egzersiz yapan ya da vücut geliştirme ile ilgilenen kişilerin, ihtiyaç duyduğu proteini doğal besinler aracılığıyla alması çok daha doğrudur.
Kimler protein tozu kullanmalı?
Spordan bağımsız olarak her birey kendi sağlığı için dengeli ve düzenli beslenmelidir. Dengeli beslenme sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin ögeleriügıdalar aracılığıyla alınabilir. Vitamin ve diğer besin takviyelerinin kullanımı ancak uzman bir hekim ya da diyetisyen tavsiyesi ile yapılmalıdır. Spor ve egzersize bağlı olarak artan vücut ihtiyacı her metabolizmada farklılık gösterir. Ancak profesyonel sporcuların dışında spor, egzersiz ve vücut geliştirme ile ilgilenenlerin düzenli ve yeterli miktarda beslenmesi, metabolizmanın tüm besin ihtiyaçlarınıükarşılar. Bu yüzden sıra dışı durumların dışında, profesyonel olarak spor yapmayanların protein tozu ya da diğer besin takviyelerini almaları önerilmez. Yalnızca profesyonel sporcular tarafından bir uzman eşliğinde, vücudun ihtiyacı olan protein miktarı belirlendikten sonra tüketilmesi önerilenüprotein tozu kullanımı bir diyet programı gibidir. Protein tozu faydaları arasında sayılan, kas yapısının ve kemiklerin güçlenmesi, yapılan egzersiz sonrasında kas onarımının desteklenmesi gibi işlevlerden ancak bu şekilde faydalanılabilir. Suplement kanser yapar mı protein tozları kansere neden olur mu?
Protein tozu zararlı mı?
Protein tozu, yalnızca profesyonel sporcular tarafından, bir uzman eşliğinde günlük gereksinim belirlendikten sonra kullanılması gereken bir tür besin takviyesidir. Ağır antrenman sonrasında kas dokusunun onarımı, kas ve kemiklerin güçlenmesi gibi faydaları bulunan protein tozu, sporla ilgilenen her birey için gerekli değildir. Uzman hekim ya da diyetisyen görüşü olmaksızın, arkadaş tavsiyesi ya da yapılan küçük çaplı araştırma sonrasında protein tozu kullanımına karar verilmesi pek çok sağlık problemlerineüyol açabilir. Aşırı ve bilinçsiz kullanıma bağlı olarak alınan protein tozu, vücudun ihtiyacından fazla proteine maruz kalmasına yol açarak başta kemik erimesi ve sindirim sistemi organlarından biri olan bağırsak sorunlarını oluşturabilir. Aşırı kullanıma bağlı olarak bağırsak tarafından yeteri kadar emilemeyen protein ise ishal gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Sıklıkla sorulanüprotein tozu zararlı mı sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, protein tozu zararları şu şekilde sıralanabilir: Suplement kanser yapar mı protein tozları kansere neden olur mu?
- Kalp Hastalıkları:üProtein tozu, vücutta protein miktarının birden artmasına neden olabildiğinden, kalbin yorulmasına, kalp büyümesine yol açar. Ürün içeriğinde yer alan yağ miktarına bağlı olarak diğer kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynayabilir.
- Kemik Erimesi:üProtein, kanın asidik oranını yükseltir. Bu asidin dengelenmesi için kemikte bulunan kalsiyum kullanılır. Kemik yapısında yer alan kalsiyumun boşalmasına neden olan fazla protein, kemikleri zayıflatarak kırılgan bir hâle getirir ve osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi oluşumuna neden olur.
- Böbrek Taşı Oluşumu:üKemiklerdeki kalsiyumun boşalması ile kemikleri zayıflatan protein tozu, kalsiyumun böbreklerde yoğunlaşmasına yol açar. Bu birikim ile birlikte spor sonrasında yaşanan sıvı kaybı, böbrek taşı oluşumuna neden olur. Ayrıca proteinin vücutta kullanılabilir hâle getirilebilmesi için böbrekler de çalışır. Aşırı kullanıma bağlı olarak böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklar da görülebilir.
- Karaciğer Hastalıkları:üBilinçsiz bir şekilde vücudun ihtiyacından fazla alınan proteinin vücuttan atılması için karaciğerin daha fazla çalışması gerekir. Özellikle karaciğer hastalığı olan kişilerde bu durum pek çok sağlık problemine yol açabilir.
Sağlıklı bir yaşam için yapılan spor ile birlikte kas dokusunun güçlendirilmesi için protein tozunun, uzman hekim ya da diyetisyen tavsiyesi olmaksızın kullanımı daha pek çok sağlık problemine yol açabilir. Bu yüzden spor yapan kişilerin protein bakımından zengin doğal gıdalarla beslenmesi önerilir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın.
Supplementlerin zararları nelerdir?
Supplementüen basit tanımıyla gıda takviyeleridir. Supplementler kapsamında protein tozları, amino asitler, farklı vitaminler, mineraller, faydalı esansiyel yağlar ya da probiyotikler bulunmaktadır. Supplement doğru ve bilinçli kullanıldığı sağlık için oldukça faydalı takviyelerdir. Ancak bunun için ilk olarak Supplementlerin ne olduğu, nasıl kullanılması gerektiği ve içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Supplementler genel olarak kişinin uyguladığı beslenme düzenini destekleyecek, eksiklerini tamamlayacak takviyelerdir. Özellikle beslenme kalitesini arttırmak adına Supplement kullanımı oldukça yaygındır. Supplement doğru kullanıldığında, kaliteli ve içeriği temiz olduğunda, doğru ölçüler hakkında bilinçli olunduğunda oldukça faydalıdır. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerekmektedir. Gereğinden fazla Supplement kullanmak, diğer her şeyde olduğu gibi faydadan çok zarar getirecektir. Suplement kanser yapar mı protein tozları kansere neden olur mu?
Supplement Zararları
Supplement zararlarıükapsamında en çok dikkat edilmesi gereken elbette çok fazla protein tozu kullanımıdır. Supplement, rutin beslenme düzeninde kullandığımız besinlere kıyasla daha güçlendirilmiş takviyelerdir. Bundan dolayı da belirli ölçülerde kullanılması ve beslenme düzeninin buna uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Protein tozları özellikle spor yapanların en çok kullandığı Supplement çeşitleri arasındadır. Protein tozları hormon, ilaç ya da steroid olmamakla beraber yalnızca beslenme takviyesidir. Protein tozu etlerden, sütlerden elde edilen en önemli ve faydalı besin ögelerinin birleştirilmiş formudur. Doğru ölçekte ve doğru zamanlarda kullanılması, herhangi bir zarara yol açmaz. Ancak aşırı protein tozu kullanmak ya da yanlış zamanlarda protein tozu kullanmak faydadan çok zarara yol açacağı için Supplement zararları arasında gösterilebilir. Özellikle Supplement zararları hakkında bilinç sahibi olurken laktoz hassasiyeti hakkında bilgi edinmek gerekir. Laktoz duyarlılığı olan kişilerin buna uygun protein tozu tercih etmesi gerekir. Aksi halde mide bulantısı ya da karın ağrısı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu hassasiyeti olan kişilerin laktoz oranı sıfır olan protein tozları kullanması gerekmektedir. Öte yandan Supplement zararları kapsamında değerlendirilebilecek en önemli bir diğer konu da vitaminlerdir. Şayet vücudunuzun daha fazla vitamine ihtiyacı yoksa ancak vitamin takviyesi almaya devam ediyorsanız, bu durumda sağlık problemleriniz ortaya çıkabilir. Özellikle vitamin takviyesi alırken doktora başvurmak ve buna göre vitamin takviyesi tercih etmek gerekir. Protein tozu için böyle bir durum söz konusu değildir. Protein tozu kullanırken beslenme alışkanlıklarınıza ve spor rutininize uygun ölçeklerde kullanmanız gerekmektedir.
Protein tozları kansere neden oluyor
Daha çok gençler tarafından vücut geliştirme amaçlı kullanılan protein tozları sanıldığı kadar masum değil. Karaciğer ve böbreklerde hasara yol açıp, kemik erimesi ve kanseri tetikleyebilen bu tür ürünler beyne de zarar veriyor… Suplement kanser yapar mı protein tozları kansere neden olur mu?
Protein tozları; peynir altı suyu, et, yumurta, süt gibi hayvansal, soya, pirinç, bezelye gibi bitkisel gıdalardan elde edilmektedir. Genellikle yüzde 90 oranında protein içeren bu tozlar yağ, vitamin, anabolik steroitler gibi unsurları da içinde barındırabilir. Protein oranı ne kadar düşük ise bu tür maddelerin bulunması ihtimali o kadar fazladır. Protein tozları ilaç olarak algılanmaktadır oysa ne bir ilaç ne de gerçek bir besindir. İçinde sadece makro besin yani protein, yağ ve karbonhidrat barındıran; lif, posa, vitamin, mineral, antioksidan, fitobesin içermeyen bir gıdadır yani gerçek anlamda besin değildir.
En tartışmalı makro besin
Protein, makro besinler içinde en değerli kabul edilir. Fakat tek başına vücudu sağlıklı tutamaz, fazlasının ise zararı vardır. Bir insanın günlük protein ihtiyacının ne kadar olduğu, sağlığı için gerekli proteinleri hangi kaynaklarından karşılaması gerektiği tartışmalı konulardır. Günlük protein miktarı en fazla 1 gr/kg, ağır işlerde çalışanlarda, yoğun spor yapanlarda ise 2 gr/kg kadardır. Günlük kalori ihtiyacının yüzde 15'inin proteinlerden karşılanması gerekir. Suplement kanser yapar mı protein tozları kansere neden olur mu?
Vücudu erken yaşlandırır
Yoğun protein alımı kısa sürede vücudu, özellikle de karaciğer ve böbrekleri kaosa sokar. Hayvansal proteinler karaciğerde kolesterol ve IGF-1 artışına, pankreastan insülin, hipofizden ise büyüme hormonu salgılanmasına neden olur. İçinde ağır metal kalıntılar bulunabilir; vücudu erken yaşlandırır. Süt proteini tıpkı glüten gibi beyinde toksik etki ve bağımlılık yaratır.
Toz kaynakları belirsiz
Protein toz endüstrisi Amerika'nın ve Batı'nın en gizemli sektörlerinden biridir. Protein tozu ‘rendering' adı verilen işlemler sonrasında elde edilir. Ucuza elde edilen bu toz pahalıya satılır. Hayvan iskeletleri, süpermarketlerdeki kullanım süresi geçmiş et ürünleri ve diğer hayvan parçaları önce dev preslerde ufalanır, sonra da 130 veya 150 derecede kaynatılır. Yüzeydeki sarı renkli kitle kozmetik sanayiide kullanılır, diğer sıvı kısım ise kurutularak protein tozu haline getirilir.
Çin projesi kanıtladı
Diyet ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi araştıran en kapsamlı araştırma Çin projesi, hayvansal yağ ve hayvansal proteinle kanser arasında güçlü ilişkiyi ortaya koymuştur. Bütün hayvansal ürünler, kanser ve kalp krizine karşı koruma sağlayan lif, antioksidan, fitokimyasal, folat, E vitamini ve bitkisel protein besinleri açısından fakir; üdoymuş yağ, kolesterol bakımından zengindir.
Süper gıda: Yeşillik
Yeşilliklerde yüzde 50, baklagillerde yüzde 25, tüm sebzelerde ortalama yüzde 25, kuruyemişlerde ise yüzde 25 oranında protein vardır. Bitkisel besinlerde kalori başına daha çok protein vardır.
Önemli tavsiyeler
Protein tozundan, enerji nektarından ve proteinli sıvılardan uzak durulmalıdır. Özellikle yumurta beyazı en değerli protein kaynaklarından biridir. Beyaz peynirin 100 gramında 30 gr protein vardır. Organik bir yumurta beyazında 8 gr protein, 300 mg omega 3, A, B, D, E vitaminleri ve demir bulunur. Ağırlıklı olarak bitkisel besinler ve organik yumurta, peynir ve diğer et ürünleri yeterli protein sağlar. Suplement kanser yapar mı protein tozları kansere neden olur mu?